Badia del Vallès - transparència
TRANSPARÈNCIA RETIMENT DE COMPTES DADES OBERTES PARTICIPACIÓ SEU ELECTRÒNICA
CERCADOR
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Presentació institucional del projecte Imagina Badia

El passat dia 28, la biblioteca Vicente Aleixandre va acollir la presentació institucional del projecte Imagina Badia, un projecte d'intervenció integral a la ciutat que busca millorar la qualitat de vida de la ciutadania a través de transformacions urbanes regeneradores. El projecte està impulsat, de manera conjunta, per l'Ajuntament de Badia del Vallès i l´Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en el marc del programa europeu URBACT. A banda de les institucions convocants, Ajuntament i AMB, la presentació estava adreçada als ajuntaments dels voltants, al Consell Comarcal, a la Generalitat i als agents econòmics, socials i educatius de la comarca.

L'acte va comptar amb les intervencions de l'alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor; el director del Servei d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras; el cap de Relacions Internacionals de l´Àrea d'Internacional i Cooperació de l'AMB, Xavier Tiana; la tècnica responsable del projecte de l´Àrea de Territori de l'Ajuntament de Badia del Vallès, Marta Vicens, i la veïna de Badia i membre del Grup Central de Debat, Cristina Mena. L'acte va ser moderat per l'arquitecte de l´Àrea de Territori de l'Ajuntament, Daniel Serrano. La presentació també va incloure un debat final amb la participació de veïns i veïnes que hi havien assistit.

El programa de la Unió Europea URBACT té per objectiu elaborar plans d'acció local que promoguin un model de desenvolupament urbà sostenible per als municipis. Per aconseguir-ho, s'organitza a través d'una xarxa de ciutats que comparteixen neguits i coneixements i treballen amb estratègies comunes de millora, principalment, pel que fa al disseny i implementació de polítiques locals transformadores. Badia del Vallès participa en la tercera convocatòria del programa que, sota el lema  Sub>urban. Reinventing the fringe, agrupa les ciutats d'Anvers (Bèlgica), Casoria (Itàlia), Düsseldorf (Alemanya), Solin (Croàcia), Brno (República Checa), Oslo (Noruega), Baia Mare (Romania) i Viena (Àustria). En paraules de Xavier Tiana “amb aquest projecte estem posicionant Badia a nivell internacional” i, va puntualitzar, “l'estem posicionant en positiu”.

Al llarg del darrer any, a Badia s'han desenvolupat els treballs de redacció de la primera fase del pla, que ha consistit a realitzar una anàlisi i una diagnosi profundes de la situació de la ciutat, a través d'un equip motor format per les dues administracions i un grup de veïns i veïnes de la ciutat, l'anomenat Grup Central de Debat. La ciutadania també va poder dir-hi la seva en un acte públic que va tenir lloc a l'abril, on tothom qui ho va voler va poder proposar idees per crear la Badia del futur, a través del taller Construeix la Badia dels teus somnis.

A l'acte de dimecres passat es van explicar, entre d'altres, els resultats d'aquesta primera fase, que està a punt de finalitzar. A partir d'ara, s'iniciarà la fase de concreció de propostes de canvi i definició de la seva implementació futura.

En la seva intervenció, l'alcaldessa, Eva Menor, va recordar el paper transformador dels ajuntaments: “som i sempre hem estat motor de canvis. Som l'administració més propera i, per tant, els que coneixem de primera mà les realitats, necessitats i oportunitats dels nostres territoris”. I va afegir que “és fonamental incorporar la ciutadania en els processos de transformació i readaptació dels nostres models de ciutat”.

Al seu torn, la veïna de Badia Cristina Mena va coincidir a posar en valor el paper de la ciutadania a l'hora de dur a terme aquest projecte i va reivindicar “l'orgull de barri”. Mena va reconèixer que el projecte “m'ha tornat la il·lusió de viure a la meva Badia” i va assegurar que “una Badia millor és possible, tot i que no és gens fàcil”. Mena va concloure amb un anhel: “que les noves generacions se sentin orgulloses de la nostra ciutat”.

Per la seva banda, el director d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras, va destacar la importància de la participació, una participació “que va de baix a dalt”. Carreras va reclamar la participació de la ciutadania “com a elements actius” i no merament consultius i va afegir: “aquesta és la veritable transformació”.

La responsable de desgranar la part tècnica del projecte, la coordinadora de l´Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, Marta Vicens, va explicar les tres fases del procés (diagnosi, estratègia i propostes) i els tres blocs temàtics amb els quals s'ha treballat (Ciutat connectada, Ciutat saludable, Ciutat inclusiva).

Els treballs conjunts d'aquest programa han de finalitzar el maig del 2018, moment en el qual tindrà lloc, a Badia del Vallès i a Barcelona, la reunió final de les diferents ciutats participants.

Publicat el 04.07.2017
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa

Amb la col·laboració de:

Logo SUB URBLogo AMBLogo Ajuntament

^