www.badiadelvalles.cat
El ple extraordinari celebrat el 3 de desembre de 2020 tenia com a únic punt del dia l'aprovació inicial dels pressupostos municipals per a l'any 2021. Es van aprovar uns pressupostos valorats en 12.398.490,34 euros, amb una reducció del 0,29% respecte a l'exercici anterior, i centrats a millorar l'eficiència de la gestió i impulsar la protecció i promoció social.

La regidora de l'equip de Govern Montserrat Jiménez va explicar que el punt de partida és inferior a altres exercicis i té en compte la reducció de fonts d'ingressos, com les quotes de lloguer als locals del municipi.

Impulsar l'eficàcia i eficiència de la gestió municipal

Va explicar que els pressupostos comptabilitzen recursos per a l'adquisició d'EPIs i per adaptar l'organització. Montserrat Jiménez va subratllar que "Ens hem de preparar per allò que és inesperat i tenim la responsabilitat de posar cada recurs, cada persona i cada euro disponible al servei de la ciutadania".

La regidora va explicar que els pressupostos, basats en l'austeritat, busquen l'eficiència i l'eficàcia de la gestió municipal, amb l'objectiu de ser una administració ben gestionada, que redueix l'endeutament cada exercici i l'increment de despesa pública bàsica i actuacions de protecció i promoció social.

Reorganització dels recursos humans

Pel que fa als recursos humans, va explicar que el tancament d'alguns equipaments "ens ha obligat a reassignar alguns llocs, com els conserges del Casal; hem aconseguit reassignar un i, malauradament, després d'analitat totes les possibilitats, no hem trobat cap lloc adequat al perfil de l'altra persona".

Montserrat Jiménez va explicar que "hem consolidat l'estructura de serveis socials, l'oficina d'habitatge, el departament d'Economia, amb un tècnic d'Administració General; el departament de Medi Ambient, amb un tècnic; hem incorporat la psicòloga del servei d'Orientació a la Família i hem creat una plaça de tècnic/a PLACI, per treballar des de la perspectiva de l'acció comunitària inclusiva, per gaudir d'una ciutat amb igualtat d'oportunitats, perquè volem identificar els factors d'exclusió social i implicar a tots els agents que intervenen i reforçar les xarxes comunitàries".

En Medi Ambient, va destacar que "la incorporació d'un tècnic permetrà mantenir i recuperar els espais verds de Badia i fer front al repte del canvi climàtic, a més de desplegar el pla de reforma del clavegueram, per erradicar de manera definitiva el problema de la presència de rates al municipi".

També va anunciar passar de dos a un arquitecte en plantilla i va destacar la necessitat del tècnic d'Administració General "per gestionar els processos de licitació i justificació de subvencions perquè aquesta ciutat no es pot permetre perdre ni un euro de subvencions".

Montserrat Jiménez va explicar que s'està realitzant la relació de llocs de treball, que oferirà una eina objectiva de les retribucions que ha de rebre cada persona treballadora en funció de les seves responsabilitats. Segons va dir, "esperem que aquest document vegi la llum els primers mesos del 2021".

Manteniment d'edificis i millora de l'enllumenat

A continuació, la regidora Encarna Rodrigo, va destacar el manteniment d'edificis per fer reparacions correctives i, en clavegueram, intervencions a partir del segon semestre, quan acabi el pla director contractat amb la Diputació de Barcelona.

Rodrigo també va destacar les millores de l'enllumenat, amb la substitució progressiva de lluminàries per tecnologia LED, i en els contractes de poda, desratització i tractament de plagues, com la de la galeruca. Finalment, també va destacar les intervencions per millorar la calefacció als centres escolars.

Millora de la Policia Local i l'Oficina Local d'Habitatge

El regidor Rafael Moya va centrar la seva intervenció en dos programes, un de millora de la Policia Local, i un altre, dedicat a l'Oficina Local d'Habitatge.

Respecte a la Policia Local, va explicar que sortiran les places d'oferta pública i una dotació de 20.000 euros per a la instal·lació de càmeres de vigilància i monitoratge de vehicles, per oferir una millora en la seguretat.

Pel que fa a l'habitatge, va explicar que "hem triplicat la partida per retirar l'amiant de la via pública i d'equipaments municipals, per erradicar-lo el 2021 amb quatre intervencions pendents". A continuació, va destacar l'Oficina Local d'Habitatge, perquè és un element clau i una oportunitat per al municipi, per aconseguir la rehabilitació i la regeneració urbana.

El regidor va anunciar la intenció de "posar en marxa un pla integral de retirada de l'amiant als habitatges del municipi, un projecte que estem treballant amb la resta de forces polítiques".

També es va referir a les necessitats de l'habitatge, explicant que es vol ampliar la borsa d'habitatges de lloguer, amb el projecte de construcció de 28 habitatges al carrer Saragossa, que, segons va dir, "esperem veure els primers moviments a principis del 2021".

Reforma del Poliesportiu Vell, nova plataforma del Mercat Municipal i edifici annex al Centre Cívic

A continuació, va parlar de les inversions, d'entre les quals va destacar el projecte de reforma del Poliesportiu, que començarà el setembre del 2021, amb un pressupost de 2,5 milions d'euros.

