Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El ple de gener aprova els reglaments per regular els horts urbans i l'habitatge adaptat per a la gent gran
Ple ordinari del 29 de gener de 2020
El ple ordinari celebrat el 29 de gener va aprovar els reglaments per regular els horts urbans i l'habitatge adaptat per a la gent gran. A la sessió també es va aprovar el Pla d'Acció Municipal per al mandat 2019-2023 i la modificació puntual del Pla General Metropolità per modificar la parcel·la de l'habitatge dotacional al carrer Saragossa.

L'alcaldessa, Eva Menor, va iniciar el ple excusant la presència d'Antonio Rodríguez, per motius personals. A continuació, va llegir un text presentat per Totes Fem Badia a la Junta de Portaveus contra la LGTBIfòbia a l'esport i que defensava canviar el món del futbol, per tal que les identitats no normatives puguin ser lliures d'expressar-se. Segons va explicar, el futbol pateix una masculinitat hegemònica que perpetua el patriarcat i fomenta els estereotips de gènere. Aquests comportaments s'han d'eliminar de soca-rel. “Des de l'Ajuntament de Badia -va dir- treballem la igualtat de totes les persones i demanem camps de futbol lliures de masclisme, racisme i LGTBIfòbia”. També va refermar el compromís de l'Ajuntament amb aquests col·lectius i amb la igualtat de tothom.

L'alcaldessa va manifestar el rebuig més absolut contra totes les violències masclistes i va recordar com, només el mes de gener, es van registrar 8 víctimes per aquestes violències. Eva Menor va destacar que cal lluitar contra els moviments involucionistes. A la seva al·locució, també va tenir un record per les víctimes de la borrasca Gloria.

A continuació, es va iniciar l'ordre del dia, amb l'aprovació de l'acta del ple anterior, per assentiment.

Aprovació del reglament regulador dels horts urbans
El següent punt del dia era l'aprovació inicial del reglament regulador dels horts urbans. Va prendre la paraula el regidor Rafael Moya, que va explicar que ja s'havia realitzat l'audiència pública del reglament i va relatar que l'ampliació de la C-58 va oferir l'oportunitat de fer els horts urbans. El reglament vol fixar els drets i obligacions dels usuaris i el procés per a la creació de l'associació d'usuaris. Segons va dir, “hem intentat recollir tot el necessari, gràcies al treball de diferents àrees i la inclusió de les aportacions dels diferents grups municipals per tenir un document el més consensuat possible”.

La regidora de Totes Fem Badia Ana Luque va destacar que “estem contentes perquè hem pogut consensuar un reglament dels horts, una bona manera de començar a caminar junts”.

A l'hora de la votació, es va aprovar per unanimitat.

Aprovació del reglament regulador d'habitatge adaptat per a la gent gran
També es va sotmetre a votació l'aprovació inicial del Reglament regulador d'habitatge adaptat per a gent gran.

El regidor Rafael Moya va explicar que pretén regular l'accés al lloguer, com a conseqüència del canvi demogràfic que s'ha produït a Badia. Segons va explicar, “hem plantejat intervencions per reconvertir locals en desús en habitatges; és una prova que s'ha pogut dur a terme gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona.

La regidora de Ciutadans Amalia Frutos va anunciar l'abstenció del seu grup perquè la llar “està adaptada, però no tot el que caldria”. La regidora va dir que caldria buscar l'accessibilitat a l'habitatge de la persona o millorar els parcs perquè siguin accessibles per a tothom.

La regidora de Totes Fem Badia Nerea García va reconèixer que al seu grup li agradava el reglament i va agrair que s'haguessin recollit les seves aportacions. En aquest sentit, va mostrar la seva esperança en continuar treballant consensuant decisions i que aquest projecte
es pugui obrir a persones amb mobilitat reduïda, encara que no siguin grans.

El punt es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups, excepte Ciutadans, que es va abstenir.

