X
Telèfon directe Policia Local
Portada > El Municipi > Badia del Vallès
Botó que mostra/amaga menú lateral
Badia del Vallès
Historia de Badia del Vallès

Badia, una ciutat feta a si mateixa

Ciutat Badia, Badia i Badia del Vallès són els tres noms amb els quals s‘ha conegut la nostra població durant els seus primers vint-i-set anys d´història. Ciutat Badia va néixer com a projecte als anys 60 a Madrid. El Ministerio de la Vivienda va encarregar al Instituto Nacional de la Vivienda la construcció d´uns 12.000 habitatges de tipus social a la província de Barcelona, dels que finalment només se´n va arribar a construir 5.372, mitjançant l´Obra Sindicial del Hogar.

Per a la construcció es varen expropiar 887.441,82 metres quadrats dels municipis de Sabadell, Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès. Les obres s´iniciaren a finals dels anys seixanta i principis dels setanta i acabaren l´any 1973, però no es varen començar a ocupar fins al 1975, quan va ser inaugurada pels aleshores Prínceps d´Espanya el 14 de juliol d´aquell mateix any.

El règim jurídic que va adoptar la llavors anomenada Ciudad Badia va ser la creació d´una Mancomunitat amb els municipis de Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès que va tenir la primera seu a un pis del carrer Santander número 2. La gestió administrativa va passar per la creació d´una Comissió Gestora entre aquests dos municipis, en la qual, cada dos anys, els alcaldes s´intercanviaven els càrrecs: un ocupava la presidència i l´altre la vicepresidència.

Des de l´acabament de les obres, es van detectar tota una sèrie de dèficits d´equipaments i d´infraestructures que van originar que durant les dècades dels setanta i dels vuitanta es definissin els trets més característics de Badia: per una banda, l´aparició entre els/les badiencs/ques d´un fort caràcter reivindicatiu, i per l´altra, un important moviment veïnal associatiu que va anar creant un sentiment de poble, i que anirà incorporant, paulatinament, a la majoria de la població en la lluita per assolir les mancances de serveis que patia la ciutat (col·legis, escoles bressol, centres d´assistència mèdica, ajuntament, biblioteca, etc. ).

Aquest procés de construcció de la ciutat va posant de relleu les enormes dificultats que comportava per als/les ciutadans/es de Badia la dependència orgànica a altres municipis, la qual cosa, va fer que aparegués una forta voluntat per convertir la ciutat en un municipi independent. Fruit del consens de totes les forces polítiques i social, el 9 de febrer de 1994, el Parlament de Catalunya, en sessió plenària, va aprovar la Llei 1/94 de 22 de febrer per la creació del municipi de Badia del Vallès.

El 14 d´abril de 1994, quan es va constituir per primera vegada el nou consistori, naixia el municipi més jove de Catalunya.

Al llarg d´aquest temps, la principal preocupació del consistori ha estat la creació i millora dels serveis que reben els/les ciutadans/es, i, especialment, assolir una viabilitat econòmica real de la ciutat. El diàleg i el consens amb la Generalitat ha creat els mecanismes polítics i jurídics per a què Badia sigui un municipi amb una estabilitat econòmica i amb projecció de futur.

Badia del Vallès és una ciutat amb àmplies avingudes, zones verdes i d´agradables passejades que s´enorgulleix de ser una ciutat feta a si mateixa, oberta, plural, solidària i participativa.

Símbols

L´escut de Badia del Vallès es caironat partit: d'or; i sinople; ressaltant sobre la partició una oreneta de sable volant. Per timbre una corona mural de vila.

Badia del Vallès utilitza una bandera heràldica, i segueix el mateix patró que el seu escut, y es defineix com una  «bandera apaïsada de proporcions dos d´ alt per tres de llarg, bicolor vertical groga i verda, amb l´oreneta negra amb el pit blanc de l´escut, d´alçada 5/7 de roba, centrada al  mig de la partició».  (DOGC el 6 de noviembre de 1998).

La bandera de Badia del Vallès presenta l´oreneta, escollida com a símbol de la immigració, mentre que els colors de cada partició representen els dos municipis originaris (or per Barberà i sinople per Cerdanyola)

Xifres i Dades principals

  • Població (Març 2010): 14.064 habitants
  • 6927 homes
  • 7137 dones
  • Superficie: 0,91 Quilòmetres quadrats.
  • Densitat de població : 15.026,9 (hab./Km2)
  • Altitud: 120 metres.
  • Coordenades:  427.529 UTMx    /  4.595.092 UTMy


 

Informació de l´Institut d´estadística de Catalunya

^