Portada > El Municipi > Badia del Vallès
Botó que mostra/amaga menú lateral
Badia del Vallès
Historia de Badia del Vallès

Badia, una ciutat feta a si mateixa

Ciutat Badia, Badia i Badia del Vallès són els tres noms amb els quals s'ha conegut la nostra població durant els seus primers vint-i-set anys d'història. Ciutat Badia va néixer com a projecte als anys 60 a Madrid. El Ministerio de la Vivienda va encarregar al Instituto Nacional de la Vivienda la construcció d'uns 12.000 habitatges de tipus social a la província de Barcelona, dels que finalment només se'n va arribar a construir 5.372, mitjançant l'Obra Sindicial del Hogar.

Per a la construcció es varen expropiar 887.441,82 metres quadrats dels municipis de Sabadell, Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès. Les obres s'iniciaren a finals dels anys seixanta i principis dels setanta i acabaren l'any 1973, però no es varen començar a ocupar fins al 1975, quan va ser inaugurada pels aleshores Prínceps d'Espanya el 14 de juliol d'aquell mateix any.

El règim jurídic que va adoptar la llavors anomenada Ciudad Badia va ser la creació d'una Mancomunitat amb els municipis de Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès que va tenir la primera seu a un pis del carrer Santander número 2. La gestió administrativa va passar per la creació d'una Comissió Gestora entre aquests dos municipis, en la qual, cada dos anys, els alcaldes s'intercanviaven els càrrecs: un ocupava la presidència i l'altre la vicepresidència.

Des de l'acabament de les obres, es van detectar tota una sèrie de dèficits d'equipaments i d'infraestructures que van originar que durant les dècades dels setanta i dels vuitanta es definissin els trets més característics de Badia: per una banda, l'aparició entre els/les badiencs/ques d'un fort caràcter reivindicatiu, i per l'altra, un important moviment veïnal associatiu que va anar creant un sentiment de poble, i que anirà incorporant, paulatinament, a la majoria de la població en la lluita per assolir les mancances de serveis que patia la ciutat (col·legis, escoles bressol, centres d'assistència mèdica, ajuntament, biblioteca, etc. ).

Aquest procés de construcció de la ciutat va posant de relleu les enormes dificultats que comportava per als/les ciutadans/es de Badia la dependència orgànica a altres municipis, la qual cosa, va fer que aparegués una forta voluntat per convertir la ciutat en un municipi independent. Fruit del consens de totes les forces polítiques i social, el 9 de febrer de 1994, el Parlament de Catalunya, en sessió plenària, va aprovar la Llei 1/94 de 22 de febrer per la creació del municipi de Badia del Vallès.

El 14 d'abril de 1994, quan es va constituir per primera vegada el nou consistori, naixia el municipi més jove de Catalunya.

Al llarg d'aquest temps, la principal preocupació del consistori ha estat la creació i millora dels serveis que reben els/les ciutadans/es, i, especialment, assolir una viabilitat econòmica real de la ciutat. El diàleg i el consens amb la Generalitat ha creat els mecanismes polítics i jurídics per a què Badia sigui un municipi amb una estabilitat econòmica i amb projecció de futur.

Badia del Vallès és una ciutat amb àmplies avingudes, zones verdes i d'agradables passejades que s'enorgulleix de ser una ciutat feta a si mateixa, oberta, plural, solidària i participativa.

Símbols

L'escut de Badia del Vallès es caironat partit: d'or; i sinople; ressaltant sobre la partició una oreneta de sable volant. Per timbre una corona mural de vila.

Badia del Vallès utilitza una bandera heràldica, i segueix el mateix patró que el seu escut, y es defineix com una  «bandera apaïsada de proporcions dos d´ alt per tres de llarg, bicolor vertical groga i verda, amb l'oreneta negra amb el pit blanc de l'escut, d'alçada 5/7 de roba, centrada al  mig de la partició».  (DOGC el 6 de noviembre de 1998).

La bandera de Badia del Vallès presenta l'oreneta, escollida com a símbol de la immigració, mentre que els colors de cada partició representen els dos municipis originaris (or per Barberà i sinople per Cerdanyola)

Xifres i Dades principals

  • Població (Març 2010): 14.064 habitants
  • 6927 homes
  • 7137 dones
  • Superficie: 0,91 Quilòmetres quadrats.
  • Densitat de població : 15.026,9 (hab./Km2)
  • Altitud: 120 metres.
  • Coordenades:  427.529 UTMx    /  4.595.092 UTMy


 

Informació de l'Institut d'estadística de Catalunya

^