Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Badia, en el pacte per a la reactivació de la indústria al Vallès Occidental
Fotografia dels participants en la sessió del Pacte. Foto: Juanma Peláez
L'Ajuntament de Badia del Vallès va participar ahir en el Plenari del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental que ha fet una aposta conjunta per la indústria amb l'aprovació d'un nou paquet de mesures i d'accions concretes fruit de la concertació entre els diferents agents del territori.

Les 37 entitats signants del Pacte: els 23 ajuntaments de la comarca, els sindicats CCOO i UGT, les entitats CIESC, PIMEC, CECOT, les Cambres de Sabadell i Terrassa, els centres universitaris UAB, UPC, UIC i ESDI, les entitats EURECAT i LEITAT i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya van acordar i signar una estratègia conjunta per la transformació de la indústria al Vallès en l’horitzó 2022. També es va aprovar el desplegament del Pla d’acció 2018-2019 i el marc de col·laboració amb el Pacte Nacional per a la indústria.

El Plenari va estar participat activament per representants de totes les entitats. En el cas de Badia del Vallès, va assistir l’alcaldessa, Eva Menor. Els membres del Grup Impulsor del Pacte van fer lectura i explicació dels diferents acords, visibilitzant així la concertació existent i la voluntat de treball conjunt. A banda dels 37 signants, també van assistir al Plenari representants de les diferents entitats i ens locals. En total més d’un centenar de persones van mostrar l’aposta estratègica del territori.

El president del Consell Comarcal, que ostenta la secretaria tècnica del Pacte, va explicar que “podem afirmar que hem passat d’una declaració institucional a un Pacte territorial. Tenim les arrels ben fortes per fer créixer el Vallès més enllà dels canvis i les conjuntures polítiques del moment, o dels responsables institucionals”.

El Consell Comarcal va entomar i responsabilitzar-se de l’encàrrec de liderar i exercir de secretaria tècnica al gener de l’any 2016. Es va apostar per desenvolupar un marc de treball transversal i el més ampli possible, capaç d’abordar mesures específiques i comunes dirigides a revertir la situació de crisi socioeconòmica i retrocés del sector industrial. Giménez va destacar que “acordar, pactar, aquest camí, aquesta voluntat de fer i de ser territori entre tants agents diferents, amb posicionaments polítics diversos, és doncs un èxit del qual n’hem d’estar molt satisfets”.

Ignasi Giménez va explicar que “hem sortit de l’etapa de crisi econòmica amb una desigualtat evident i avui fem un pas ferm, també, en la  lluita contra la pobresa i en la nostra aposta per la indústria com a motor econòmic de comarca i de país”. Aquesta és una de les apostes del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental, que varen aprovar ara fa un any l’acord “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat”, que ha permès tirar endavant accions per fer front a la pobresa estructural: la necessitat d’un Salari Mínim Comarcal, el debat sobre el model de rendes i el paper necessàriament industrial del Vallès Occidental.

Una aposta estratègica per la indústria

El primer acord del Plenari va ser l’aprovació d’una Estratègia conjunta per a la transformació de la indústria al Vallès en l’horitzó 2022, el compromís dels 37 signants per una mirada compartida i consensuada per treballar plegats durant els anys vinents.

El segon acord va ser el Desplegament del Pla d’acció 2018-2019, que entra al detall del treball a desenvolupar com a prioritari entre totes les entitats membres del Pacte, per exemple: la implementació de mesures de fiscalitat, el foment de les vocacions industrials, l’impuls de la indústria 4.0, la millora de l’accessibilitat i la mobilitat dels polígons industrials o les accions sectorials en economia circular, entre moltes d’altres.

El tercer acord va fer referència al -Marc de col·laboració amb el Pacte Nacional per a la Indústria, amb la concreció del treball desenvolupat amb la Direcció General d’Indústria per trobar línies estables de treball.

El Vallès Occidental aporta un 11% del PIB català. Els llocs de treballs industrials a la comarca signifiquen una aportació del 17% en el conjunt de Catalunya i dins de la comarca suposen el 21% del total. De fet, el Vallès Occidental compta amb 76.256 persones treballant en el sector de la indústria (assalariats i autònoms), del total dels 373.507 treballadors i treballadores. Pel que fa a les empreses industrials, la comarca compta amb 4.366 i 140 polígons d’activitat econòmica que ocupen el 8% del total del territori comarcal.

Podeu trobar més informació a la pàgina web del Consell Comarcal del Vallès Occidental

Publicat el 08.06.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^