Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Ple extraordinari d'ordenances fiscals
Ajuntament de Badia del Vallès

El passat divendres, 3 de novembre, va tenir lloc un Ple municipal extraordinari, dedicat al debat i aprovació de la modificació de les ordenances fiscals per a l'exercici 2018. El regidor d'AEB, Rubén Toro, va excusar la seva assistència per motius personals.

La presentació de l'acord per debatre va anar a càrrec de la tinenta d'alcaldessa de l'Àrea de Serveis Centrals, Montserrat Jiménez, que va desgranar les línies generals de la proposta. Entre d'altres, la regidora socialista va destacar que, per a la redacció de la proposta, s'havien tingut en compte diversos criteris, entre ells, el manteniment d'una pressió fiscal adient i un esforç fiscal per a la ciutadania equitatiu i progressiu. A més, va subratllar la incorporació de la fiscalitat ambiental i de nous criteris socials. Jiménez també va destacar que, tot i l'increment de l'1,8 % de l'IPC, l'augment aplicat a totes les tarifes, amb caràcter general, ha estat d'un 1 %.

Els principals elements de la proposta d'ordenances fiscals per a 2018 van ser:

- IBI: s'estableix un tipus impositiu del 0,69, el que suposa un increment de 2 centèsimes (un augment de 6 euros de mitjana per fracció). Aquest increment ha de permetre un augment en la recaptació, de més de 70.000 euros.
- IAE: s'incorpora a la primera categoria els àmbits dels polígons d'actuació 1 i 2 del planejament urbanístic (la zona d'activitat econòmica planificada al costat del polígon de Sant Pau de Riu-Sec), amb l'objectiu de mantenir la progressivitat fiscal, gravant més aquelles activitats econòmiques que reportin més beneficis.
- Ordenança fiscal núm. 5 (reguladora de l'ICIO) i Ordenança fiscal núm. 14 (taxa per a llicència d'obres): s'amplia la bonificació del 90 % per a pensionistes que eliminin barreres arquitectòniques a tos els subjectes passius i s'incorpora la bonificació del 75 % per a intervencions de millora en locals comercials.
- Ordenança fiscal núm. 8 (servei de clavegueram): es millora l'exempció del pagament en funció de la renda de la unitat familiar, com a mesura de tarificació social, elevant el topall de renda de la unitat familiar (per persona i any) fins els 2.700 euros d'ingressos bruts.
- Ordenança fiscal núm. 17, que regula les instal·lacions esportives municipals: s'incorpora una bonificació del 100 % de la quota per a persones que acreditin un 85 % de discapacitat. A més, s'afegeix l'autorització d'entrada als acompanyants de persones amb discapacitat que realitzin una activitat i necessitin ajuda per raons de mobilitat o dependència.

Al seu torn de paraula, la regidora no adscrita, Elísabeth Ruiz, va anunciar el seu vot favorable perquè, en la seva opinió, “s'hi recullen nombroses millores respecte a les anteriors” i incorporen “noves propostes socials, entre elles, una d'iniciativa ciutadana (...) l'Ordenança fiscal núm. 17”.

Per part de BeC va parlar el seu regidor, José Pérez, que va lamentar no haver pogut arribar a consensos i va explicar el vot negatiu del seu grup municipal perquè les ordenances fiscals que es portaven a aprovació “no les podem sentir com a nostres”.

Finalment, el regidor Álvaro Pacheco va fer arribar el punt de vista del grup de l'AEB, anunciant el seu vot en contra donat que, va afirmar “no hi ha cap ordenança fiscal que modifiqui qualitativament o quantitativament les que ja hi havia l'any passat”.

La modificació de les ordenances fiscals i el calendari fiscal per a l'exercici 2018 van ser aprovats amb 10 vots a favor (PSC, PP i regidora no adscrita) i 6 vots en contra (AEB i BeC).

A partir d'ara, l'acord estarà en exposició pública durant 30 dies hàbils. En cas que no es presenti cap reclamació, transcorregut aquest període, els acords quedarien definitivament aprovats.

Publicat el 10.11.2017
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
^