Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El ple aprova les ordenances fiscals 2021, amb un lleu increment de l'IBI, i es posiciona en defensa de la sanitat pública
×  
Ple Ordinari (28/10/20) Ple Ordinari (28/10/20)
El Ple ordinari del mes d'octubre, que va tenir lloc dimecres 28, va aprovar les ordenances fiscals de l'any 2021, amb petites modificacions respecte a l'any anterior, entre les que cal citar un lleu increment de l'Impost de Béns Immobles, de 18 euros/l'any de mitjana. El ple també va votar a favor de la defensa de la sanitat pública.

El ple es va emetre en directe pel canal YouTube de l'Ajuntament i el pots veure clicant la imatge que acompanya la notícia.

La sessió es va iniciar aprovant per unanimitat incloure a l'ordre del dia, per tràmit d'urgència, la proposta d'acord de defensa del sistema de salut i el pacte per a la regulació del complement salarial d'antiguitat per al personal laboral de l'Ajuntament. També es va excusar l'absència de la regidora Encarnación Rodrigo, per motius personals.

L'alcaldessa Eva Menor va llegir el manifest del Dia Internacional de la Noia, que demanava la igualtat real entre gèneres. A continuació, l'acta del ple del mes de setembre es va aprovar per assentiment.

Modificacions de crèdit per a Cultura i Dret a la Ciutat

La regidora Montserrat Jiménez va explicar dues modificacions de crèdit per transferència de crèdit; una, de transferència a Cultura, per 1.680 euros, per fer front a despeses derivades del Carnestoltes 2020; i una, per 30.000 euros, a l’Àrea de Dret a la Ciutat, per les obres realitzades a les escoles per fer-les més segures davant de la COVID-19, i per millores a la via pública.

El punt es va aprovar amb el vot favorable de l'equip de Govern i l'abstenció de la resta de grups municipals.

Aprovació de les ordenances fiscals 2021

A continuació es va sotmetre a votació les ordenances fiscals per a l'any 2021. La regidora Montserrat Jiménez va explicar que no s'introduïen grans canvis, que es mantenien pràcticament totes les bonificacions i s'ampliava al 100% la bonificació de la taxa de clavegueram. La regidora va explicar que s'han introduït bonificacions per a les terrasses del mercat per horaris més limitats.

Pel que fa als serveis que ofereixen les instal·lacions esportives, s'ha fet l'arrodoniment a la baixa i els descomptes per a residents queden en un 5% de les tarifes en l'abonament mensual i del 25% en l'abonament trimestral.

Respecte a la taxa per venda no sedentària, es proposa suspendre el cobrament d'aquesta taxa de l'1 de gener fins al 30 de juny. Montserrat Jiménez va explicar que, si es donen noves situacions de tancament, es tornaria a estudiar i implementar les mesures adients.

Lleu increment de l'IBI, d'uns 18 euros l'any

A continuació, Montserrat Jiménez va explicar les modificacions en l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI). La regidora va explicar que la recaptació per IBI, que és la principal figura impositiva del municipi, serveix per contribuir de manera solidària al manteniment dels serveis públics del Badia. La regidora va indicar que la mitjana d'IBI per llar a Badia és només de 230 euros l'any, gairebé la meitat del que es paga a la Comunitat de Propietaris. Montserrat Jiménez va proposar pujar el tipus al 0,84%, fet que representaria una pujada mitjana d'uns 18 euros l'any. Amb aquest increment, l'Ajuntament podrà disposar d'uns 100.000 euros més per als serveis del municipi.

El regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya, Roberto Castillo, es va queixar de l'anul·lació de la proposta de condonació a la taxa del mercat ambulant per una errada administrativa, i va considerar que això podia obeir a mala fe o a incompetència dels tècnics i de l'equip de Govern de l'Ajuntament. Roberto Castillo va dir que s'hauria d'haver congelat l'IBI i va anunciar que el seu vot seria en contra.

La regidora de Ciutadans, Amalia Frutos, també es va manifestar a favor de la congelació de l'IBI per la situació difícil que està vivint la societat.

A continuació, la regidora de Totes Fem Badia Nerea García va manifestar la disconformitat del seu grup per la manca de receptivitat de l'equip de Govern i va afirmar que “s'han dedicat a dinamitar tots els ponts”. Nerea García va argumentar que, en comptes d'incrementar l'IBI, l'Ajuntament hauria de deixar de gastar els 100.000 euros que preveu recaptar amb l'augment.

L'alcaldessa, Eva Menor, va intervenir per cridar a l'ordre al regidor Roberto Castillo per les seves qualificacions respecte a l'equip de Govern i als tècnics municipals i va demanar que es mantingui el respecte per a les persones a l'hora de fer crítiques.

A continuació, la regidora Montserrat Jiménez va explicar les reunions i correus electrònics que es van fer per a la negociació de les ordenances fiscals i es va queixar de què cap grup va fer cap proposta, a banda de la congelació de l'IBI però sense especificar què comportaria aquesta proposta per als serveis de la població. També va explicar que Totes Fem Badia havia proposat el cobrament per publicitat a les tanques del municipi quan, segons va dir Montserrat Jiménez, no es pot cobrar perquè Badia no disposa de tanques publicitàries a l'espai públic. La regidora Jiménez també li va etzibar a Roberto Castillo que no havia parlat amb ella per aclarir dubtes i que aquesta forma d'actuar no era constructiva.

