Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El Ple Ordinari d'octubre aprova les Ordenances Fiscals
El ple ordinari del 30 d'octubre de 2019
El Ple Ordinari que va tenir lloc el 30 d'octubre va aprovar les Ordenances Fiscals per a l'any 2020, basades en criteris d'equitat i progressivitat, i també va aprovar el nou contracte de neteja de les dependències i instal·lacions municipals, entre altres temes.

El ple es va iniciar amb l’aprovació de l’acta del ple anterior, que es va fer per assentiment.

A continuació, es va tractar l’aprovació inicial de l’expedient de modificació de crèdits 29/2019 del Pressupost en vigor, en la modalitat de crèdit extraordinari, finançat amb càrrec a nous ingressos. Tal com va explicar la regidora Montserrat Jiménez, la proposta era la modificació d’un crèdit extraordinari de 8.000 euros finançat mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona. El punt es va aprovar per unanimitat.

La modificació de crèdits, amb la modalitat de transferència de crèdit va ser el següent punt de l’ordre del dia. La regidora Jiménez va explicar que aquesta modificació no altera la quantia del pressupost perquè s’aplica a una altra àrea. El punt es va aprovar amb l’abstenció del grup de Totes Fem Badia.

En el punt 4 de l’ordre del dia es va tractar una altra transferència de crèdit, d’Informàtica a Cultura i per una quantitat de 20.000 euros, per als treballs per posar en marxa els llums de Nadal.

Es va aprovar amb el vot a favor dels grups Socialista i de Ciutadans i l’abstenció de la resta de grups.

Una altra transferència de crèdit, per un import de 40.000 euros, es va sotmetre a votació, per a diverses despeses de la Festa Major. Aquesta quantitat sortiria del crèdit disponible a Infància. A l’hora de la votació, es va aprovar amb el vot a favor del grup socialista i l’abstenció de la resta de grups.

Ordenances fiscals amb criteris d’equitat i progressivitat
El següent punt era la modificació de les ordenances fiscals per a l’any 2020. Segons va explicar la regidora Jiménez, l’aposta del seu grup és “obtenir recursos per assegurar la sostenibilitat dels serveis públics mantenint una pressió fiscal adequada i que l’esforç obeeixi a criteris d’equitat i progressivitat”. Segons va explicar, les ordenances fiscals tenen en compte aquest doble desafiament.

Així, pel que fa a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), es proposava un increment de 5 centèsimes, que implicaria un augment de la recaptació d’uns 100.000 euros. D’aquesta manera, va indicar, “donem compliment a obtenir més ingressos sense una pressió fiscal excessiva”.  

Pel que fa a la taxa de residus, es proposava un augment de 3,56 euros, fins a arribar als 87,42 euros/any per habitatge per aquest concepte.

També es va proposar que el primer pagament dels serveis esportius es faci sempre amb targeta de crèdit i les bonificacions sobre la quota passarien del 15 al 10%. La regidora Jiménez va explicar que el cost de la taxa d’esports s’ha d’anar apropant progressivament al cost dels serveis.

L’ordenança fiscal 24, reguladora de la taxa sobre l’atorgament d’autorització d’ocupació i ús temporal dels horts urbans municipals es va proposar fixar en 90 euros l’any.

Per concloure la seva presentació, la regidora Jiménez va explicar que “mantenim criteris socials, bonifiquem segons criteris de renda, discapacitat, majors de 65 anys i famílies monoparentals i famílies en situació d’atur.

El regidor d’ERC, Roberto García, va comentar que, tot i entendre les necessitats de finançament, la pujada de l’IBI només pot que general malestar.

La regidora de Ciutadans, Amalia Frutos, va anunciar que el sentit del vot de la seva formació seria negatiu perquè “mai és el moment d’apujar impostos i no entenem la pujada de la taxa de recollida de residus quan no veiem els carrers nets”.

Per part de Totes Fem Badia, la regidora Ana Luque va manifestar que votarien en contra perquè “hem vist poca intenció de voler discutir i valorar les nostres propostes”.

Pel que fa al servei de recollida de residus, la regidora Jiménez va respondre que cal adequar el preu a l’import del servei i, en resposta a la regidora Luque, va dir que s’havia posat a disposició dels grups per aclarir dubtes i no havia rebut cap petició.

A continuació va intervenir l’alcaldessa, Eva Menor, que va dir que, si es millora el servei, cal incrementar els impostos. Va incidir en què els partits d’esquerra no poden defensar la baixada d’impostos, perquè cal redistribuir per a les persones que tenen dificultats.

Les ordenances fiscals es van aprovar amb el vot a favor del grup socialista, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de la resta de grups.

El següent punt era resoldre les discrepàncies per les tasques de neteja realitzades per La Bruixa. Es va aprovar per unanimitat.

Neteja d’edificis municipals
A continuació es va tractar l’adjudicació de la neteja d’edificis municipals a la millor oferta, de l’empresa Tempo Facility Services, SLU, per dos anys de contracte, per un import d’1.069.663,19 euros nets.

El punt es va aprovar amb els vots a favor del grup socialista i l’abstenció de la resta de grups.

Es va presentar per a aprovació la moció a favor del retorn al diàleg polític i l’entesa dins del marc legal de l’Estatut i la Constitució. El regidor Josep Martínez va apel·lar al diàleg que va fracassar l’any 2017 quan es va judicialitzar un conflicte polític i va demanar que la política sigui la que solucioni el conflicte.

El regidor Roberto Castillo va denunciar la “vulneració de drets” i va anunciar que votaria en contra. La regidora de Totes Fem Badia Nerea García va reconèixer estar d’acord amb què cal que retorni el diàleg però que no poden estar d’acord en molts altres punts de la moció i va concloure que “no podem mirar a una altra banda quan els cossos de seguretat s’han excedit en les seves funcions”.

