Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Eva Menor: "No ens sotmetrem a les amenaces d'Endesa"
Fotografia de la reunió d'ahir, en què van participar alcaldes i alcaldesses de la demarcació de Barcelona. Fotografia: Òscar Ferrer/Diputació de Barcelona
A finals de juliol, l'Ajuntament de Badia va rebre una carta d'Endesa que reclamava el pagament d'un suposat deute de ciutadans de Badia, amb l'amenaça que, si l'Ajuntament no feia efectiu el 50% de l'import, es procediria al tall del subministrament a aquestes persones. Ahir, l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va participar en una reunió convocada per la Diputació de Barcelona per establir accions coordinades envers aquesta amenaça.

En resposta a aquesta carta, que han rebut molts ajuntaments a banda de Badia, s'han coordinat una sèrie d'accions conjuntes per part de totes les institucions i consensuades amb les entitats del Tercer Sector per exigir a Endesa una solució definitiva, fruit del consens i no d'exigències unilaterals de la companyia.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Badia va participar ahir en una reunió convocada per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, en la qual es va traslladar un missatge de tranquil·litat als ajuntaments i es va donar la instrucció "que no es pagui absolutament res a Endesa perquè aquest és un tema que hem de treballar conjuntament les administracions, començant i liderant per la Generalitat de Catalunya, que és la competent en matèria de serveis socials a Catalunya".

La reunió va tenir lloc ahir a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i va comptar amb la presència de prop de 150 ajuntaments.
Marín va traslladar a tots els municipis de Barcelona que "no facin res de forma unilateral"; afegint que "no és un tema a resoldre des de cada municipi" i remarcant que la Diputació de Barcelona ja s'ha posat "en contacte amb les administracions i l'empresa que ha enviat aquesta carta".

Així mateix, la presidenta de la Diputació va explicar que les cartes s'han enviat "en un to que considerem inadequat, amenaçant amb el tall del subministrament dels veïns i veïnes que estan afectats per aquesta qüestió de la pobresa energètica"; a més de recordar que, a principis d'agost, "era un moment inadequat per enviar una carta a tots els municipis que s'acabaven de constituir". No obstant, Marín va voler detallar que "el més senzill i més fàcil és que haguessin enviat una carta a la Generalitat de Catalunya i no als centenars d'alcaldes i alcaldesses".

L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, que va participar en la reunió, va declarar que considera que "una companyia de serveis no pot exigir unilateralment a l'Ajuntament el pagament del 50% d'un suposat deute fent servir un to amenaçador". Eva Menor va explicar que les accions conjuntes dels ajuntaments i altres administracions i entitats del Tercer Sector "demostren la raó de la nostra reivindicació i la força social que ens empara davant d'accions inadmissibles". L'alcaldessa també va explicitar que "l'Ajuntament no se sotmetrà a les amenaces d'Endesa que, amb la Llei a la mà, no pot tallar la llum a persones o famílies en situació de vulnerabilitat".
La reunió d'ahir va comptar amb la intervenció de la presidenta de l'Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, i van assistir l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Taula Tercer Sector i l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Suport específic per combatre la pobresa energètica des del 2016
La lluita contra la pobresa energètica ha estat un dels eixos estratègics de la Diputació de Barcelona en els últims anys. Com a resposta a la creixent necessitat d'una part de la població, la Diputació de Barcelona va impulsar el 2016 un programa específic per combatre aquesta situació.

Cal recordar que, ara fa dos anys, la Diputació de Barcelona ja va promoure conjuntament amb la Generalitat, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, un protocol de conveni per fer front a aquesta situació, document que no va ser acceptat per les empreses energètiques.

La Llei aprovada al Parlament de Catalunya 24/2015 estableix el principi de precaució i assegura el dret d'accés als subministraments bàsics d'aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en risc d'exclusió social, evitant el tall d'aquests subministraments.

Publicat el 05.09.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa
^