Botó que mostra/amaga menú lateral
Badia retira l'amiant
L'Ajuntament, Residus, Habitatge i l'Associació de Veïns coordinen els treballs per a la retirada de l'amiant, la substitució de galeries per balcons i la rehabilitació d'habitatges
L´Ajuntament, Residus, Habitatge i l´Associació de Veïns coordinen els treballs per a la retirada de l´amiant, la substitució de galeries per balcons i la rehabilitació d´habitatges
L'Ajuntament, l'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència de l'Habitatge a Catalunya i l'Associació de Veïns es van reunir ahir a la Sala de Plens de l'Ajuntament per compartir informació, coordinar-se i col·laborar en els diferents projectes de millora dels edificis residencials de Badia.

Concretament, van tractar l'encapsulament i posterior retirada de l'amiant de tots els blocs d'habitatges, la reactivació de la construcció de balcons en els edificis d'estrella i lineals, i les possibilitats de millora dels edificis de Badia en clau d'eficiència energètica mitjançant els fons europeus.

Estratègia comuna i consensuada

Els representants de totes les entitats i organitzacions presents a la reunió van coincidir en la voluntat de mantenir una interlocució i coordinació constants per facilitar totes les accions previstes de manera que es puguin optimitzar i no es produeixin interferències entre les diferents línies d'actuació. En aquest sentit, l'alcaldessa en funcions de Badia, Eva Menor, va resumir la voluntat comuna dient que “Hem d'anar ràpids, però segurs; aplicant una estratègia comuna consensuada i pensada”.

A continuació, resumim els temes que s'hi van tractar.

Avenços en l'encapsulament i la retirada de l'amiant

El tinent d'alcaldessa primer en funcions, Rafael Moya, va explicar que es va avançant en els processos per encapsular els elements d'amiant en les galeries, tant en la part exterior com la que dona als habitatges, per assegurar que no desprenen fibres d'amiant, i en la higienització de la part interior de les cobertes, tal com estava previst.  

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire va reconèixer “l'ingent treball” que s'està duent a terme a Badia com a ciutat capdavantera en la retirada de l'amiant i va destacar que hi ha la ferma voluntat política d'eliminar aquest element de tot Catalunya.

Petició d'increment de recursos al Pla Local d'Habitatge

Eva Menor va demanar a Habitatge un increment dels recursos del Pla Local d'Habitatge per assolir totes les accions que està duent a terme l'Ajuntament. Concretament, va demanar un recurs tècnic per ajudar a l'Oficina Local d'Habitatge. L'alcaldessa i la secretària d'Habitatge de Catalunya, Marina Berasategui, van acordar fixar una reunió específica per tractar aquest tema.

Inici de les obres dels balcons a Algarve, 9

Pel que fa a la substitució de galeries per balcons als blocs d'estrella i lineals, la secretària d'Habitatge va explicar que ja s'ha aprovat l'inici de les obres al bloc d'Algarve, 9 i que, tal com es va consensuar, a partir dels índexs de morositat i de l'estat de degradació de l'amiant, les següents comunitats on s'actuarà seran els blocs d'Algarve, 7 i d'Av. del Cantàbric, 45.

Rehabilitació en clau d'eficiència energètica

L'alcaldessa es va referir a una tercera línia d'actuació per a la millora dels edificis de Badia, que és aprofitar les subvencions que el Govern Central gestiona, a partir dels fons europeus, en clau d'eficiència energètica. Segons va explicar, és una gran oportunitat per a Badia per millorar el seu parc d'habitatges al mateix temps que s'incrementa la sostenibilitat reduint el consum energètic.  

Tots els organismes i entitats participants van confirmar el seu acord per coordinar totes les actuacions i ser transparents per “reduir la incertesa a zero”. Des de l'Ajuntament continuarem informant sobre l'evolució d'aquestes tres línies de treball.

Publicat el 09.06.2023
^