Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El ple municipal ratifica per unanimitat el Mapa de l'Amiant
El ple municipal ratifica per unanimitat el Mapa de l´Amiant
El ple municipal del mes d'octubre va ratificar per unanimitat el Mapa de l'Amiant dels edificis residencials de Badia del Vallès, un pas per demanar la subvenció per a la retirada d'aquest material a l'Agència de Residus de Catalunya. El ple també va aprovar les ordenances fiscals per a l'any 2022, amb la congelació de l'IBI, i la relació de llocs de treball de l'Ajuntament. Ha estat el primer ple presencial després de la pandèmia de Covid-19.

Van excusar la seva presència el regidor socialista Antonio García i la regidora de Totes Fem Badia Pilar Paz. Es va retirar de l'ordre del dia el punt 8, i la sessió va començar amb l'aprovació per assentiment de l'acta del ple anterior.

Aprovació del Mapa de l'Amiant
El següent punt de l'ordre del dia era l'aprovació del Mapa de l'Amiant dels edificis residencials de Badia del Vallès, amb la proposta de calendari i cronograma de les fases d'execució, així com la sol·licitud de recursos a l'Agència de Residus de Catalunya per poder dur a terme la retirada d'aquest material.

L'alcaldessa Eva Menor va donar la paraula al president de l'Associació de Veïns i integrant de la Comissió de l'Amiant, Juan José Díaz, que va explicar el treball fet per la Comissió des de l'any 2015. A la seva intervenció, va destacar que “avui és un dia important per a Badia” i va reconèixer la implicació de Lluís Mallart i de la seva empresa, ACM 2020, que és la que ha redactat el Mapa de l'Amiant i que va dedicar més de 1.200 hores i només va facturar les proves de presència d'amiant, que van tenir un cost de 15.000 euros. Juan José Díaz també va agrair la col·laboració dels veïns i veïnes que van obrir les portes dels seus habitatges i de tots els grups polítics de l'Ajuntament.

A continuació, el regidor d'ERC, Roberto Castillo, va indicar que “les lluites socials poden aconseguir resultats”, va destacar el compromís del president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb el municipi i el treball realitzat per l'Ajuntament, l'oposició, la Comissió de l'Amiant i els veïns i les veïnes de Badia.

La regidora de Ciutadans Amalia Frutos va subratllar que “hem estat capaços d'entendre'ns i fer de l'amiant un problema de ciutat”. Frutos va posar en valor que “a la Comissió no hem estat polítics, sinó veïns lluitant per un bé comú; tothom hem aportat i és un èxit per als veïns”.

Per Totes Fem Badia va intervenir Nerea García, que va destacar les hores de treball i la constància necessàries per avançar en la retirada de l'amiant i es va referir a “la manca inicial de suport institucional”.

El regidor socialista Rafael Moya també va subratllar que “és un dia important per a la ciutat, ja que l’òrgan màxim de representació dels veïns i les veïnes de Badia, que és el ple municipal, ratifica el Mapa de l'Amiant, que és el nostre full de ruta per a l'erradicació d'aquest material”.

El regidor va voler recordar l'esforç dut a terme pel consistori que des de fa anys ha estat retirant l'amiant de les escoles i que va redactar els protocols per a la retirada de l'amiant de la via pública. A continuació, va agrair el suport de la resta de forces polítiques i la col·laboració de la ciutadania i de l'Associació de Veïns.

L'alcaldessa, Eva Menor, va valorar la feina feta per Badia del Vallès durant 40 anys per millorar el municipi i va dedicar unes paraules d'agraïment a Lluís Mallart i el seu equip: “El vostre compromís ha anat molt més enllà d'allò que podíem esperar i tot el que heu fet per nosaltres no té preu”. Eva Menor també va agrair al govern de la Generalitat el seu compromís polític i a l'Agència de Residus de Catalunya que aportin els recursos perquè la retirada de l'amiant sigui una realitat. Finalment, va voler destacar la “feina silenciosa” realitzada pel personal tècnic de l'Ajuntament.

El Mapa de l'Amiant va ser aprovat per unanimitat entre els aplaudiments dels representants de la Comissió de l'Amiant i els veïns que havien assistit a la Sala de Plens per viure en persona aquest moment.

Congelació de l'IBI per a l'any 2022
La regidora socialista Montserrat Jiménez va presentar la proposta d'ordenances fiscals per a l'any 2022 que, segons va explicar, “continua amb el criteri de no incrementar en excés la pressió fiscal degut al moment que estem vivint”. En aquest sentit, es va referir a l'Impost de Béns Immobles (IBI) que, segons va dir, “és la figura impositiva que aporta més ingressos a aquesta administració”. Montserrat Jiménez va explicar que s'havien plantejat incrementar l'impost al 0,90 per a l'any vinent i, “després d'analitzar-lo, l'hem deixat igual que l'any passat, al 0,84%, per la situació de crisi econòmica”.

Entre els canvis a les ordenances, va indicar que hi havia adequacions a la normativa i altres que eren modificacions de les anteriors, amb l'aplicació de criteris
socials per persones grans, famílies monoparentals i persones a l'atur.

La regidora també va agrair la col·laboració del Govern central per la previsió de dotar de més recursos les administracions locals i va dir que “ens agradaria que la Generalitat tingués la mateixa sensibilitat”.

