Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament requereix a la Generalitat el compliment dels compromisos assolits per al finançament de Badia
Badia del Vallès
L'Ajuntament de Badia trasllada a la Generalitat la seva preocupació pels compromisos assolits i pendents de compliment per part de l'Administració catalana en finançament i en altres àrees necessàries per al desenvolupament de la ciutat, en el decurs de la reunió de la Comissió Bilateral Ajuntament-Generalitat celebrada el passat divendres en les oficines del Departament de Presidència de la Generalitat. Els representants de la Generalitat es van comprometre a fixar una reunió de treball sobre el finançament de Badia la segona quinzena de març.

En la reunió van participar, per part del Departament de la Presidència, Meritxell Masó: secretària general; Miquel Àngel Escobar, secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran; Carme Bañeres, responsable de Projectes de la Secretaria d’Administracions Locals, i Divina Alsinet, subdirectora general d'Entitats Locals i Seccions de Crèdit. Per part de l’Ajuntament de Badia van assistir-hi l’alcaldessa, Eva Menor, els tinents d’alcaldessa primer i segona, Rafael Moya i Montse Jiménez, i la cap de Gabinet d’Alcaldia, Mar Medina.

Complir amb el compromís d’aprovació, aquest any, d’un finançament específic per a Badia
L'objectiu principal de la reunió era el seguiment del compliment dels compromisos assolits a la Llei 23/2015 del règim transitori del finançament específic de Badia del Vallès. Concretament, el compliment de l’article 4, punt D, que indica: “Assegurar que, en el termini de quatre anys, s’aprovi un finançament específic per a Badia del Vallès, derivat de la insuficiència de base fiscal, que garanteixi la viabilitat econòmica del municipi”. Segons aquest punt de la Llei de Finançament, durant l’any 2019, com a màxim, s’hauria d’aprovar el finançament específic de Badia.

L'Ajuntament va traslladar novament la necessitat d'establir aquest sistema de finançament estable que compensi el dèficit de capacitat fiscal de la hisenda local de Badia del Vallès, en la línia del demanat al Parlament de Catalunya el 2015. La Generalitat va manifestar la voluntat de reprendre el diàleg suspès durant el 2018, segons van indicar, “per l’excepcionalitat de la situació política que viu Catalunya”, i d'avançar en una proposta. En aquest sentit, el Departament de Presidència es va comprometre a designar els membres que formaran part de l'equip tècnic per treballar una proposta de finançament i a convocar una reunió de treball la segona quinzena de març.

Traspàs de les parcel·les incloses al conveni del 2007, millores urbanístiques i retirada de l’amiant
Els representants de l’Ajuntament també van posar en coneixement del Govern la necessitat de resolució d’altres temes fonamentals per al municipi. Entre ells, el compliment del compromís de la Generalitat del traspàs de les parcel·les incloses al conveni de finançament del 2007, el compliment dels compromisos d'instal·lació de balcons del Pla Director d’Obres Revisat (PDOR) i les dificultats en el desenvolupament del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU). També van presentar el Pla de Rehabilitació Integral del Parc d'Habitatges de Badia i la necessitat urgent de retirada de l'amiant, i altres temes, com els reptes en educació, la necessitat d’establir mecanismes correctors en els recursos del contracte programa de serveis socials o la necessitat d'incrementar els recursos per a la dependència que Badia requereix com a conseqüència de l'envelliment de la seva població.

L'Ajuntament va transmetre al Departament de la Presidència la sensació d'abandonament per part de l'Administració autonòmica que té Badia i la impossibilitat de desbloquejar temes tan importants com els d'habitatge, educació o desenvolupament econòmic de la ciutat.

Per treballar la resta de temes plantejats a la reunió, des de la Secretaria General d'Administracions Locals es va prendre el compromís de programar reunions amb la resta de departaments de la Generalitat competents en cadascuna de les matèries.

Publicat el 06.02.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^