Pla d'Acció Municipal
El quart punt del dia era l'aprovació del Pla d'Actuació Municipal. El regidor Rafael Moya va explicar que recull el programa de Govern i serà el full de ruta per a la ciutadania. Va anunciar que el web municipal disposarà d'una aplicació per consultar l'evolució de l'aplicació en les diferents àrees.  

La regidora Amalia Frutos va definir el pla com “una carta als Reis Mags” i va anunciar que el seu grup s'abstindria.

La regidora Nerea García va anunciar que no donaran suport per la sospita que no serà efectiu i que, va dir, “passarà com al mandat anterior, en què, s'han augmentat els recursos per a serveis socials però des d'una òptica paternalista”.

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va dir que “comprava” gran part del contingut, que és un pla ambiciós, però es tracta d'una declaració de bones intencions.

Va respondre l'alcaldessa, que va explicar que amb aquest pla es vol millorar la comunicació i proximitat amb la ciutadania. Segons va dir, “Volem una Badia feminista inclusiva i compromesa amb les persones, contra la intolerància i la violència”. Va reconèixer que hi ha objectius molt ambiciosos que no es poden assolir en un únic mandat i, respecte a les crítiques, va dir que cal sustentar-les en dades. En aquest sentit, va negar categòricament que els indicadors a Badia fossin pitjors que fa quatre anys.  

També va fer una crida al consens dels diferents grups per poder fer créixer Badia. Va destacar que l'Urbact es va aconseguir gràcies a la decisió de l'equip de Govern i que “hem posat l'amiant en l'agenda política, amb la resta d'administracions. Va concloure que “els fets ens avalen i són fruit de molta feina, cal que mirem a llarg termini i amb ambició i no ens conformem amb una mirada reduccionista”.

Respecte a l'Urbact, Amalia Frutos va dir que “entre tots ens vam equivocar perquè, en comptes de centrar-nos en l'habitatge, vam triar la passarel·la sobre l'autopista”. La va respondre l'alcaldessa, que va assegurar que l'habitatge no s'ha exclòs de la planificació estratègica, ans el contrari. Va destacar que “s'ha treballat durant molt de temps la regeneració del parc d'habitatges i hem aconseguit interpel·lar la Generalitat per fer una planificació d'inversions en rehabilitació”.

El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista, l'abstenció de Ciutadans i ERC, i el vot en contra de Totes Fem Badia.

Modificació puntual del Pla General Metropolità per modificar l'habitatge dotacional al carrer Saragossa
A continuació es va tractar la modificació puntual del Pla General Metropolità per modificar la volumetria de la parcel·la situada al carrer Saragossa. Segons va explicar, es modifica la ubicació i alçada dels futurs habitatges per disposar d'un edifici que estigui millor orientat, amb més alçada i més eficient energèticament, passat de planta baixa i quatre pisos a planta baixa i 7 pisos. Com va dir, es tracta del segon pas en l'aprovació de la modificació per elevar l'expedient a la Comissió Territorial d'Urbanisme, per aconseguir que, en pocs anys, es puguin oferir els habitatges de lloguer que es demanden.

La regidora Luque va dir que “som conscients que són necessàries noves modalitats d'habitatge, però ens abstindrem perquè no sabem quants pisos buits hi ha a Badia.

El regidor Moya va respondre que, segons el registre, hi ha, en aquests moments, entre 80 i 100 habitatges buits, però a la pràctica no és així, estan tots ocupats. Va dir que, als habitatges de la Guàrdia Civil hi ha una oportunitat perquè les posin en ús, ja que no s'entén aquest volum de llars buides.

El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup Socialista i l'abstenció de la resta de grups.

Reconeixement extrajudicial de crèdits
La regidora Montserrat Jiménez va explicar el reconeixement extrajudicial de crèdits d'exercicis anteriors, referits als capítols 1 i 4. Segons va dir, l'informe d'intervenció els considera adequats i hi ha consignació pressupostària suficient.

El punt es va aprovar amb el vot a favor del grup socialista, el vot en contra de Totes Fem Badia i l'abstenció de la resta de grups.

