www.badiadelvalles.cat
×  
Documental de la cadena de TV ARTE sobre l'amiant Documental de la cadena de TV ARTE sobre l'amiant
Badia del Vallès és una de les ciutats triades per l'equip de periodistes de la cadena de televisió francoalemanya ARTE que està fent una pel·lícula documental sobre el problema de l'amiant al món. Els periodistes Alexandre Spalaikovitch i Thomas Dandois han estat dos dies a la nostra població per conèixer les accions que s'estan fent per identificar l'estat de degradació d'aquest material i per prioritzar la seva retirada.

Els periodistes s'han entrevistat amb l'alcaldessa, Eva Menor, i amb Lluís Mallart, responsable de l'empresa ACM 2020, que està finalitzant el Mapa de l'Amiant, cofinançat per l'Associació de Veïns de Badia i l'Ajuntament. El Mapa de l'Amiant estableix, per cada comunitat veïnal, la ubicació d'elements d'amiant i la seva degradació, per així establir criteris tècnics que permetin prioritzar la retirada d'aquest material en funció del seu estat.

A més de les entrevistes, els periodistes també han assistit a una de les reunions de validació per finalitzar el Mapa de l'Amiant que està realitzant la Comissió de l'Amiant a l'Associació de Veïns i han recorregut la ciutat per enregistrar els elements d'amiant a les façanes i sostres dels edificis.

A continuació de la filmació a Badia, l'equip vol desplaçar-se a la ciutat russa d'Asbest, on es manté l'extracció i exportació d'aquest material, que, encara que estigui prohibit en més de 60 països, té sortida comercial per a països del tercer món. També filmaran la situació en altres països de diferents continents per mostrar les  accions que estan duent a terme les diferents administracions en relació amb la retirada de l'amiant.

Una oportunitat per a Badia
Que Badia del Vallès hagi estat una de les ciutats triades per l'equip per a la seva pel·lícula és una gran notícia per a la nostra població, perquè permetrà conscienciar a les administracions d’àmbit supramunicipal, tant estatals com europees, de la necessitat de la seva implicació per retirar aquest material. A més, és una oportunitat de presentar internacionalment com s'està identificant la degradació de l'amiant a Badia amb un estudi pioner, possible gràcies a la col·laboració de tota la ciutat.

La cadena ARTE és un canal de televisió de vocació informativa, cultural i d’àmbit europeu que també comparteix els seus continguts a internet al web https://www.arte.tv/es/. El documental sobre l'amiant està previst que es pugui distribuir en el termini d'un any i ja hi ha televisions interessades en l'adquisició dels drets per poder-lo reemetre.

Publicat el 13.03.2021