Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Ple Ordinari de setembre: L'alcaldessa renuncia a la seva retribució i el ple aprova per unanimitat no cedir davant les amenaces d'Endesa
Ple del 25 de setembre de 2019
El ple municipal del mes de setembre, celebrat el dia 25, va tenir, com a punts destacables, la renúncia expressa de l'alcaldessa, Eva Menor, a la seva retribució a l'Ajuntament de Badia, un cop nomenada presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, i l'aprovació, per unanimitat, de la moció per no cedir davant les amenaces d'Endesa de tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables.

El primer punt del ple va ser l'aprovació de l'acta anterior, que es va fer per assentiment.

A continuació, es va tractar la modificació del règim retributiu i dedicació de l'alcaldessa. En aquest punt, el regidor Rafael Moya va explicar que, com que l'alcaldessa Eva Menor ha estat nomenada presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, ha decidit renunciar expressament a la seva retribució a l'Ajuntament de Barcelona. El regidor Moya va indicar que, durant l'any en curs, aquests diners es faran servir per a temes de promoció social i acompanyament educatiu.

La regidora Ana Luque va respondre que el grup Totes Fem Badia votaria en contra de qualsevol canvi i va definir com a "greuge per a la ciutadania" la dedicació a la Diputació de Barcelona. També va expressar que, en 100 dies d'alcaldia no s'ha fet res per resoldre els problemes de la ciutat.

L'alcaldessa, Eva Menor, la va respondre dient que no entenia la "doble moral" que aplicava el grup de Totes Fem Badia en el seu discurs, ja que, en el passat mandat, uns dels seus regidors i portaveu del grup era diputat provincial. Menor va subratllar que la seva dedicació a Badia és del 200% i que ho continuarà sent.

A continuació, va explicar tota una sèrie d'accions que l'Ajuntament ha dut a terme durant els primers 100 dies de mandat, en els àmbits de transparència, horts urbans, reunions de la Comissió de l'Amiant, millores de la Festa Major, l'aplicació d'un sistema de mediació, la creació d'una ruta d'arbres, les obres de l'aparcament del Molí, la modificació del sistema d'aigua calenta sanitària en el Complex Esportiu, l'ascensor del carrer Bètica, la il·luminació del carrer Oporto, 824 informes de resolució de les brigades, els casals d'estiu, la primera jornada del Dia Mundial de la Salut Mental, el menjador social de secundària, les bases per a les beques de material escolar i beques esportives, entre altres temes.

L'alcaldessa va acusar la regidora Ana Luque de fer "una crítica preventiva" i va insistir que el seu nomenament a la Diputació "diu molt del projecte de ciutat d'aquest equip de Govern, d'aquesta ciutat i de la feina que hem fet, en el partit i en la província de Barcelona".

El punt es va aprovar amb el vot favorable dels regidors del grup socialista; l'abstenció dels regidors de Ciutadans i ERC i el vot negatiu de Totes Fem Badia.

El següent punt del dia era l'aprovació del compte general 2018. La regidora Montserrat Jiménez va explicar que aquest compte mostra la gestió realitzada i el destí a què s'han dedicat els fons públics, i va demanar el vot favorable. La proposta es va aprovar amb el vot favorable dels regidors del grup socialista; l'abstenció dels regidors de Ciutadans i ERC i el vot negatiu de Totes Fem Badia.

Respecte a la resolució de discrepàncies per la justificació de factures dels mesos de juliol i agost al servei de neteja de les dependències municipals, a l'espera de resoldre el nou contracte, es va aprovar per tots els grups municipals, excepte Ciutadans, que s'hi va abstenir.

El següent punt era la presa de coneixements i efectes de la resolució del Tribunal de Contractació de Catalunya que resol els recursos contra l'acte de la mesa de contractació del 14 de febrer de 2019 del servei de neteja. Tothom va votar d'acord, excepte el grup de Totes Fem Badia, que es va abstenir.

Resposta unànime en contra de les amenaces d'Endesa
A continuació, es va tractar la proposta en resposta a les amenaces d'Endesa a les administracions locals en relació al deute a les factures energètiques de les famílies vulnerables.

La regidora María José Granados va voler destacar la voluntat del regidor Roberto Castillo, d'ERC per arribar a un acord. La regidora va explicar que l'alcaldessa, Eva Menor, va participar en una reunió convocada per la Diputació de Barcelona per donar una resposta institucional i unitària a les amenaces d'Endesa en el sentit que no es pot tallar la llum quan hi ha un informe de vulnerabilitat.

El regidor d'ERC va agrair també la col·laboració del grup dels Socialistes i va destacar que la seva prioritat és el compromís de defensar els drets de les persones i que no toleraran l'amenaça de privar d'un servei bàsic.

Per part de Ciutadans, el regidor Barcala va dir que cal buscar solucions conjuntes.

Pel grup de Totes Fem Badia, la regidora Nerea García va explicar que van acceptar que fos una proposta conjunta perquè el relat dels fets està molt clar i van animar l'Ajuntament a veure la possibilitat de treballar amb altres operadors d'energia.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Tres mocions d'Esquerra Republicana
A continuació ERC de Catalunya va presentar tres mocions, per uns serveis públics municipals de qualitat, en suport a les ONGs que treballen en el rescat i salvament al Mediterrani, i en suport a la 3a vaga pel clima del 27 de setembre i per l'emergència climàtica.

