www.badiadelvalles.cat
El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, va explicar a la Comissió de l'Amiant la tasca feta i la que queda per fer perquè la Generalitat pugui aprovar atorgar la subvenció per a la retirada de l'amiant dels habitatges de Badia. La reunió, que havia demanat la Comissió de l'Amiant, va tenir lloc dilluns a la tarda a la Sala de Plens de l'Ajuntament, amb l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, i van atendre tots els dubtes de les persones assistents. En l'acte també van participar el director de l'Àrea d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Simó, i el tinent d'alcaldessa primer, Rafael Moya.

Isaac Peraire va explicar que, donada l'especificitat de Badia, en què tots els edificis d'ús residencial tenen elements d'amiant, la perillositat d'aquest material i la urgència en la seva retirada, la intenció és que l'Agència de Residus de Catalunya atorgui una subvenció directa a l'Ajuntament de Badia del Vallès, que és l'organisme que haurà d'executar les obres.

Peraire va agrair l'esforç dut a terme per l'Ajuntament per presentar les memòries valorades i la sol·licitud de subvenció "en un temps rècord". També va reconèixer que no hi ha cap altre municipi que tingui un estudi tan elaborat i complet sobre la presència de l'amiant i que indiqui les prioritats a l'hora de retirar-ho com és el Mapa de l'Amiant de Badia del Vallès. A continuació va destacar que l'Agència de Residus de Catalunya també ha treballat a tota velocitat per gestionar la sol·licitud en el termini de temps més breu possible. Donada la importància de la subvenció, de 4.491.000 euros, que contempla l'encapsulament i posterior retirada de l'amiant, ha de passar per diversos organismes de la Generalitat abans que arribi al Consell de Govern de la Generalitat, que és qui, en darrera instància, ha de decidir sobre la seva aprovació.

L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va explicar que, a banda de la retirada de l'amiant, també cal tenir en compte és el cost de reposició d'alguns elements, com les teulades d'amiant o els nous baixants que s'han d'instal·lar, que no estan inclosos a les memòries valorades, i va indicar que miraran de poder trobar fórmules com incorporar-los com a millores a l'hora de fer la licitació. En aquest sentit, el tinent d'alcaldessa primer, Rafael Moya, va comentar que caldrà buscar solucions i valorar amb l'arquitecte municipal quin és el cost de cada element a substituir.

Eva Menor va indicar que s'han de periodificar en el temps les actuacions i que, en funció dels lots que contemplen les memòries valorades, l'Ajuntament anirà traient a concurs les licitacions. L'alcaldessa també va explicar que és necessària la col·laboració de les Comunitats de Veïns, perquè seran elles les que hauran de sol·licitar les intervencions a l'Ajuntament en tractar-se de subvencions en espècie.

En aquest sentit, Isaac Peraire va subratllar que cal la col·laboració de tots els agents per aconseguir fer efectiva la retirada al més aviat possible. Finalment, es va posar a disposició de la Comissió de l'Amiant per reunir-se altres vegades, si fos necessari, per coordinar les següents accions a realitzar.

Publicat el 17.11.2021