Badia del Vallès - transparència
TRANSPARÈNCIA COL·LABORACIO PARTICIPACIÓ SEU ELECTRÒNICA
CERCADOR
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Presentació institucional del projecte Imagina Badia

El passat dia 28, la biblioteca Vicente Aleixandre va acollir la presentació institucional del projecte Imagina Badia, un projecte d´intervenció integral a la ciutat que busca millorar la qualitat de vida de la ciutadania a través de transformacions urbanes regeneradores. El projecte està impulsat, de manera conjunta, per l´Ajuntament de Badia del Vallès i l´Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en el marc del programa europeu URBACT. A banda de les institucions convocants, Ajuntament i AMB, la presentació estava adreçada als ajuntaments dels voltants, al Consell Comarcal, a la Generalitat i als agents econòmics, socials i educatius de la comarca.

L´acte va comptar amb les intervencions de l´alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor; el director del Servei d´Urbanisme de l´AMB, Josep Maria Carreras; el cap de Relacions Internacionals de l´Àrea d´Internacional i Cooperació de l´AMB, Xavier Tiana; la tècnica responsable del projecte de l´Àrea de Territori de l´Ajuntament de Badia del Vallès, Marta Vicens, i la veïna de Badia i membre del Grup Central de Debat, Cristina Mena. L´acte va ser moderat per l´arquitecte de l´Àrea de Territori de l´Ajuntament, Daniel Serrano. La presentació també va incloure un debat final amb la participació de veïns i veïnes que hi havien assistit.

El programa de la Unió Europea URBACT té per objectiu elaborar plans d´acció local que promoguin un model de desenvolupament urbà sostenible per als municipis. Per aconseguir-ho, s´organitza a través d´una xarxa de ciutats que comparteixen neguits i coneixements i treballen amb estratègies comunes de millora, principalment, pel que fa al disseny i implementació de polítiques locals transformadores. Badia del Vallès participa en la tercera convocatòria del programa que, sota el lema  Sub>urban. Reinventing the fringe, agrupa les ciutats d´Anvers (Bèlgica), Casoria (Itàlia), Düsseldorf (Alemanya), Solin (Croàcia), Brno (República Checa), Oslo (Noruega), Baia Mare (Romania) i Viena (Àustria). En paraules de Xavier Tiana “amb aquest projecte estem posicionant Badia a nivell internacional” i, va puntualitzar, “l´estem posicionant en positiu”.

Al llarg del darrer any, a Badia s´han desenvolupat els treballs de redacció de la primera fase del pla, que ha consistit a realitzar una anàlisi i una diagnosi profundes de la situació de la ciutat, a través d´un equip motor format per les dues administracions i un grup de veïns i veïnes de la ciutat, l´anomenat Grup Central de Debat. La ciutadania també va poder dir-hi la seva en un acte públic que va tenir lloc a l´abril, on tothom qui ho va voler va poder proposar idees per crear la Badia del futur, a través del taller Construeix la Badia dels teus somnis.

A l´acte de dimecres passat es van explicar, entre d´altres, els resultats d´aquesta primera fase, que està a punt de finalitzar. A partir d´ara, s´iniciarà la fase de concreció de propostes de canvi i definició de la seva implementació futura.

En la seva intervenció, l´alcaldessa, Eva Menor, va recordar el paper transformador dels ajuntaments: “som i sempre hem estat motor de canvis. Som l´administració més propera i, per tant, els que coneixem de primera mà les realitats, necessitats i oportunitats dels nostres territoris”. I va afegir que “és fonamental incorporar la ciutadania en els processos de transformació i readaptació dels nostres models de ciutat”.

Al seu torn, la veïna de Badia Cristina Mena va coincidir a posar en valor el paper de la ciutadania a l´hora de dur a terme aquest projecte i va reivindicar “l´orgull de barri”. Mena va reconèixer que el projecte “m´ha tornat la il·lusió de viure a la meva Badia” i va assegurar que “una Badia millor és possible, tot i que no és gens fàcil”. Mena va concloure amb un anhel: “que les noves generacions se sentin orgulloses de la nostra ciutat”.

Per la seva banda, el director d´Urbanisme de l´AMB, Josep Maria Carreras, va destacar la importància de la participació, una participació “que va de baix a dalt”. Carreras va reclamar la participació de la ciutadania “com a elements actius” i no merament consultius i va afegir: “aquesta és la veritable transformació”.

La responsable de desgranar la part tècnica del projecte, la coordinadora de l´Àrea d´Urbanisme de l´Ajuntament, Marta Vicens, va explicar les tres fases del procés (diagnosi, estratègia i propostes) i els tres blocs temàtics amb els quals s´ha treballat (Ciutat connectada, Ciutat saludable, Ciutat inclusiva).

Els treballs conjunts d´aquest programa han de finalitzar el maig del 2018, moment en el qual tindrà lloc, a Badia del Vallès i a Barcelona, la reunió final de les diferents ciutats participants.

Publicat el 04.07.2017
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
Preinscripció a l'ensenyament públic 2018-19
Els centres d´ensenyament públic de Badia del Vallès han anunciat els dies en què organitzen les jornades de portes obertes per presentar els seus projectes educatius a les famílies interessades.Més informació...

Amb la col·laboració de:

Logo SUB URBLogo AMBLogo Ajuntament

^