Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Badia participa, diumenge, en el 8è Bioblitz Metropolità, que farà un cens participatiu de flora i fauna en el Parc de Joan Oliver
Badia participa, diumenge, en el 8è Bioblitz Metropolità, que farà un cens participatiu de flora i fauna en el Parc de Joan Oliver
Badia participarà en el 8è Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutada per fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. A la nostra ciutat, l'activitat tindrà lloc a la Jugatecambiental del Parc de Joan Oliver, de 12 a 13 hores. L'espai de joc estarà obert de les 11.30 a les 13.30 hores.

Aquest cap de setmana arriba una nova edició del Bioblitz Metropolità, una jornada de ciència ciutadana per fer un cens participatiu de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. Es tracta d'activitats familiars a les Jugatecambientals, guiades per educadors ambientals i naturalistes experts, que posen en valor la diversitat de la flora i la fauna dels parcs i les platges metropolitans.

Aquesta activitat s'inclou en el programa d'actes de la Quinzena de la Biodiversitat que els Serveis de Gestió de Parcs i les Platges organitzen per segon any consecutiu coincidint amb el Dia Mundial de la Biodiversitat, el 22 de maig, i el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny.

L'AMB anima els apassionats de la natura i les famílies a gaudir dels parcs i platges metropolitans tot participant a les activitats programades a les Jugatecambientals. Aquestes propostes estan relacionades amb la realització de censos d´éssers vius, que s'elaboraran a partir del recompte d'observacions que es facin, seguint diferents metodologies i dinàmiques segons el parc o la platja. En alguns casos, les observacions seran generals de tota la fauna mentre que den d'altres, es faran observacions específiques d'insectes o pol·linitzadors. En algun parc també es portaran a terme revisions de caixes niu, per observar quines han estat utilitzades pels ocells.

La jornada descobrirà els espais especialment dissenyats i construïts per promoure la biodiversitat als parcs com ara els jardins de papallones, els de remeieres, els hotels d'insectes, les basses naturalitzades, els refugis de biodiversitat o els espais dunars de les platges.  Les activitats permetran l'observació d'aquests espais i els participants comprovaran els beneficis que aporten, ja que afavoreixen la presència de fauna beneficiosa com ara els pol·linitzadors, ocells, o d'altres organismes que exerceixin un control biològic de plagues.

El Bioblitz Metropolità es consolida com un gran recurs educatiu per explicar a la ciutadania la importància d'aquests espais com a reservoris de biodiversitat que aporten nombrosos efectes positius en la salut de les persones i el medi ambient en general.

La jornada ludicoeducativa també pretén potenciar i explicar el concepte de ciència ciutadana, ja que es tracta d'una activitat que posa en contacte la ciutadania amb el món científic i els equips tècnics que gestionen aquests espais de natura metropolitana.  

Com s'introdueixen les observacions?

Les dades obtingudes durant aquest cap de setmana d'exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells dels Jardins, de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), per tal que puguin visualitzar-se al web de l'AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat).

Amb aquesta eina, qualsevol persona pot portar a terme cerques, aplicant filtres d'espai i data, que proporcionen llistats de les espècies de faunes observades en aquell moment i en el parc o la platja, per exemple, més proper a casa nostra. Es pot obtenir també informació de les espècies que estan protegides i fins i tot, en el cas dels ocells, obrir la corresponent fitxa del SIOC, amb el seu cant.

Pel que fa a les observacions de platges, s'incorporaran a l'aplicació MINKA perquè passin a formar part del projecte europeu de ciència ciutadana BioPlatgesMet, que té com a missió principal promoure el coneixement de la biodiversitat dels ecosistemes litorals.

Els resultats també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

Beneficis de les pluges excepcionals d'aquesta primavera

El Bioblitz Metropolità arriba en un moment esplèndid pel que fa a la floració i rebrotada de la vegetació, cosa que fa preveure uns bons resultats pel que fa al nombre d'organismes i espècies observades. El repte és superar les dades de l'any passat, quan més de 2.100 persones van recomptar 840 organismes de 120 espècies diferents, 92 d'elles protegides.

La primavera excepcionalment plujosa i de temperatures suaus han portat condicions idònies als espais dunars de les platges i el verd dels parcs, especialment dels seus prats florits, que seran ideals per observar insectes. Aquests prats són espais oberts de natura sense reg, amb segues molt puntuals i selectives, on es deixa que les espècies autòctones segueixin els cicles naturals, florint i fructificant, atraient pol·linitzadors i ocells i generant un banc de llavors a terra que en facilita la regeneració.

Publicat el 24.05.2025
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Assetjament Escolar Assetjament Escolar
^