www.badiadelvalles.cat
Badia del Vallès acull una prova pilot per a la reconversió d'uns 10 locals comercials en botigues-taller d'artesania. Aquesta actuació vol dinamitzar culturalment la ciutat, a més d'ampliar el seu ventall de propostes comercials, i servirà com a banc de proves a nivell comarcal per exportar-la posteriorment a altres municipis.

La proposta forma part del projecte europeu, “Fomentar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'Artesania Artística-Coop'art” –finançat per la Iniciativa POCTEFA–. Mitjançant aquest projecte, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Badia del Vallès tenen prevista l'elaboració d'una proposta estratègica de reactivació dels espais comercials disponibles per a la promoció d'espais duals de producció i venda botiga-taller, en el sector de l'artesania.

Ampliació de l'oferta comercial i dinamització cultural de Badia

D'aquesta manera, s'ampliarà l'oferta comercial als carrers secundaris de Badia amb una oferta de botiques-taller d'artesania, que serà una oportunitat de dinamitzar culturalment el municipi i ampliar la seva oferta comercial.

L'empresa encarregada de realitzar l'estudi d'anàlisi i diagnosi de la prova pilot és bbintervencions, que va guanyar el Premi Nacional d'Artesania 2019 per Espais en Transició, un projecte d'activació d'espais comercials buits a travès d'accions creatives i assessorament comercial, amb la finalitat de revitalitzar el comerç.

L'actuació consistirà en el disseny d'una proposta estratègica per a la reactivació dels espais comercials disponibles, amb els següents objectius:

  • Aconseguir l'obertura dels locals comercials disponibles per què esdevinguin un pol d'activitat econòmica del sector artesanal.
  • Potenciar i atreure aquella oferta comercial no existent al municipi i que pugui aportar un valor diferenciador.
  • Potenciar la col·laboració publico-privada.

La previsió es finalitzar la proposta estratègica al mes d'abril per continuar amb una segona fase, per la qual cosa l'Ajuntament ha demanat una subvenció a la Diputació de Barcelona per impulsar un projecte singular amb l'objectiu de reactivar els espais comercials disponibles mitjançant activitats econòmiques vinculades a l'artesania, a través del model de botiga-taller.

L'experiència es portarà a terme a Badia, ateses les característiques dels establiments comercials disponibles, de titularitat municipal, així com les mesures incloses en el Pla Integral de Reconstrucció Econòmica i Social del municipi.

Prova pilot per ser replicada a altres municipis

El desenvolupament d'aquesta experiència, a part d'oferir una metodologia de treball a la resta de socis del projecte i la transferència a altres institucions, facilitarà que altres municipis de la comarca desenvolupin estratègies similars per ajudar al sector artesà de proximitat a vendre els seus productes, tant mitjançant el teixit comercial actiu com a través de la dinamització i ocupació de locals disponibles.

El Coop'Art és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos que té per objectiu fomentar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'artesania, en el marc del programa europeu POCTEFA (Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial. Aquest programa, creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, cofinança projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.

Publicat el 01.03.2021