www.badiadelvalles.cat

Ajuntament de Badia del VallèsEl Parlament de Catalunya aprovarà previsiblement al mes de juliol, la Proposició de llei del règim transitori del finançament específic del municipi de Badia del Vallès, en la qual reconeix l'existència d'un dèficit de capacitat fiscal que s'ha de resoldre de manera definitiva i es compromet a fer-ho en els propers quatre anys.

Aquesta nova norma amb rang de llei constata que les disposicions del conveni de finançament vigent i també les d'aquest règim transitori no constitueixen una solució definitiva a la insostenibilitat financera del municipi, ja que hi persisteix un dèficit estructural.  Així doncs, la finalitat d'aquesta llei és dotar Badia d'un finançament transitori especial, mentre no se n'aprovi un d'específic. Amb aquest objectiu es crea la Comissió sobre el Finançament Específic de Badia del Vallès, que ha d'existir mentre no s'aprovi el sistema de finançament definitiu, que es reunirà un cop l'any, com a mínim, i tindrà una composició paritària, amb tres representants de la Generalitat i tres del municipi de Badia, sent copresidida pel conseller o la consellera competent en matèria de governació i per l'alcalde o alcaldessa de l'Ajuntament de Badia.

Aquesta comissió garantirà que els pressupostos de la Generalitat tinguin una partida destinada al finançament de Badia. La Generalitat fixarà una quantitat anual entre els anys 2016 i 2019, en una única partida de com a mínim 3.008.118,24 euros dels quals se'n transferirà una quarta part cada trimestre. Aquest finançament transitori es prorrogarà anualment a partir de 2020, en tant que no se n'aprovi un d'específic. Per a l'any 2015 resta vigent la quantitat que establia el conveni, sent per tant l'aportació de la Generalitat de 3.008.118,24 euros.

La nova norma substitueix i deroga les disposicions del Conveni de 2007 en tot allò que fa referència al finançament. El conveni es manté vigent respecte del compromís de traspàs de les parcel·les qualificades com a equipaments comunitaris i que són propietat de l'Institut Català del Sòl.

La proposta que s'aprovarà no serà, en principi, la que s'havia treballat des de la ciutat però atura la reducció progressiva de les aportacions que recollia el conveni vigent – que estaven destinades a desaparèixer- i en garanteix la vigència en tant que s'aprova un nou sistema.

A la reunió de la ponència de la llei del passat divendres, els grups parlamentaris van arribar a un acord sobre el text definitiu que, un cop aprovat el dictamen preceptiu de la comissió d'afers institucionals del proper 15 de juliol, s'elevarà al Ple del Parlament per a la seva aprovació. Previsiblement, el text es portarà al Ple del Parlament dels dies 21 o 22 de juliol.

Publicat el 13.07.2015