www.badiadelvalles.cat
Dissabte, 10 de setembre, és el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi. A Catalunya, els darrers anys s'ha produït un increment significatiu del nombre de suïcidis entre persones menors d'edat. Per lluitar contra aquest problema de salut global i conscienciar sobre la necessitat de prendre mesures de prevenció, des de l'Ajuntament facilitem els telèfons d'atenció per a la prevenció del suïcidi: 024 i 061.

El 024 és el número de telèfon impulsat per Ministeri de Sanitat del Govern espanyol per ajudar les persones que presenten una conducta suïcida. És un telèfon gratuït, anònim i confidencial, operatiu les 24 hores de cada dia de l'any i el gestiona la Creu Roja, que compta amb un grup de psicòlegs i especialistes. El passat mes de maig, el seu primer mes de funcionament, va rebre 15.000 trucades.

Des del 20 de juny, el telèfon 061 Salut Respon, de la Generalitat de Catalunya, també ofereix atenció a persones amb risc de suïcidi mitjançant un equip especialitzat en salut mental. Les trucades s'atenen les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any i el professional activa els recursos que necessita la persona. Ja han atès 1.716 trucades.

En ambdós casos, atenen a persones amb conducta suïcida, als seus familiars o a persones properes.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) cada any hi ha 800.000 morts per suïcidi; una mort, cada 4 segons. Per cada persona que se suïcida, n'hi ha 20 més que ho intenten. Per tot això, l'OMS considera la mort per suïcidi com un problema de salut global i cada 10 de setembre promou el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, amb l'objectiu de difondre mundialment que el suïcidi pot prevenir-se. Per acord del ple municipal, l'Ajuntament de Badia també s'ha sumat a la conscienciació sobre el suïcidi i continuarà informant sobre les mesures per prevenir-lo.

Suïcidi, primera causa de mortalitat evitable a Catalunya en persones de 16 a 25 anys

A Catalunya, el suïcidi és ja la primera causa de mortalitat evitable en persones de 16 a 25 anys. Entre els anys 2020 y 2021, s'han triplicat els intents de suïcidi entre dones menors de 18 anys; han passat de 483 casos a 1.265. Entre els homes menors d'edat, s'han duplicat els intents de suïcidi, en passar de 119 casos el 2020 a 227 el 2021.

Per evitar els suïcidis, el millor és parlar-ne. Si et trobes en aquesta situació o tens algun familiar o conegut en risc de cometre suïcidi, truca al 024 o al 061!

Publicat el 16.09.2022