www.badiadelvalles.cat

Dimecres passat va tenir lloc la sessió ordinària del Ple Municipal corresponent al mes de novembre. El regidor d'AEB Álvaro Pacheco va excusar la seva presència per motius de salut.

La sessió va començar amb la lectura del manifest unitari amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Ja immersos en la part resolutiva, es va aprovar per unanimitat el Pla d'acció comercial i mesures de dinamització del comerç local, que defineix les actuacions que s'han de dur a terme amb l'objectiu de promoure l'activitat econòmica i comercial de Badia del Vallès. Entre d'altres, l'acord inclou l'aprovació de les categories i els preus dels lloguers dels locals comercials o els criteris bàsics per a l'adjudicació de nous contractes d'arrendament. També s'acorda impulsar convenis de col·laboració amb l'Associació de Comerciants i entitats que representin sectors professionals i donar suport a les iniciatives del comerç local que beneficiïn a tot el col·lectiu i que promoguin el comerç de proximitat com a veritable agent econòmic de la ciutat.

Tot seguit es va aprovar la segona pròrroga del contracte de serveis d'assessorament i mediació d'assegurances subscrit amb l'empresa Afis Corredoria d'Assegurances, per 10 vots a favor (PSC, PP i la regidora no adscrita Elísabet Ruiz), 4 vots en contra (AEB) i 2 abstencions (BeC).

Amb 8 vots a favor (PSC), 2 vots en contra (BeC) i 6 abstencions (AEB, PP i la regidora no adscrita), va quedar aprovada la modificació de crèdit i transferències de crèdit entre aplicacions de despeses de diferents àrees que, com va explicar la tinenta d'alcaldessa Montserrat Jiménez, no suposava una modificació en el pressupost, sinó un moviment entre diferents partides.

Seguidament, es va debatre l'acord per instar el Departament de Salut de la Generalitat a reconèixer l'atenció primària com el veritable eix del sistema sanitari públic. El punt va ser defensat pel tinent d'alcaldessa de l’Àrea de Promoció social i Acompanyament educatiu, Ivan Sanz, que va afirmar que l'atenció primària a casa nostra es troba en situació de “desatenció absoluta” i va mostrar el seu suport i el del grup municipal socialista a la lluita que estan duent a terme els professionals d'aquest sector als quals, va declarar, “no els ha quedat més opció que mobilitzar-se”. Al seu torn, la regidora no adscrita, Elísabet Ruiz, va titllar la situació de l'atenció primària de “crítica” i va denunciar que, al seu entendre, “hi prima la reducció de costos a qualsevol preu”. La regidora va instar a dotar els EAP (equips d'atenció primària) de personal suficient donat que, fins ara, “el personal sanitari ha anat cobrint les carències del sistema de manera personal”. El regidor de BeC José Perez va voler mostrar la seva solidaritat amb les reivindicacions dels treballadors en vaga, que posen, va afirmar “la salut de la ciutadania per davant de les seves reivindicacions legítimes”. Pérez va demanar una reunió de l'Ajuntament -que inclogués govern i oposició- i l'Associació de Veïns, amb l'equip directiu del CAP per tractar els endarreriments que hi estan tenint lloc últimament. El regidor d'AEB Rubén Toro va denunciar la pèrdua de professionals sanitaris des de 2010, i va animar a reflexionar sobre “per què no funciona aquest model autonòmic” que, va lamentar, només beneficia els interessos d'empreses i corporacions. Per això, va instar a definir un nou model sanitari 100% públic, amb finançament, gestió i prestació íntegrament pública. Finalment, l'alcaldessa, Eva Menor, va mostrar-se d'acord amb les intervencions dels regidors dels diferents grups i va voler donar un toc d'atenció al govern a qui, va dir, “potser (...) se li ha oblidat que tenim altres coses de les quals ocupar-nos” i aquest oblit, va lamentar, “ens costa moltíssims diners als ajuntaments”. L'acord va ser aprovat per unanimitat dels regidors i les regidores presents.

El següent punt de l'ordre del dia va ser l'atorgament de compatibilitat de segona activitat a una persona funcionària de l'Ajuntament, que va ser aprovat per 10 vots a favor (PSC, PP i regidora no adscrita) i 6 abstencions (AEB i BeC).

Tot seguit, es va rebutjar la moció de BeC per derogar el delicte d'injúries a la corona i reafirmar el compromís amb els valors republicans i democràtics, per 9 vots en contra (PSC i PP) i 7 a favor (AEB, BeC i regidora no adscrita). L'encarregat de defensar la moció va ser el regidor de BeC, José Pérez, que va informar que aquesta formava part de la campanya “Reprueba la Corona”, endegada per Izquierda Unida. Pérez va titllar la monarquia d’”institució caduca”, i va demanar un referèndum d'acord amb la Constitució perquè la ciutadania pugui decidir si vol monarquia o república. La regidora no adscrita, Elísabet Ruiz, va afirmar que l'Estat era un “estat feudal i dictatorial més que no pas un estat democràtic i de dret” i va descriure la república com la forma d'estat pròpia d'aquells països que acostumen a mostrar una salut democràtica més gran. Al seu torn, Quim Duran, regidor d'AEB va recordar que, al seu parer, “les institucions públiques i els seus representants han d'estar sotmesos a les crítiques” i va declarar que, al seu grup municipal “ens agrada molt aquesta moció”, especialment, va dir “el punt que planteja un referèndum estatal sobre república o monarquia”. Duran també va criticar la figura de Felip VI per la seva “rància defensa del 3-0 i les seves polítiques reaccionàries”. Per la seva banda, el regidor Josep Martínez, va anunciar el vot contrari del grup municipal del PSC. I ho va fer afirmant que “no és el moment oportú per a plantejar-lo”. Martínez va recordar que “hi ha altres debats socials en els quals els partits d'esquerres hauríem d'estar lluitant junts” i va criticar la que, al seu parer, era una “finalitat partidista de barrejar la forma política de l'Estat amb l'encaix de Catalunya”. Després que el portaveu de BeC mostrés la seva “decepció” per aquest vot en contra, va prendre la paraula l'alcaldessa, Eva Menor, per recordar-li que el marge de canvis en el text de la moció era “mínim” i va afegir que, tot i el vot en contra del seu grup, “això no vol dir que no compartim moltes coses”.

Aquest havia de ser el darrer punt de la part resolutiva, però a l'inici de la sessió es va afegir un altre punt d'urgència, que es va aprovar per unanimitat: un acord per la protecció jurídica de les persones transsexuals i intersexuals, pel dret a la lliure determinació de la identitat sexual i expressió de gènere i de suport a una nova llei trans estatal. El text insta els responsables polítics i el govern de l'Estat a l'actualització i l'aprovació d'un nou marc legislatiu que acabi amb la inacció legislativa que està minvant els drets fonamentals de les persones transsexuals i intersexuals. Per la seva part, l'Ajuntament de Badia del Vallès referma el seu deure i voluntat de mantenir viva la memòria de la lluita d'aquest col·lectiu i d'impulsar campanyes de conscienciació contra la transfòbia i la interfòbia. En aquest sentit, el Consistori es compromet a commemorar oficialment, cada 20 de novembre, el Dia Internacional de la Memòria Transsexual, dedicat a la memòria de les persones assassinades víctimes de la transfòbia i la interfòbia, l'odi i la por a les persones trans i interesexuals.

Recordem que podeu veure les gravacions en vídeo de les darreres sessions plenàries si cliqueu en aquest enllaç: http://badiadelvalles.seneca.tv/activity.

Publicat el 30.11.2018