Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El tribut metropolità es comença a aplicar als municipis de la 2a corona, beneficiaris de la tarifa plana metropolitana
El Parc de Joan Oliver, un dels parcs el manteniment dels quals es paga mitjançant el tribut metropolità
En el cas de Badia del Vallès, beneficiària de la tarifa plana metropolitana des de l'1 de gener de 2019, aquest tribut gairebé no afectarà els seus habitants perquè la gran majoria dels pisos tenen un valor cadastral que no supera els 45.389,47 euros, valor mínim a partir del qual s'aplica el tribut. Només els propietaris dels pisos dels blocs més recents poden situar-se en aquest supòsit.

Badia del Vallès, com la resta dels municipis de la 2a corona metropolitana, gaudeixen, des de l'1 de gener d'enguany, de la tarifa plana metropolitana del transport. Aquest és el motiu pel qual aquests 18 municipis hauran d'assumir aquests costos, com passava fins ara amb els municipis de la 1a corona metropolitana. A Badia, però, el tribut no es cobrarà a la gran majoria de la població perquè el valor cadastral dels seus pisos és inferior al mínim fixat.

Per què es fa servir el tribut metropolità?

Aquest tribut finança les actuacions necessàries per aconseguir un territori metropolità mes ordenat i vertebrat en matèria d'espai públic i d'infraestructures. Aquest impost garanteix la cohesió social i la reducció de les desigualtats a la metròpolis de Barcelona.

  • En l’àmbit de l'espai públic contribueix a la gestió i al manteniment d'espais naturals com la Serra de Collserola, els rius Besòs i Llobregat, els 30 km de platges metropolitanes i la xarxa de 51 parcs metropolitans. Aquest conjunt d'espais naturals, oberts i interconnectats formen part de de la infraestructura verda metropolitana. En el cas de Badia, recordem que, al seu parc principal, el Parc de Joan Oliver, el manteniment es responsabilitat de l'AMB, així que una part dels diners que recull aquest tribut es dediquen a conservar aquest parc de Badia.
  • En matèria de mobilitat el tribut fa possible un transport públic de qualitat i una mobilitat més sostenible, de manera que l’àrea metropolitana sigui un àmbit més habitable i adaptat a les persones. Disposa d'un sistema tarifari integrat que facilita els desplaçaments a millor preu, i afavoreix la mobilitat de col·lectius especialment sensibles com ara la gent gran, les persones amb discapacitat, els nens de 4 a 16 anys i les famílies nombroses.
    A més, aquest impost també contribueix en el manteniment i la conservació de les rondes de Barcelona com a element bàsic de la xarxa viària metropolitana.

Per què els 18 municipis de la 2a corona no el pagaven fins ara?

Perquè aquests 18 municipis integrats en la 2a corona, com Badia, no gaudien del mateix nivell dels serveis metropolitans, bàsicament els associats al transport públic.

Des del 1992 es cobra el tribut als ciutadans dels 18 municipis que estaven inclosos dins l'antiga Entitat Metropolitana del Transport. Per aquest motiu van passar a formar part de la primera corona del transport.

  • Municipis 2a corona: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Pallejà, la Palma de Cervelló, el Papiol, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat.
  • Municipis 1a corona: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Montgat, el Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans.

Per què els municipis de la 2ª corona han de pagar-ho a partir d'ara

La creació de la tarifa plana metropolitana, que afegeix els 18 municipis de la 2a corona, implica que tots els ciutadans de la metròpolis tinguin el mateix dret a la mobilitat i, per tant, que també tinguin les mateixes obligacions. Una d'aquestes obligacions és la contribució econòmica per finançar els serveis públics.

El termini de pagament, a Badia, serà del 15 d'octubre al 16 de desembre. Recalquem que només les persones que tenen com a primera residència habitatges amb valor cadastral superior als 45.389,47 euros, només els que viuen als edificis més moderns, hauran de pagar aquest tribut, que se situa, a Badia, en uns 46 euros anuals.

Quins avantatges ha aconseguit Badia en ser inclosa en la tarifa plana metropolitana?

Des de l'1 de gener de 2019, s'aplica la tarifa plana per als desplaçaments entre els diferents municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), independentment de la zona tarifària a la qual pertanyin (zones 1, 2A, 2B i 2C), una mesura que inclou Badia del Vallès.

Badia és doblement beneficiada en la seva integració, perquè se situa a la zona 1-2, un fet que fa que els bitllets per anar als municipis de la zona 2 mantinguin el preu actual. És a dir, els habitants de Badia podran anar a Barcelona en transport públic per la meitat de preu des de l'1 de gener i no han de pagar més per anar a Sabadell.

Des de l'Ajuntament es va informar sobre la inclusió de Badia en la tarifa plana metropolitana l'octubre de l'any passat. Llavors ja explicàvem que els municipis de la 2a corona també haurien de fer-se càrrec del pagament del tribut metropolità i com la gran majoria de les persones de Badia no haurien de pagar res pel valor cadastral dels seus immobles. Pots veure la notícia que vam publicar aquí: http://www.badiadelvalles.cat/document.php?id=6729

També pots consultar més informació sobre el tribut metropolità a http://tributmetropolita.amb.cat/

 

Publicat el 28.10.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa
^