www.badiadelvalles.cat
Dilluns, 21 de febrer, es va commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna, que pretén visibilitzar la diversitat lingüística i la riquesa cultural que suposa compartir aquest patrimoni. La nostra ciutat participa des de fa 13 anys en aquesta diada amb diverses actuacions que s'organitzen des de les escoles, instituts, entitats, l'Ajuntament, la Biblioteca Vicente Aleixandre i el Servei Local de Català.

El dijous 10 de febrer, alumnes dels cursos de català del SLC de Badia i alumnes del Centre de Formació de Persones Adultes (CFA) van participar en l'activitat Un món de llengües a Badia! Van escriure als vidres de l'Auditori salutacions en la seva llengua materna: amazic, italià, àrab, romanès, búlgar, català, castellà, anglès, sard, quítxua, rus, suec, alemany, ucraïnès, persa, francès i flamenc. També, fruit de la col·laboració entre el Punt Òmnia de Badia i el Servei Local de Català, s'ha elaborat un vídeo on es poden escoltar les diferents llengües maternes de l'alumnat dels cursos de català.

El dimarts 15 de febrer, Nadia Ghulam van fer una xerrada sobre el seu llibre La primera estrella del vespre,  que va llegir l'alumnat dels cursos de català i membres dels diferents clubs de lectura de la població. L'autora va parlar de la delicada situació que viu el seu país, l'Afganistan i particularment, va fer referència al patiment i a la falta de llibertat de les dones. La xerrada, presentada per l'alcaldessa, Eva Menor, era oberta a tota la població. Hi van assistir més de 90 persones, entre elles, alumnes de 3r i 4t de l'ESO de l'Institut Federica Montseny i alumnes del CFA de Badia. Al vestíbul de l'Auditori, les persones que van assistir a la xerrada van poder consultar dades sobre els diferents països d'origen de la població de Badia i sobre la procedència i les llengües que parla l'alumnat dels cursos de català.

L'alumnat de 3r d'ESO de l'Institut Federica Montseny va treballar a l'aula diferents aspectes sobre diversitat lingüística: van fer  un recompte de les diferents llengües maternes que parlen i van debatre sobre si era un problema, o no, parlar llengües diferents pel que fa a l'aprenentatge o a les relacions socials. També van veure el reportatge de TV3 La força de Babel, que els va permetre reflexionar i parlar sobre els beneficis del multilingüisme, i com és viure a Badia i aprendre a l'institut, envoltats de diferents cultures i de diferents llengües. A més, van posar de manifest el valor del saber català i de la importància que té parlar-lo sense complexos i sense menystenir-lo. A més, després d'haver assistit a la xerrada de la Nadia Ghulam, van explicar aquesta participació en el web de l'institut: https://agora.xtec.cat/iesfedericamontseny/

A la biblioteca de l'escola La Sardana, l'alumnat de Cicle Inicial va llegir el conte Benvinguts, de Barroux. Després de reflexionar sobre l'acolliment i la importància de compartir, van fer un mural entre amb el títol del llibre en les diferents llengües que parlen: català, castellà, romanó, àrab i anglès. El podeu veure a: https://agora.xtec.cat/ceip-lasardana/portada/benvinguts/

El divendres 18, va tenir lloc a la Biblioteca Vicente Aleixandre la sessió de conta contes Mon món de contes, a càrrec d´Íngrid Domingo i adreçada als infants, amb contes de diferents països.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i neix en record dels estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven a Dhaka (actualment Bangladesh) en favor de la seva llengua, el bangla. Enguany, el tema del Dia Internacional de la Llengua Materna és "L'ús de la tecnologia per a l'aprenentatge multilingüe: desafiaments i oportunitats", per reflexionar sobre el paper de la tecnologia en l'avenç de l'educació multilingüe i per donar suport a un ensenyament i un aprenentatge de qualitat per a tothom.

Publicat el 24.02.2022