Resolució del contracte de neteja de dependències municipals
El següent punt era la resolució del contracte de serveis de neteja d'edificis i dependències municipals amb l'empresa Tempo Facility Services S.L.U. Segons va explicar la regidora Encarna Rodrigo, el servei s'hauria d'haver iniciat l'1 de gener de 2020 i ha estat resolt per l'incompliment de l'obligació principal. Al ple proposa declarar resolt el contracte i incauta la garantia que havia ofert l'empresa i declarar la urgència dels tràmits per a la nova adjudicació.

El punt es va aprovar amb el vot a favor del grup socialista, de Ciutadans i d'ERC, i l'abstenció de Totes Fem Badia.

Preus de CESPA pel període de pròrroga extraordinària del servei de recollida de residus
El punt 8 era l'aprovació de la revisió dels preus de CESPA per al període de pròrroga extraordinària de l'1 de juny al 30 de setembre de 2019, amb un increment 1.434,25 euros més 143 euros.

El punt va ser aprovat amb el vot a favor del grup socialista i l'abstenció de la resta de grups.

Rebuig a la supressió del jutjat de violència sobre la dona
A continuació es va debatre la proposta d'acord de rebuig a la supressió del jutjat de violència sobre la dona i el seu pas a una altra demarcació.

La regidora Ana Luque va denunciar que “amb l'excusa de la territorialització s'ha fet una supressió de diversos jutjats de violència”. Segons va dir, la proposta del TSJC obstaculitza l'accés a la justícia. Si les dones opten fins ara per no denunciar, la dificultat afegida allunya encara més les dones de la justícia, va subratllar.  Va concloure que “rebutgem contundentment la deslocalització, ja que aquesta proposta vulnera la situació de les dones” i va voler “agrair a la resta de grups municipals que sigui una proposta d'acord; ens sentim orgullosos de què anem tots a una”.

La regidora Maria José Granados va destacar el gran nombre de dones assassinades i les denúncies per violència envers les dones. Segons va dir, “es demostra que els jutjats no poden desaparèixer ni es poder allunyar, han de ser de proximitat”.

El regidor d'ERC, Roberto Castillo, va dir que “no comprenem les retallades i que siguin els jutges qui vulguin tancar els jutjats”.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Promoció de les instal·lacions d'autoconsum
El següent punt es referia a la promoció de les instal·lacions d'autoconsum amb energia fotovoltaica i el va presentar el regidor Roberto Castillo. Segons va dir, aquestes instal·lacions fomentaran l'estalvi i l'eficiència i formen part d'una estratègia que impulsi una nova cultura energètica.  

La regidora Encarna Rodrigo va dir que, gràcies al Govern actual, ja és legal tenir plaques solars sense impostos al sol. Segons va explicar, prepararem una ordenança que permeti l'agilitat i que estableixi bonificacions fiscals.

El regidor de Ciutadans Juan José Barcala també es va mostrar a favor i també va destacar que aquestes instal·lacions augmentaran el valor econòmic de la propietat.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Adhesió a “Kids save lives”
La següent moció era per l'adhesió a la declaració de “Kids save lives”, i per l'impuls de la formació de reanimació cardiopulmonar als centres educatius de Badia del Vallès.

Segons es va explicar, l'aturada cardíaca és la primera causa de mort a Europa, així que cal que els infants siguin transmissors del coneixement per solucionar aquesta situació i donar informació sobre la ubicació dels desfibril·ladors.

El regidor Iván Sanz va explicar que Badia disposa de 6 desfibril·ladors, 4 d'ells subjectes a horari i dos accessibles les 24 hores. Un, a la porta de l'Ajuntament i un altre, a la patrulla de la Policia Local. Segons va explicar, “tenim els desfibril·ladors necessaris, les persones formades i hem d'aconseguir que els instituts realitzin la formació adient”.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Moció per a la reprovació del síndic de greuges
A continuació, la regidora Amalia Frutos va presentar la moció per a la reprovació i dimissió de l'actual síndic de greuges en funcions, Rafael Ribó. La regidora va fonamentar la seva moció en què s'ha produït un constant empitjorament de la sanitat i l'augment de les llistes d'espera. Per això va definir com a “especialment greus” les declaracions del síndic en què deia que “un dels dèficits de la sanitat és el sobrecost per la gent que ve de fora per intervenir-se”.

