www.badiadelvalles.cat

Cartell Dia Internacional de la Llengua Materna 2016El dijous 18 de febrer de 2016, Badia del Vallès celebrarà per setè any consecutiu el Dia Internacional de la Llengua Materna.

Els actes se celebraran a la Biblioteca Vicente Aleixandre. A partir de les 18 h, hi ha previstes diverses activitats sobre les llengües per als nens (conta contes de contes d’Àfrica del Nord, taller de correus electrònics en diferents llengües, taller de cal·ligrafia àrab, taller de pintura, etc.).

A les 19 h, a la sala polivalent de la biblioteca, hi haurà una xerrada amb Maite Carranza, que parlarà de la seva novel·la El fruit del baobab, comentada als clubs de lectura de la població. És un llibre que acosta el lector a una cultura desconeguda per a la majoria i que mostra què passa quan dues cultures molt diferents es troben i conviuen. Fa especial referència a l'ablació, una pràctica encara habitual a molts països africans. La novel·la està protagonitzada per la Lola, una pediatra que tot just acaba d'arribar a un ambulatori de Mataró. Allà coneix l'Aminata, una jove gambiana amb quatre fills i que ha decidit no tenir-ne més, que al mateix temps descobreix les intencions del seu marit de casar-se amb una segona dona. L'Aminata veu com la Binta, la seva filla adolescent, vol trencar amb les tradicions i no perdona als seus pares la seva ablació. Maite Carranza acosta el lector a dues realitats i cultures ben diferents, marcades per la tradició i els rituals. L'autora es va documentar durant tres anys, va viatjar a Gàmbia per conèixer millor la realitat i es va entrevistar amb associacions i experts per poder escriure aquesta novel·la que enganxa des de la primera pàgina. El mateix dia de la presentació hi haurà la possibilitat d'adquirir el llibre a la biblioteca.

Aparador Cultural

A més, del 17 al 27 de febrer, es podrà visitar, també a la biblioteca, l'Aparador Cultural, dedicat a les llengües i nacionalitats que conviuen a la nostra població i a les llengües de l'alumnat dels cursos de català per a persones adultes del Servei Local de Català. El mateix dia de 18, es projectarà el muntatge que han realitzat: Records d'infantesa, per donar a conèixer quines són les llengües maternes que parlen.

Dia Internacional de la Llengua Materna

La celebració d'aquesta diada té el seu origen a Bangla Desh i se celebra des de 1953 per commemorar la mort d'uns estudiants en unes manifestacions pel reconeixement oficial de la seva llengua, el bengalí. El 1999, la UNESCO va aprovar la demanda de Bangla Desh de convertir aquesta festa en un dia de reconeixement internacional i des de llavors, se celebra arreu del món amb l'objectiu de promoure la diversitat lingüística i reconèixer la llengua com un factor d'identitat cultural.

Publicat el 15.02.2016