Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Una dotzena de grups de treball de l'ETSAV planteja la transformació de l'edifici Antonio Machado amb diferents projectes
Cartell Repensem el Machado

El dijous, 15 de febrer, a les 18,30 h, la biblioteca Vicente Aleixandre de Badia del Vallès, acollirà la presentació de les propostes que han dut a terme una dotzena de grups de treball de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès, per tal de reformar l'edifici Antonio Machado. Durant la presentació, els mateixos estudiants exposaran els resultats d'aquestes propostes per tal de donar-les a conèixer a la ciutadania. Tanmateix, els projectes seran exposats al mateix indret, fins el dia 2 de març. En aquest sentit, s'habilitaran panells informatius,  així com maquetes a escala, per poder apreciar millor les propostes d'intervenció. 

L'objectiu d'aquest projecte és començar un procés de replanteig d'una zona del municipi que actualment, es troba en una situació d'abandonament i degradació molt considerable, tot i tenir un gran potencial.

Les idees parteixen d'un anàlisi i diagnosi en clau urbanística, social, demogràfica i ecològica, de manera que busquen propostes que, més enllà de ser intervencions al territori, tinguin una repercussió social per millorar la qualitat de vida dins el municipi i poder generar estratègies a llarg termini per superar els reptes que té ara mateix.

En començar el curs lectiu, els estudiants van rebre un xerrada per part del departament de Territori de l'Ajuntament, on se'ls van explicar les característiques sociourbanístiques del municipi, a través dels resultats de diversos treballs i informes d'anàlisi. Aquesta informació els ha servit per començar a fer-se una idea de les necessitats de Badia del Vallès i pensar com les seves propostes de projecte poden servir per millorar el conjunt de la ciutat i la seva relació amb l'entorn.

Posteriorment, els estudiants van assistir a una altra jornada de formació per part dels arquitectes del departament de Territori, tècnics del Pla Comunitari del municipi i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. S'hi van explicar els projectes de temàtiques relacionades amb el taller que s'està realitzant dins el municipi, perquè així poguessin projectar en coherència amb la línia estratègica d'actuació del consistori.

Els projectes, que finalitzaran a mitjans de gener, tot i tenir el mateix àmbit d'actuació, tracten temes diversos d'una manera molt transversal. Els temes principals dels treballs són la mobilitat, comunicació de l’àmbit d'actuació amb el seu entorn, l'habitatge i la millora d'espais públics relacionats amb la interacció social i capacitat productiva a petita escala. D'aquests grans temes de treball han sortit diferents propostes, integrades i relacionades entre elles, que busquen que els habitants del municipi tinguin un suport físic en el seu territori, un espai on poder relacionar-se millor entre ells per generar dinàmiques socials més positives, així com millorar la seva relació amb el medi natural i construït que els envolta.

Quant a la mobilitat i millora de comunicació amb l'entorn, hi ha propostes com la reconfiguració paisatgística de l'entorn del riu Sec i la creació d'una nova xarxa de camins que re-connectin la ciutat amb aquests indrets, millorar la connectivitat entre la UAB i Badia del Vallès o connectar diferents municipis a través de la creació d'un cinturó, de llarg recorregut i petita escala, amb petites intervencions per redescobrir passatges existents i dotar-los de vitalitat.

Pel que fa a les propostes vinculades amb la capacitat productiva del lloc, hi ha propostes de generar espais productius, ja sigui com a viver d'empreses, horts o espais cotreball que potencien els espais de trobada entre diferents empreses, així com espais de taller vinculats a les necessitats del municipi. En alguns casos, els tallers es centraran en la producció i la docència d'elements de construcció. També hi ha propostes vinculades a l'agricultura urbana, que tenen com a objectiu generar alternatives a les demandes d'horts urbans, tan importants al municipi. Les propostes concentren el cor de l'activitat agrícola que hi ha a Badia en un espai d'unió i recerca que es troba en un punt estratègic del territori (la zona de les antigues escoles Antonio Machado), integrant l'aigua com a element principal: des de com acumular-la (a través d'una bassa que és el cor del projecte) i fer-la servir per al reg, fins a com canalitzar-la i fer-la arribar fins a cada racó agrícola que requereixi el seu ús.


Sobre el tema d'habitatge, després de l'anàlisi i diagnosi, els alumnes han arribat a la conclusió que el municipi necessita diversificar la tipologia d'habitatges, tant per cobrir les necessitats reals dels habitants actuals del municipi com per generar una nova oferta que pugui atraure nous veïns, per així poder resoldre dos dels problemes principals que té actualment la ciutat: la desdensificació i l'envelliment del conjunt de la població. Algunes idees en concret proposen oferir a estudiants de la UAB, habitatge assequible perquè visquin a Badia (vinculant-ho amb els vivers d'empreses relacionats amb la universitat, esmentats anteriorment), oferir lloc per viure a treballadors i vivers d'empreses, etc. Alguns grups de treball proposen un sistema de creixement per fases, en funció del cost i de la necessitat d'espais. Aquest sistema de creixement és un model molt avançat, que a partir de composició de mòduls genera un sistema que és capaç d'evolucionar i adaptar-se a les necessitats del municipi en cada moment, generant una optimització de cost-resultat enorme, ja que el projecte creix (o decreix) en funció de la demanda que genera, adaptant-se a diferents col·lectius i tipus de família.

Pel que fa als espais oberts de l’àmbit d'actuació, han sorgit idees en la línia de grans superfícies exteriors que poden allotjar diferents tipus d'activitat de grans masses, com per exemple: activitats esportives, concerts, mercats, zona de pícnic, espai públic per als joves, zona verda, entre d'altres.

Cartell acte Repensem el Machado

Cartell acte Repensem el Machado

Fitxer: Re_pensem_A_Machado.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 6.94 MB

Publicat el 13.02.2018
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa
^