També es va referir a la remodelació de l'entorn i la construcció de la plataforma d'accés al Mercat Municipal des del carrer Bètica i La Mancha, amb una zona de vianants amb plataforma a la mateixa altura i una inversió de 275.000 euros.

Un altre projecte previst per al primer trimestre del 2021 és la segona fase de l'edifici annex al Centre Cívic, un equipament amb un espai diàfan a la planta baixa i una segona planta amb els bucs d'assaig i un espai polivalent connectat amb l'Auditori a la segona planta, amb una inversió d'uns 400.000 euros, inversions ja compromeses i que s'aniran incorporant.

Les modificacions en Alcaldia i Presidència tenen com a eixos prioritaris seguir avançant en la millora de la transparència i en la redacció de les cartes de serveis.

Convivència i civisme, persones grans i oportunitats en educació i ocupació

A continuació, el regidor Josep Martínez va destacar tres grans línies d'acció política: vetllar per la convivència i el civisme, per les persones grans i la salut mental, i generar oportunitats en educació i ocupació.

Martínez va explicar la recepció de recursos per part d'administracions supramunicipal com la Diputació de Barcelona, L'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i que l'Ajuntament seguirà lluitant pel feminisme i la igualtat, amb un pla intern d'igualtat de gènere i un protocol d'actuació sobre violències masclistes, i va anunciar "campanyes de reforç de l'ordenança i de la mediació veïnal com a mecanisme per a la resolució de conflictes".

També va anunciar convenis amb entitats culturals i esportives i per a la promoció d'aquestes activitats.

El regidor Iván Sanz va explicar que "consolidem Badia com a ciutat pionera en polítiques d'acompanyament durant la vida de les persones".

Entre altres propostes, va destacar que "seguirem apostant pel model d'infància i adolescència, amb la col·laboració amb Aldees Infantils". Respecte a l'adolescència, va explicar el Pla Local de Joventut a Badia, per saber que necessita el jovent i quins són els seus interessos. En aquest sentit, va dir que "constituir el Consell de Joves serà fonamental, ja que els farà part activa de les decisions".

Respecte a la gent gran, va subratllar l'increment del 301% del pressupost per a aquest col·lectiu, amb la reestructuració de la gestió amb serveis adaptats a la nova realitat, posant, més que mai, la gent gran com a eix principal de les polítiques socials".

Iván Sanz també va destacar l'educació pública i de qualitat per continuar fent de Badia una ciutat educadora.

Pel que fa a la formació ocupacional, va subratllar "la gran feina per obtenir subvencions d'altres administracions, que permetran desenvolupar projectes com el Forma't i Ocupa't, un projecte que atorgarà un certificat de professionalitat mitjançant tallers d'intel·ligència emocional i emprenedoria social".

A continuació va intervenir el regidor d'ERC, Roberto Castillo, que es va queixar de manca de temps per analitzar els pressupostos, va denunciar l'acomiadament de persones treballadores i va anunciar que el vot de la seva formació seria en contra.

La regidora de Ciutadans Amalia Frutos també va mostrar el suport a les persones treballadores acomiadades i va criticar el poc temps per analitzar el pressupost i el descens en orientació laboral, formació ocupacional, joventut i participació ciutadana.

Finalment, la regidora de Totes Fem Badia Nerea García va dir que havien "donat l'esquena a les persones treballadores i que s'acomiadarà a 5 persones, comptant amb els dos educadors de carrer que, per ara seguiran treballant, però que finalment no seran reubicats". La regidora va denunciar manca de transparència i de voluntat per negociar les propostes que havien fet els sindicats, com la reducció de salaris de l'equip de Govern".

Entre altres propostes que, segons ella, no han prosperat, hi havia la de pujar o congelar la partida destinada a Protecció Civil.

El regidor Rafael Moya va respondre que no acceptaria les afirmacions sobre Protecció Civil que, segons va dir, "té un vehicle que és l'enveja de tota la comarca i que s'ha aconseguit gràcies a la gestió d'aquest equip de Govern", i va concloure que les afirmacions sobre Protecció Civil eren "faltar a la veritat".

Respecte a la manca de temps, la regidora Montserrat Jiménez va respondre que "intentarem millorar els temps, però a les ordenances, vam donar trasllat amb un temps raonable i no vam obtenir cap resposta".

Pel que fa als acomiadaments, Jiménez va criticar que "denunciar que no hem comptat amb els sindicats és fals; hem tingut 5 reunions amb les diferents seccions sindicals". Va afirmar que "també és fals que no haguéssim informat l'oposició".

El personal ha d'estar al servei de la ciutadania

L'alcaldessa, Eva Menor, va abundar en el tema, explicant que "Respectar els drets de les persones treballadores no és subordinar els interessos d'aquesta ciutat als interessos de cada una de les persones treballadores; l'organització no està al servei del personal, és el personal qui ha d'estar al servei de l'organització i de la ciutadania".

Respecte a l'amortització de llocs de treball, l'alcaldessa va dir que no són ni 5 ni 3, sinó 2 i va dir que ningú podia criticar a aquest equip de Govern per la reducció de les places, ja que, segons va explicar, s'havia incorporat un gran nombre de professionals a l'Ajuntament.

A l'hora de la votació, es van aprovar els pressupostos amb el vot favorable de l'equip de Govern i el vot en contra de la resta de grups.

Publicat el 04.12.2020