www.badiadelvalles.cat
Badia del Vallès ha estat l'única ciutat espanyola participant en la tercera edició del projecte europeu URBACT, de la mà de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, una iniciativa per construir una Badia saludable, connectada i inclusiva. El divendres, 27 d'abril, es va celebrar una jornada de participació popular com a cloenda del programa.

L'acte presentava un doble vessant: Un, dedicat a la participació popular i de caràcter lúdic, i l'altre, més institucional, amb la visita de les persones representants de les nou ciutats europees que formen part d'aquest projecte.

A banda de les reunions prèvies amb els especialistes de les diferents ciutats i els actes institucionals, que van comptar amb la participació de l'alcaldessa, Eva Menor, i dels regidors del Govern Municipal, la jornada de cloenda es va programar com una activitat per aplegar els participants i tota la ciutadania. Així doncs, després de l'acte institucional de recepció dels participants, les persones representants de les ciutats participants van poder conèixer Badia mitjançant l'activitat Passeja Badia: Rutes de Descoberta, dues passejades guiades per descobrir, sobre el terreny, les propostes per millorar Badia.

La ruta Badia Viva començava amb la reflexió sobre les connexions metropolitanes i la possibilitat de generar un nou centre d'activitat amb la transformació del front del riu Sec. A continuació es va poder veure la importància d'aquest riu, com a eix natural i com a espai utilitzat per als horts comunitaris i conèixer el valor patrimonial de l'art urbà (grafiti) de Badia. Seguidament, es va visitar un jardí comunitari mantingut i gestionat amb la implicació del veïnat, per finalitzar amb una reflexió sobre les possibilitats que tenen els espais interblocs per revitalitzar i donar nous usos a l'espai públic, actualment poc aprofitat.

La ruta Badia Connectada va començar amb la descoberta del patrimoni vegetal. A continuació es va poder conèixer noves connexions proposades amb altres poblacions a través de la C-58, tant per als vehicles com per a vianants, així com les possibilitats i les connexions metropolitanes que permetria tenir una estació de l'AVE a la zona de Baricentro. Seguidament, es va poder veure de quina manera la ciutadania pot recuperar els carrers de Badia per gaudir-los més i afavorir la creació d'un eix comercial. La visita va finalitzar en un espai d'interblocs, on conèixer una experiència de jardí comunitari i reflexionar sobre altres usos que donin vida a aquests racons arreu de Badia.

Mentrestant, a la plaça Major, els veïns i veïnes podien conèixer accions dutes a terme a altres ciutats i proposar les seves iniciatives per millorar Badia.

Finalment, després de la reflexió, va arribar el moment de compartir i gaudir d'una jornada festiva per redescobrir la ciutat. L'avinguda de Burgos i la plaça Major es van convertir en espais per oferir diverses activitats, com Imagina Badia: Exposició de propostes (presentació de les estratègies i accions del Pla d'Acció Local de Badia del Vallès); Projecta Badia (per opinar sobre les propostes); Juga Badia (activitats per a infants, com tallers de pintura, escultura, construcció, i un circuit de mobilitat); Mira Badia des de l'aire, amb una tirolina gegant per gaudir d'un punt de vista inusual de Badia mentre es feia esport, i Menja't Badia, amb la xocolatada solidària a càrrec de l'associació "Dones per la Igualtat", perquè tothom recuperés l'energia en una jornada que combinava reflexió i vitalitat.

Imagina Badia és un projecte desenvolupat en el marc del programa URBACT, una iniciativa de la Unió Europea per idear solucions innovadores i sostenibles als reptes econòmics, socials i ambientals de les ciutats europees.

El resultat d'aquest projecte és el Pla d'Acció Local de Badia del Vallès, un document que proposa estratègies i actuacions a desenvolupar en els anys vinents per transformar el municipi i millorar la qualitat de vida de les persones.

La Diada Festiva del 27 d'abril va ser l'ocasió per apropar aquestes accions i estratègies a totes les persones de Badia del Vallès i fer-les partícips del procés.

Publicat el 30.04.2018