Pel que fa al projecte de llei de Contractes de Serveis a les Persones, el regidor Castillo va explicar que afavoreix la contractació d'empreses innovadores i que no suposa cap externalització i que vol competir en qualitat, no em preu.

Ana Luque, de Totes Fem Badia, va anunciar que el seu grup votaria en contra, perquè darrere d'un discurs social, "s'amaga un pla neoliberal de liberalització a gran escala que facilitarà encara més l'externalització d'allò que és públic".

La regidora Montserrat Jiménez va dir que no es respecten criteris mediambientals, socials o d'imparcialitat i que, fins que no es puguin pactar les esmenes que el grup Socialista va presentar, no li poden donar suport.

La moció va ser desestimada amb el vot negatiu de tots els grups, excepte el d'ERC, que va votar a favor.

Respecte a la moció sobre les ONGs que rescaten persones a la Mediterrània, el regidor Castillo va demanar exigir al govern el compliment de les sentències i que ampliï els recursos, així com demanar als estats membres de la Unió Europea el compliment del dret internacional.

La regidora de Ciutadans, Amalia Frutos, va dir que "no és convenient que ens fiquem en processos judicials d'altres països, ja que és un cas de política exterior". Per aquest motiu, va anunciar que el seu grup s'abstindria.

Totes Fem Badia va anunciar el seu vot a favor.

A continuació, el regidor Ivan Sanz va agrair Roberto Castillo la disposició a arribar a un acord.

En la votació, tothom va votar a favor, excepte Ciutadans, que es va abstenir.

La tercera moció era donar suport a la jornada de mobilització pel planeta convocada per més de 100 col·lectius, amb la intenció de promoure sistemes de recollida eficient, entre altres propostes.

Per part de Ciutadans, el regidor Juan José Barcala va dir que no compartien l'alarmisme i que, per tant, no secunden la vaga pel canvi climàtic.

La regidora Pilar Paz, de Totes Fem Badia va anunciar que votaria a favor i va encoratjar l'equip de Govern a complir tots els objectius del pla de mobilitat i de residus del municipi.

El regidor Josep Martínez va explicar que, "des del punt de vista municipal, tenim el compromís de lluitar contra la crisi climàtica amb accions com la substitució de l'enllumenat amb llums led a Oporto, Oviedo, Segovia, l'aparcament amb zona verda a l'edifici El Molí".

L'alcaldessa també va voler valorar dos projectes presentats per aïllar els habitatges més eficientment i que cal fer autocrítica a escala estatal i local.

Moció de Totes Fem Badia per una ciutat lliure de plàstic
A continuació, Totes Fem Badia van presentar la moció per una Badia lliure de plàstic. La regidora Nerea García va dir que en l'àmbit municipal no s'està fent tot el que cal i va explicar que no havien tingut en compte les aportacions fetes pel grup Socialista.

La va respondre la regidora Encarna Rodrigo que va dir que les propostes de la moció eres molt similars sinó iguals a les que hi ha al pla de residus i que la majoria de les aportacions del grup Socialistes eren en el sentit d'indicar que aquestes propostes es contemplaven en el pla de residus municipal.

L'alcaldessa Eva Menor va voler ampliar la informació indicant que el seu grup no volia fer un redactat alternatiu, sinó simplement incorporar tot allò que ja s'està fent i que per part de Totes Fem Badia no va haver voluntat política d'incloure-ho.

En la votació, es va desestimar amb el vot en contra del grup Socialista, el vot a favor de Totes Fem Badia i l'abstenció de la resta de grups.

Respecte a l'informe d'execució del pressupost del 2n trimestre del 2019, la regidora Montserrat Jiménez va anunciar que l'Ajuntament compleix amb l'objectiu d'estabilitat pressupostària.

En el torn de precs i preguntes, el regidor Roberto Castillo va preguntar com estaven les obres del nou sistema d'aigua calenta sanitària al Complex Esportiu, la finalització de les quals s'havia endarrerit i, igual que la regidora Nerea García, es va interessar per la possibilitat de controlar els mitjans de transport elèctric no convencionals, com ara, patinets elèctrics.

El regidor Rafael Moya va explicar que s'ha fet l'encàrrec de preparar una ordenança per als vehicles de mobilitat personal, comparant ordenances d'altres ens municipals i va anunciar que esperava poder fer una proposta ben aviat.

Respecte a les obres al complex esportiu, la regidora Encarna Rodrigo va explicar que les obres eren molt complexes i que s'havia detectat que, a la sortida de l'aigua, no donava els resultats de temperatura adequats.

El regidor Josep Martínez es va mostrar sorprès per les crítiques de les cues per a la inscripció en els cursos de natació. Va explicar que cal compatibilitzar els cursos amb la resta d'usuaris de la piscina coberta, com els 394 socis a la setmana i els clubs. El regidor va explicar que han traslladat al tècnic d'Esports l'anàlisi de possibles mètodes com el sorteig de places per a minimitzar les molèsties.

Finalment, la regidora Amalia Frutos va fer una reflexió en el sentit que, en les mocions que tractin temes que s'escapin de la competència municipal, el grup de Ciutadans s'abstindrà.

Publicat el 30.09.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa
^