Va respondre l’alcaldessa que va reconèixer que no podia més amb la doble moral. Va explicar que considerava les sentències excessives però que no van ser formulades per voler votar sinó per no complir unes normes de convivència. Eva Menor va dir que el setembre de 2017 el Parlament va donar una puntada a la democràcia. L’alcaldessa va finalitzar la seva intervenció dient que volia passar de pantalla: “Vull parlar de la gent, de la Universitat, de futur”.

La moció es va aprovar amb el vot a favor de Socialistes i Ciutadans i el vot en contra de la resta de formacions.

La següent moció va ser presentada pel grup de Ciutadans, contra la violència i el terrorisme. La regidora Amalia Frutos va denunciar l’assetjament a la Guàrdia Civil.

El regidor Roberto Castillo va dir que el seu grup sempre seria contrari a la violència i va denunciar que Ciutadans només crea odi i divisió. La regidora Nerea García també es va mostrar en contra de la violència i va voler deixar clar que l’independentisme no és un moviment violent

Finalment, el regidor socialista Rafael Moya va dir que de la moció només els agradava el títol, i poc més. Segons va denunciar, “els dirigents de Ciutadans viuen del conflicte i necessiten l’enfrontament perquè és la seva raó de ser”.

La moció va ser desestimada amb el vot en contra de tots els grups, excepte Ciutadans, que va votar a favor.

La següent moció, d’ERC, per les dones deportades als camps de concentració nazis, demanava posar el nom de Neus Català o de qualsevol altra dona víctima. El regidor Castillo va agrair les propostes rebudes del grup socialista. La regidora de Totes Fem Badia Pilar Paz també va anunciar que votarien a favor. La regidora Amalia Frutos va explicar que, com a partit demòcrata, “no poden fer una altra cosa que solidaritzar-nos”. El regidor del grup socialista Iván Sanz va destacar que cal donar visibilitat i homenatjar la lluita que van fer”.

La moció es va aprovar per unanimitat.

La següent moció, de Totes Fem Badia, era per la millora i difusió del servei d’atenció a les dones i de sensibilització contra la violència masclista. La regidora Ana Luque va agrair les aportacions del grup socialista. La regidora María José Granados va respondre que, any rere any, s’han millorat les accions per a la igualtat, com dedicar el mes de març a les dones, el concurs gràfic per la no-violència, el Punt Lila. La moció es va aprovar amb l’abstenció del grup socialista i el vot a favor de la resta de grups.

La següent moció era de Totes Fem Badia i d’ERC de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret a l’autodeterminació. El regidor de Ciudadans, Juan José Barcala, va demanar que es deixés de fer política mediàtica amb aquest fet. El regidor Josep Martínez es va mostrar sorprès que aquesta moció vingués de la mà d’un grup municipalista i va anunciar que votarien en contra.

La regidora Nerea García va respondre que “ser municipalista no vol dir viure en una bombolla”

L’alcaldessa va denunciar les retallades en Ensenyament i es va preguntar si cremant contenidors es pot aconseguir alguna cosa. Va incidir que “no vull viure en un lloc on la meitat de la societat no es parla amb l’altra meitat i on no es parla de l’atur, de la transició ecològica; no vull això, vull un punt d’inflexió”.

La moció es va desestimar amb el vot a favor de Totes Fem Badia i ERC i el vot en contra del grup socialista i de Ciutadans.

En el torn de precs i preguntes, la regidora Anna Luque es va sorprendre que el model de Casal d’Estiu que es vol implantar no és el que es fa en altres municipis i també es va queixar de la massificació en el servei d’Aquagym del Poliesportiu.

El regidor Iván Sanz va explicar que, fins ara hi havia un servei externalitzat on participaven uns 40 nens i nenes de Serveis Socials. El regidor va dir que el nou model de gestió es vol no només aconseguir un estalvi sinó buscar la millora i l’optimització dels recursos.

L’alcaldessa va negar que el model de gestió fos diferent d’altres municipis i que es fan intervencions durant tot l’any, no només els mesos d’estiu.

Pel que fa a l’Aquagym, el regidor Josep Martínez va explicar que, des de que tenen informació d’aquest tema, “estem estudiant de cara a l’any vinent que se solucioni el problema.

Publicat el 05.11.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Badia t'espera Badia t'espera
×  
Missatge de l'alcaldessa de l'11 de maig de 2020 Missatge de l'alcaldessa de l'11 de maig de 2020
×  
Lectura compartida de la Llegenda de Sant Jordi Lectura compartida de la Llegenda de Sant Jordi
×  
Missatge per al Dia de la Independència de Badia 2020 Missatge per al Dia de la Independència de Badia 2020
×  
Missatge de l'alcaldessa sobre la situació del coronavirus a Badia del Vallès Missatge de l'alcaldessa sobre la situació del coronavirus a Badia del Vallès
×  
Missatge de l'alcaldessa sobre el coronavirus a Badia Missatge de l'alcaldessa sobre el coronavirus a Badia
×  
Mesures excepcionals de neteja a Badia del Vallès Mesures excepcionals de neteja a Badia del Vallès
×  
La Policia Local de Badia informa per megafonia sobre les limitacions pel coronavirus La Policia Local de Badia informa per megafonia sobre les limitacions pel coronavirus
×  
Declaracions de l'alcaldessa, Eva Menor, sobre el primer cas de coronavirus detectat Declaracions de l'alcaldessa, Eva Menor, sobre el primer cas de coronavirus detectat
×  
Missatge de l'alcaldessa, Eva Menor, sobre les mesures aplicades a Badia pel Coronavirus Missatge de l'alcaldessa, Eva Menor, sobre les mesures aplicades a Badia pel Coronavirus
^