El regidor Roberto Castillo va denunciar que la moció assenyala una institució “com a objectiu del seu odi i menyspreu”. Va reconèixer que potser el síndic havia fet declaracions inoportunes, però això no justifica demanar la seva dimissió.

La regidora Nerea García va dir que aquesta moció forma part d'una campanya de desprestigi i que vol alimentar el conflicte.

El regidor socialista Josep Martínez va anunciar que el seu grup s'abstindria ja que el ple de l'Ajuntament no té capacitat per reprovar, en tot cas, ha de ser el Parlament.

L'alcaldessa va insistir que l'Ajuntament no és administració competent i que caldria estalviar-se tractar temes generalistes com aquest i parlar de temes relacionats amb el municipi.

La moció va ser desestimada amb els vots en contra de Totes Fem Badia i ERC, l'abstenció del grup socialista i el vot a favor dels dos regidors de Ciutadans.  

A continuació es va obrir el torn de precs i preguntes. El regidor Roberto Castillo es va queixar del mal estat de l'aparcament del Molí i els problemes de manteniment del Complex Esportiu. També va voler saber els criteris per sancionar els vehicles de matinada i què va passar al Casal de Joves i com a afectat la tempesta Gloria al camp de futbol.

La regidora Amalia Frutos va voler saber en quina situació estava el nou parc del carrer Bètica.

La regidora Nerea García va instar a fer un pla d'actuació a la zona del Molí, i a la retirada de les tanques exteriors i la recuperació del molí que dóna nom a l'espai. També va voler saber quines accions s'han dut a terme arran de la instància amb signatures per soroll i incivisme al voltant de la parada de l'autobús.

La regidora Ana Luque es va queixar per la falta de seguretat en el camp Johann Cruyff i va denunciar que la caixa de l'ascensor no compleix amb les característiques i es pot convertir en un nyap urbanístic.

El regidor Rafael Moya va respondre que els agents tenen la potestat de multar. Respecte a la instància, va dir que no els constava que s'hagués rebut aquesta instància. Pel que fa al camp Johann Cruyff, la filosofia és que estigui obert i que sigui un punt d'esport lliure, però que, quan es detecta una incidència, la policia insta a què tothom marxi.  

El regidor Antonio García es va referir a les incidències en el Complex Esportiu i va dir que els problemes amb l'aigua s'havien encadenat unes incidències rere altres.

Respecte al camp de futbol, va dir que la tempesta va produir danys, com la lona que va trencar i quatre vestuaris afectats.

Pel que fa a l'ascensor, la regidora Encarna Rodrigo va explicar que l'AMB, com a responsable de la seva construcció, la companyia Eninter i l'empresa instal·ladora estan buscant una solució al problema. La regidora va dir que l'Ajuntament està exigint una solució definitiva que ofereixi totes les garanties.

Publicat el 05.02.2020
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Manifest del 28-J Manifest del 28-J
×  
Obertura de la piscina d'estiu Obertura de la piscina d'estiu
×  
Obertura de la piscina d'estiu Obertura de la piscina d'estiu
×  
Destapa-ho Destapa-ho
×  
La importància de complir les normes durant la desescalada La importància de complir les normes durant la desescalada
×  
Recursos en l'àmbit laboral Recursos en l'àmbit laboral
×  
Badia t'espera Badia t'espera
×  
Missatge de l'alcaldessa de l'11 de maig de 2020 Missatge de l'alcaldessa de l'11 de maig de 2020
×  
Lectura compartida de la Llegenda de Sant Jordi Lectura compartida de la Llegenda de Sant Jordi
×  
Missatge per al Dia de la Independència de Badia 2020 Missatge per al Dia de la Independència de Badia 2020
×  
Missatge de l'alcaldessa sobre la situació del coronavirus a Badia del Vallès Missatge de l'alcaldessa sobre la situació del coronavirus a Badia del Vallès
^