El regidor Roberto Castillo va respondre que l'Estat mantenia un deute amb la Generalitat de més de 3.000 milions d'euros i va demanar que totes les administracions col·laboressin.

La regidora Amalia Frutos va indicar que Ciutadans havia proposat congelar l'IBI i que se li havia dit que no era possible.

El regidor de Totes Fem Badia José Manuel López Deiros va definir les ordenances de “continuistes” i va demanar que es lliuressin amb més temps per a poder-les treballar.

L'alcaldessa va mostrar la seva sorpresa per l'argument de demanar més competències i criticar que no s'aportin recursos, ja que, durant la pandèmia, la Generalitat ha rebut molts milions extraordinaris i “aquí no ha arribat res”.

Finalment, Montserrat Jiménez va convidar al fet que els grups suggerissin les seves modificacions sense esperar a rebre les ordenances fiscals que prepara l'equip de Govern.

El punt es va aprovar amb el vot favorable del grup socialista i del regidor d'ERC.

El següent punt era sotmetre a votació una modificació de crèdit de 5.500 euros per transferència i que no altera la quantia del pressupost. Es va aprovar amb el vot a favor del grup socialista i l'abstenció de la resta de formacions.

Relació de llocs de treball de l'Ajuntament
A continuació es va presentar l'organigrama i la relació de llocs de treball de l'Ajuntament. La regidora Montserrat Jiménez va explicar que s'havia fet atenent al criteri d'inversió mínima suficient, buscant la màxima eficàcia i eficiència i amb la intenció de fer una valoració objectiva dels diferents llocs de treball, que s'aplicarà a partir de l'1 de gener de 2022.

Roberto Castillo va preguntar sobre la feina desenvolupada per la consultora Nutco, de la qual havia rebut comentaris de què no havia estat a l'altura.

Amalia Frutos va agrair el treball positiu realitzat pels sindicats i es va mostrar sorpresa per alguna de les argumentacions aplicades a la valoració.

L'alcaldessa va explicar que l'equip de Govern tampoc estava satisfet amb la feina de la consultora, que la valoració s'havia vist perjudicada pel fet de realitzar-la en un context de pandèmia, i va agrair la dedicació de l'equip de l'Ajuntament que havia participat en la seva elaboració.  

El punt es va aprovar amb el vot favorable de l'equip de Govern i l'abstenció de la resta de grups.

Mapa de l'oferta formativa de Catalunya
El següent punt volia impulsar i millorar el sistema de formació professional a Catalunya, destinant els recursos necessaris per establir plans i programes de formació professional i elaborant un mapa de necessitats formatives al territori.

El regidor socialista Iván Sanz va criticar que el govern de la Generalitat “arriba tard i malament” i es va referir al fet que “més de 2.000 joves han viscut amb angoixa sense saber si podrien seguir els cursos que havien triat”. Sanz va agrair al grup de Ciutadans les seves aportacions a la proposta.

Roberto García va criticar que les dades que apareixien a la proposta estaven desfasades.

El regidor Juan José Barcala, de Ciutadans, va indicar que la Formació Professional, i concretament la dual, és un àmbit estratègic per a la societat i va destacar la importància dels programes de segona oportunitat.

La regidora de Totes Fem Badia Ana Luque va valorar positivament aquesta proposta d'acord i va criticar que la Formació Professional s'ha anat aprimant, fet que comporta la desaparició d'oficis.

La proposta es va aprovar per unanimitat.  

Conveni amb l'associació Tumenge Calí
Seguidament, es va sotmetre a aprovació el conveni amb l'Associació Tumenge Calí, per a la cessió de l’ús de l'espai del mòdul annex al recinte del Casal dels Infants.

El regidor socialista Josep Martínez va destacar que l'associació és un referent d'integració no només a Badia, sinó a tot Catalunya, i va subratllar la seva labor social durant el període de confinament.

El punt es va aprovar per unanimitat.

Precs i preguntes
El regidor Roberto Castillo va obrir el torn de precs i preguntes volent saber quins són els criteris que estableix l'Ajuntament per permetre les diferents activitats comercials als locals de Badia.

Amalia Frutos va preguntar sobre les zones reservades d'aparcament al municipi.

Ana Luque es va interessar per una petició d'informació de l'Oficina Antifrau en relació amb una treballadora de l'Ajuntament i va preguntar si tindria conseqüències legals per al consistori i si se sabia d'on provenia la denúncia.

Respecte als locals, la regidora socialista Encarna Rodrigo va explicar que s'apliquen els principis bàsics de llibertat de mercat i de mínima intervenció de les administracions, però va recordar que Badia és atípica perquè els locals són de titularitat pública i que s'ha consensuat amb l'Associació de Comerciants limitar segons quins negocis en funció de la presència que ja tenen al municipi. Respecte als aparcaments, va indicar que no podia confirmar si estaven actualitzats i que ho estudiarien.

Finalment, Montserrat Jiménez va explicar que la denúncia feia referència a més d'un cas, que l'Ajuntament ha traslladat la informació requerida i que considerava que no tindria conseqüències, però que cal esperar la resposta de l'Oficina. Per concloure, va dir que no disposava d'informació sobre qui havia presentat la denúncia.

Acabat el torn de preguntes, es va tancar la sessió i els regidors i les regidores de l'Ajuntament van departir amb les persones representants de la Comissió de l'Amiant, felicitant-se per la ratificació per unanimitat del Mapa de l'Amiant.

Publicat el 02.11.2021
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^