Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Seguiment i control de les moreres de Badia afectades per un escarabat originari de l'Est Asiàtic
Morera afectada per l'escarabat-vespa barrinador Xylotrechus chinensis

Els equips tècnics de Badia del Vallès estan fent el seguiment i control de les moreres del municipi que estiguin afectades per un insecte originari de l’Est Asiàtic, l'escarabat-vespa barrinador Xylotrechus chinensis. Aquest insecte, fins ara desconegut a Europa, està afectant les moreres de Catalunya i València i també s’ha detectat a municipis veïns, com Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

Tot i que les moreres afectades mostren un aspecte aparentment saludable, l’insecte perfora el tronc i l'escorça, dificultant la correcta circulació de la saba, fet que causa que branques importants s'assequin i inclús pot arribar a provocar la mort de l'arbre.

Atès que és una espècie fins ara desconeguda a Europa, actualment s'estan estudiant mesures pel seu control i s'està fent un seguiment de com evoluciona el deteriorament dels arbres afectats, però, avui dia, no s’ha trobat cap producte que hagi mostrat la seva efectivitat al 100%. S'han iniciat tractaments injectant l'insecticida Abamectina a la base del tronc i també amb el parasitoide Stephanus serrator, les larves del qual devoren l’escarabat–vespa, però encara estem pendents que ens confirmin la seva efectivitat.

En el cas concret de Badia, els equips tècnics de l’Ajuntament han detectat que, de les 232 moreres, hi ha unes 77 afectades, de les quals contínuament estem fent seguiment per controlar el ritme del seu deteriorament.

Tenint en compte que l'objectiu prioritari és garantir la seguretat ciutadana, ara per ara i fins que es confirmi quin és el tractament fitosanitari més efectiu, continuarem fent inspeccions oculars i talarem aquells exemplars que, pel seu aspecte, puguin suposar un risc de caiguda a la via pública. Ja s’ha fet la valoració corresponent per replantar altres especies, tenint en compte d’assegurar la ubicació idònia i l'època més adequada per al seu creixement.

Publicat el 05.10.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^