Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
L'Ajuntament potencia la distribució d'aliments amb un acord amb Creu Roja per donar resposta a l'increment de necessitats derivades de la crisi
L´Ajuntament potencia la distribució d´aliments amb un acord amb Creu Roja per donar resposta a l´increment de necessitats derivades de la crisi
El projecte del Centre de Distribució d'Aliments (CDA) vol donar servei, a partir d'ara, fins a 400 famílies cada mes, que seran ateses en l'espai habilitat en l'antic poliesportiu municipal. El dispositiu també contempla entregues a 57 domicilis de gent gran o persones amb mobilitat reduïda i en situació d'especial vulnerabilitat. Per oferir aquest servei, l'Ajuntament ha arribat amb un acord amb Creu Roja.

Davant la situació d'excepcionalitat provocada pel coronavirus i atesa l'ordre de confinament decretada pel Govern, des del passat mes de març, l'Ajuntament ha articulat una sèrie de mesures urgents per garantir les necessitats bàsiques de la ciutadania  en situació de vulnerabilitat social, ja que un nombre important de persones s'han vist afectades per expedients de regulació temporal (ERTO) o han estat acomiadades i resten a l'espera de percebre la prestació d'atur. Des dels serveis socials bàsics es té constància d'un volum important de famílies sense recursos i que han vist agreujada considerablement la seva precària situació econòmica.

Des de l'inici de la crisi sanitària, la botiga social l'Olivera no està funcionant de manera presencial atès que les persones voluntàries de l'entitat la majoria  tenen una mitjana d'edat avançada (70-80 anys) i, per tant, cal que restin confinades per tal de no posar en risc la seva integritat física davant possibles contagis. L'espai físic on s'ubica la botiga social és reduït i tampoc permet realitzar les entregues en termes de seguretat pels ciutadans i voluntaris.

Dispositiu d'emergència amb Creu Roja i Protecció Civil
Per aquests motius, des d'un inici de la crisi sanitària i durant dos mesos, s'ha dut a terme un dispositiu d'emergència per tal d'atendre a les 350 famílies beneficiàries de l'Olivera. Amb el suport de la Creu Roja i voluntariat de Protecció Civil, l'Ajuntament ha organitzat un dispositiu de distribució d'aliments ubicat a l'antic poliesportiu del municipi, que compta amb espai suficient per dur a terme les entregues d'aliments en condicions de seguretat. La Creu Roja també ha distribuït a domicili en els casos de persones que per motius de salut o avançada edat no podien desplaçar-se fins al poliesportiu.

Tenint en compte que la crisi sanitària i la conjuntura sòcioeconòmica actual estan suposant un augment exponencial de famílies i ciutadans amb nous perfils que demanden ajuda alimentària, es fa necessari plantejar nous canals de recepció i repartiment d'aliments.

El Centre de Distribució D'Aliment, el projecte per ampliar el col·lectiu de persones ateses
Davant la previsió de no poder reiniciar l'activitat de la botiga social l'Olivera en les condicions habituals a mitjà termini, s'ha valorat necessari dur a terme una contractació, per tal de comptar amb un dispositiu de distribució d'aliments gestionat per la Creu Roja, entitat amb capacitat d'assumir la gestió, organització i repartiment dels aliments provinents del FEAD i d'altres que puguin rebre de diferents fons com a entitat social.

El projecte del Centre de Distribució d'Aliments (CDA) preveu ampliar el col·lectiu d'atenció fins a 400 famílies cada mes, que seran ateses en l'espai habilitat en l'antic poliesportiu municipal. També contempla entregues a 57 domicilis de gent gran o persones amb mobilitat reduïda i en situació d'especial vulnerabilitat.

La Creu Roja compta amb recursos materials (com frigorífics, congeladors i camions refrigerats) que permetran ampliar amb aliments frescos el ventall de productes que fins ara facilitava el Banc d'Aliments a l'entitat l'Olivera per als ciutadans de Badia del Vallès.

L'entitat de l'Olivera seguirà rebent els aliments del banc d'aliments i es coordinarà amb Creu Roja perquè aquesta faci el repartiment és per això que el Centre de Distribució d'Aliments (CDA) compta també de forma activa amb  l'Olivera, la qual malgrat, no poder fer atenció presencial en aquests moments, assumirà un rol important amb una gestió més àmplia dels productes del Banc d'Aliments, que fins al moment rebien mensualment i que podran ampliar amb la recepció de productes frescos amb periodicitat setmanal.

La coordinació entre ambdues entitats serà cabdal per fer possible l'atenció a la població en situació de vulnerabilitat econòmica i social del municipi.

Així mateix, la Creu Roja apostarà per un model d'atenció integral i intentant vincular les persones beneficiàries del projecte a plans d'intervenció que puguin donar resposta a altres necessitats, com pot ser el cas de la inserció laboral, sempre en coordinació amb els serveis socials del municipi.

Es realitzarà l'entrega de lots d'alimentació a 200 famílies per setmana, sumant un total de 800 mensuals (400 quinzenalment) dins del poliesportiu Sergio Busquets. D'altra banda, es contempla el repartiment de lots a domicili per les 57 famílies amb dificultats per desplaçar-se al CDA. En ambdós dispositius, cada família rebrà un lot d'aliments quinzenalment.

La distribució dels lots d'aliments dins del complex poliesportiu es realitza dos dies a la setmana (dimarts i dijous), en horari de 9 a 12 hores, de tal manera s'atendrà a 100 famílies en cada jornada.

Malgrat la situació sanitària actual, s'apostarà per un model d'atenció que s'allunyi de l'assistencialisme i dignifiqui les famílies, garantint una atenció ràpida, integral i propera. Això implicarà evitar aglomeracions, detectar necessitats i derivar cada cas a projectes propis de Creu Roja que es considerin que poden donar resposta a altres necessitats, com és el cas de la inserció laboral, sempre en coordinació amb els Serveis Socials del municipi.

Per part de Creu Roja participarà un equip de 9 persones. El voluntariat de l'Olivera es farà càrrec de la gestió dels productes del Banc d'Aliments.

Reconeixement a la feina de Protecció Civil
L'Ajuntament vol reconèixer la gran tasca que ha desenvolupat Protecció Civil en el període en què ha col·laborat en el repartiment d'aliments i la que continua realitzant durant tota aquesta crisi sanitària.

L'escola La Sardana també ha col·laborat aportant fruita i verdura que han cultivat a la seva escola, han donat la collita d'enciams i la recollida de nespres per repartir entre les persones que van a buscar aliments.

La Parròquia amb voluntaris de Càrites, també estan repartin aliments a persones derivades de Serveis Socials.

Publicat el 22.05.2020
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Manifest dels drets dels Infants - Badia del Vallès 2020 Manifest dels drets dels Infants - Badia del Vallès 2020
×  
Ple Ordinari (28/10/20) Ple Ordinari (28/10/20)
×  
Ple Ordinari del 30 de setembre de 2020 Ple Ordinari del 30 de setembre de 2020
^