Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Comunicat de l'Ajuntament en relació amb l'accident d'avioneta del passat divendres
Ajuntament de Badia del Vallès
L'Ajuntament de Badia del Vallès vol manifestar públicament les següents consideracions en relació amb l'accident d'avioneta que va tenir lloc en el seu terme municipal el passat divendres, quan una aeronau que realitzava les tasques d'aproximació per a l'aterratge a l'aeroport de Sabadell es va estavellar sobre el terrat de l'edifici comercial situat al costat d'una benzinera.

En primer lloc, l'Ajuntament de Badia del Vallès vol transmetre a les famílies de les víctimes el condol per aquest luctuós accident. Lamentem enormement la pèrdua d'aquestes vides humanes i estem a disposició de les famílies en aquests moments tan difícils.

L'accident de divendres, el segon de similars característiques que pateix la nostra població, posa de manifest tràgicament que l'existència d'un aeroport tan a prop de nuclis urbans com Badia, Barberà i Sant Quirze comporta un enorme perill potencial, que pot convertir en catàstrofe qualsevol mena d'accident independentment de quines hagin estat les causes del sinistre.

Ja l'any 2005, arran de dos accidents, també amb víctimes mortals, es va consensuar un manifest entre entitats veïnals, cíviques, socials, polítiques i sindicals on es defensava el trasllat de les activitats de l'aeroport de Sabadell a altres instal·lacions que poguessin garantir millor la seguretat dels habitants de les poblacions limítrofes, proposant deixar l'aeroport per activitats d'emergència. En l'àmbit municipal, els llavors alcaldes de Badia del Vallès, José Luis Jimeno; de Barberà, Jose Antonio Robles, i de Sant Quirze, Sebastià Ruiz, van fer front comú per tal de demanar al Ministerio de Fomento del govern espanyol, com a administrador de l'aeroport de Sabadell, el trasllat o tancament de l'aeroport donada la perillositat que té aquesta instal·lació ubicada entre nuclis urbans habitats.

No volem posar en dubte, en tant no disposem de més informació, la seguretat de la instal·lació. Tanmateix no volem posar en dubte si els protocols són els adequats ni la seva posada en funcionament. De fet, celebrem i agraïm la resposta immediata i professional del personal de l'aeroport, dels cossos de seguretat i serveis d'emergència en aquest cas concret. Però el fet objectiu és que l'accident s'ha produït sobre un edifici de la població i al costat d'una instal·lació esportiva.

Una infraestructura d'aquest tipus, tan a prop de nuclis urbans densament poblats, només es podria arribar a justificar per raons d'interès públic, com per exemple, els serveis d'emergència, però no podem tolerar que es posi en risc la seguretat de la població per donar cabuda a activitats estrictament d'oci, com les que s'ofereixen, entre d'altres, a l'aeroclub.

Aquesta activitat recreativa genera cada vegada més trànsit aeri sobre la nostra població, incrementant així els riscos d'un accident, que fàcilment pot ser molt greu, tenint en compte la densitat urbana de les poblacions del voltant, la proximitat de l'aeroport i, conseqüentment, la baixa altura a la qual les avionetes travessen les poblacions en les seves maniobres d'aproximació a la pista d'aterratge. A més, l'increment exponencial d'aquest tipus de vols recreatius han fet augmentar tant la contaminació acústica com l'ambiental que han de patir els veïns/nes de les poblacions dels voltants.

No podem prioritzar el legítim interès de les persones per gaudir del seu temps lliure pilotant avionetes i situar-lo per sobre de la seguretat i el benestar de tota una població.

Per això, exigim de les autoritats competents el trasllat immediat de l'activitat recreativa de l'aeroport de Sabadell de manera urgent i la reubicació d'aquest servei a un altre aeroport que estigui allunyat d'un nucli urbà.

Demanem a les autoritats competents i a la Direcció de l'Aeroport de Sabadell una revisió de tota l'activitat duta a terme a l'aeroport, amb l'objectiu de prescindir d'aquelles que s'allunyin de ser un servei públic general. Donat que el mateix risc que genera l'activitat recreativa el generen també altres tipus d'activitats que es desenvolupen en aquest aeroport, en tant que aquest trasllat o tancament no es produeixi, demanem que es prenguin mesures encaminades a minimitzar el risc d'accidents, com reduir el nombre de vols que tenen com a punt d'arribada o de sortida l'aeroport de Sabadell, prohibir tota mena d'exhibicions aèries a l'aeroport o que prenguin com a punt de sortida i/o arribada l'aeroport de Sabadell, així com l'actualització de totes les mesures de seguretat i controls sobre les revisions dels avions i professionals que els utilitzen, així com dels protocols d'actuació per tal de garantir la protecció de les nostres poblacions.

Publicat el 11.12.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^