En resposta a Nerea García, va dir que l'argumentació era la mateixa que s'havia fet servir altres anys i que “allò que fan no és oposició, sinó oposar-se”.

En aquest punt va voler intervenir el regidor Antonio García, que es va oposar a la proposta de discriminació de la gent de fora de Badia, ja que molts són veïns propers o que treballen a la ciutat.

El regidor Roberto Castillo va demanar disculpes si havia ofès alguna persona amb les seves paraules.

A l'hora de la votació, les ordenances fiscals es van aprovar amb el vot a favor de l'equip de Govern i vot en contra de la resta de grups.

Proposta d'acord en defensa del sistema de Salut

A continuació es va presentar la proposta d'acord en defensa del sistema de Salut, que reclamava a la conselleria millorar la salut i el benestar social i la coordinació interdepartamental.

La regidora María José Granados va demanar que s'acabés amb el desmantellament del sistema sanitari, especialment a l'atenció primària. La regidora va voler subratllar la gran tasca de l'equip del CAP Badia, amb la seva directora, Núria Puchol, a pesar de les limitacions.

El regidor Roberto Castillo va indicar que estava d'acord en moltes de les peticions, però no en la seva argumentació, que considerava “demagògica i oportunista”, i va anunciar que s'abstindria. La regidora Amalia Frutos va argumentar que “no podem acceptar que les consultes siguin telefòniques”.

La regidora de Totes Fem Badia Ana Luque va considerar que “és molt necessària la presentació d'aquesta moció”. Finalment, l'alcaldessa va dir que no es podia culpar de tot al Govern de Madrid quan hi ha poblacions de Catalunya amb els CAPs tancats”. A l'hora de les votacions, es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups, excepte ERC, que s'hi va abstenir.

Pacte de regulació del complement d'antiguitat per al personal laboral de l'Ajuntament
El següent punt era l'aprovació del pacte de regulació de l'antiguitat per al personal laboral per reconèixer el complement salarial per triennis, un 5% del sou base, i que ja s'anava abonant tàcitament.

La regidora Montserrat Jiménez va explicar que l'acord respon a una observació de la Sindicatura de Comptes i que és un text consensuat amb la taula de negociació col·lectiva. També va anunciar que en breu s'actualitzaria el conveni.

Amb l'abstenció de Ciutadans i el vot a favor de la resta de grups es va aprovar la proposta.

Montserrat Jiménez va donar compte de l'informe trimestral per al ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i es va explicar que el termini mitjà de pagament a proveïdors és de 14,98 dies.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, el regidor Roberto Castillo va preguntar pels talls elèctrics, per la situació de les cristalleres a les instal·lacions esportives, per la neteja dels interblocs, si es podia garantir la seguretat nocturna a Badia i sobre queixes respecte al servei de bar del Casal d'Avis.

El regidor Juan José Barcala va preguntar si l'equip de Govern tenia constància dels treballs que s'havien realitzat el mateix dia del ple, el 28 d'octubre, al Parc de Joan Oliver.

La regidora Ana Luque va preguntar si s'havia reforçat el servei de nit de la Policia Local, va demanar si es podien col·locar pivots en el pas de vianants de l'Av. del Cantàbric, per evitar l'estacionament de vehicles, i va fer el prec d'insistir a la Generalitat perquè ofereixi a l'alumnat de secundària les eines per poder seguir les classes telemàticament i, en cas que no fos així, que Serveis Socials de l'Ajuntament es fes càrrec.

El regidor Rafael Moya va respondre, respecte a les incidències elèctriques, que, actualment, les afectacions es restringeixen a àrees molt més limitades i que demanarà un informe a la companyia. Respecte a la neteja interblocs, va anunciar que lliurarien les freqüències del servei als altres grups municipals i que també demanarà un informe a l'empresa.

Respecte a la seguretat nocturna, va explicar que s'estan fent actuacions conjuntes amb els Mossos d'Esquadra i va anunciar que, a la Junta Local de Seguretat, que tindrà lloc en uns dies, demanaran reforços i patrulles conjuntes amb altres cossos, com la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Pel que fa als pivots de l'Av. del Cantàbric, Rafael Moya va dir que s'havien posat a molts carrers i que es mirarà si cal instal·lar-ne més.

En quant al al Complex Esportiu, l'alcaldessa va explicar que s'està duent a terme un projecte, i que s'han sol·licitat subvencions, per solucionar les deficiències i millorar l'eficiència energètica de la instal·lació.

Juan José Barcala, de Ciutadans, va intervenir per explicar que l'actuació al Parc de Joan Oliver havia estat la retirada de nius de cotorra als pins i que aquesta acció responia a una petició que havia traslladat el seu grup a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Eva Menor li va respondre que, des de Medi Ambient de l'Ajuntament li confirmaven que aquesta actuació ja estava prevista des de feia mesos, però que, de totes maneres, agraïa la seva col·laboració.

Pel que fa als equips per a l'alumnat de Secundària el regidor Iván Sanz, va explicar que la intenció és que, en aquest cas, sí que es faci càrrec la Generalitat, ja que és l'administració que té aquesta competència.

Finalment, Antonio García va respondre respecte al bar del Casal d'Avis indicant que el seu servei es regeix pel contracte i que, si és així, no es pot fer cap acció, i es va preguntar si ara era el moment idoni per tractar aquest tema, quan els bars han de tancar per la pandèmia.

Un cop acabat el torn de precs i preguntes, es va donar per finalitzada la sessió del ple.

Publicat el 29.10.2020
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
^