www.badiadelvalles.cat
Els serveis tècnics de l'Ajuntament ja han finalitzat els plecs de condicions per a la contractació del servei d'assistència tècnica de l'encapsulament i la retirada de l'amiant dels edificis d'habitatges de Badia, que han redactat en coordinació amb l'Agència de Residus de Catalunya. Ahir a la tarda, els tinents d'alcaldessa Rafael Moya i Josep Martínez van presentar els documents a la Comissió de l'Amiant en una reunió que va tenir lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

Els plecs fixen les condicions tècniques i administratives que han de complir les empreses que vulguin participar en l'assistència tècnica per a la retirada de l'amiant, així com els criteris d'adjudicació.

Assistència tècnica per al control de tot el procés

L'empresa que es faci càrrec de l'assistència tècnica serà la responsable de controlar directament les empreses que s'encarreguin del procés d'encapsulament (recobriment previ de l'amiant per evitar la dispersió de fibres a l'entorn) i de la retirada definitiva de tot el material. També haurà de coordinar els treballs amb les comunitats dels blocs d'habitatges. Aquesta empresa no podrà optar als concursos per a l'encapsulament i per a la retirada de l'amiant, per garantir la imparcialitat de tot el procés.

Segons va explicar ahir el tinent d'alcaldessa Rafael Moya, el pressupost inicial de licitació per aquesta assistència tècnica és de 404.000 euros (IVA inclòs), tot i que es preveu que, durant el procés de licitació, les empreses presentaran propostes amb imports inferiors.

La retirada de l'amiant, subvencionada per l'Agència de Residus de Catalunya

Tal com va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la seva presentació a Badia, l'Agència de Residus de Catalunya serà l'organisme de la Generalitat que subvencionarà tot el procés de retirada de l'amiant (l'assistència tècnica, l'encapsulament i la retirada de l'amiant de Badia) amb un import total de 4.491.818 euros, que anirà lliurant a l'Ajuntament per al pagament de les diverses actuacions a mesura que es validin les factures dels treballs realitzats.

Durant el procés de redacció dels plecs de condicions per a l'assistència tècnica, els darrers mesos, l'Ajuntament s'ha reunit en diverses ocasions amb responsables de l'Agència de Residus de Catalunya. En la darrera d'aquestes reunions, dijous passat, l'Agència de Residus va donar la seva conformitat al redactat final.

Després de la presentació d'ahir a la Comissió de l'Amiant, l'Ajuntament té previst aprovat el plec de condicions per a l'assistència tècnica a la Junta de Govern Local que tindrà lloc demà dijous.

A partir d'aquesta aprovació, caldrà publicar els plecs al Diari Oficial de la Unió Europea, per l'elevada quantia de la licitació. Un cop publicats, les empreses disposaran de 35 dies naturals per presentar les seves propostes.

Es retirarà tot l'amiant dels edificis d'habitatges de Badia

Rafael Moya va subratllar que es retirarà tot l'amiant dels edificis residencials de Badia: “durant el procés d'encapsulament, es farà un llistat exhaustiu de tots els elements d'amiant que hagi als edificis, siguin baixants o tubs de ventilació, per retirar-los”. També va explicar que l'empresa que s'encarregui de l'assistència tècnica haurà de valorar el cost de substituir les cobertes d'amiant per altres elements constructius, per així quantificar quin serà l'import d'aquesta actuació i veure les alternatives viables per a la seva substitució.

Creació d'una Comissió Tècnica i d'una Comissió Informativa

El tinent d'alcaldessa va detallar que es crearan dues comissions de seguiment amb caràcter periòdic: la Comissió Tècnica, amb representants de l'Agència Catalana de Residus, de l'Ajuntament i de l'empresa adjudicatària; i la Comissió Informativa, en què també participaran la Comissió de l'Amiant i l'Associació de Veïns.

300 mostrejos ambientals de control

Per garantir que els treballs no representaran cap afectació, es realitzaran 300 mostrejos ambientals de control; 75, abans de realitzar l'encapsulament; 75 més, un cop finalitzat aquest primer procés, i 150 mostrejos més durant els treballs de retirada de l'amiant.

Respecte als criteris d'adjudicació, Rafael Moya va explicar que no només es tindrà en compte la proposta econòmica, sinó que es valoraran aspectes com la durabilitat de les actuacions, la precisió de la fitxa tècnica i l'adequació de la proposta al paisatge urbà de Badia, entre altres, per assegurar que els treballs siguin els més adequats per a la ciutat.

Terminis per a l'encapsulament i la retirada de l'amiant

Finalment, va indicar que l'Ajuntament preveu que, un cop que l'empresa adjudicatària de l'assistència tècnica redacti els plecs de condicions corresponents a l'encapsulament i a la retirada de l'amiant, els treballs d'encapsulament podran iniciar-se durant el 2023.

Els treballs d'encapsulament es licitaran de manera única per a la totalitat de blocs de Badia i la retirada de l'amiant es dividirà en quatre lots similars, per completar la retirada de tot l'amiant abans que finalitzi el termini màxim fixat per l'Agència de Residus de Catalunya, el 31 d'octubre de 2025.

Publicat el 14.09.2022