Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El president de la Generalitat expressa, a la roda de premsa del Mapa de l'Amiant, el seu compromís per “fer de Badia una ciutat saludable, lliure d'amiant, en el termini més breu possible”
×  
Roda de premsa del Mapa de l'Amiant Roda de premsa del Mapa de l'Amiant
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va expressar, a la roda de premsa de presentació del Mapa de l'Amiant, el compromís seu i del seu Govern per “a l'elaboració del Pla Nacional per a l'erradicació de l'amiant de tot Catalunya, amb el Projecte de Llei que hem d'aprovar aquesta legislatura per fer de Badia una ciutat saludable, lliure d'amiant, però també fer de Catalunya un país lliure d'amiant en el termini més breu possible”.

La roda de premsa de presentació del Mapa de l'Amiant va tenir lloc el 15 de juliol a l'Auditori Municipal. Hi van participar, a més del president de la Generalitat, l'alcaldessa de Badia, Eva Menor; la representant de la Comissió de l'Amiant, Amalia Frutos; el president de l'Associació de Veïns, Juan José Díaz, i el responsable del Mapa de l'Amiant, Lluís Mallart.

A la seva intervenció, l'alcaldessa de Badia es va mostrar “molt contenta i emocionada perquè la presentació és una fita històrica per a Badia i per al país”. Eva Menor va definir el Mapa de l'Amiant com a “un estudi pioner a Europa”.

L'alcaldessa va explicar que “l'amiant està present a la totalitat dels edificis que es van construir als anys 70 a la nostra ciutat, 200 edificis, que representen la pràctica totalitat dels edificis de Badia” i va mostrar la seva preocupació perquè “l'amiant s'està degradant, amb l'agreujant que, a Badia, està passant a tots els edificis al mateix temps; no hi ha cap altra població que tingui la nostra problemàtica”.

Eva Menor va incidir en què “la situació és molt preocupant per a la salut pública, no només a Badia sinó a tot l'entorn, perquè l'aire no coneix de fronteres”.

També va voler posar en valor la tasca de la Comissió de l'Amiant: “És la veu de tota la nostra població i ha estat qui, amb molts esforços i molta dedicació, ha aconseguit impulsar el Mapa de l'Amiant”.

A continuació, Eva Menor va fer un prec al president de la Generalitat: “Vivim una ocasió irrepetible per millorar les condicions de vida de la nostra població; us prego, ara, president, la vostra implicació i la de la Generalitat per ajudar-nos a solucionar aquest greu problema de salut pública. Necessitem tota la col·laboració de la Generalitat i de la resta d'administracions supramunicipals per aconseguir fer efectiva la retirada de l'amiant de tots els habitatges”.

4 milions d'euros per retirar l'amiant de Badia
Segons indica el Mapa de l'Amiant, la retirada d'aquest material requereix una inversió d'uns 4 milions d'euros. “Si tots i totes ens comprometem a tirar endavant aquest document, els nens i nenes de Badia i de tota la comarca podran créixer en un entorn més segur, lliure del risc potencial que, per a la seva salut, comporta viure a prop d'amiant degradat”, va concloure.

Seguidament, la representant de la Comissió de l'Amiant, Amalia Frutos, va recordar Francisco Martínez, treballador d'Uralita i veí de Badia, que va ser una de les primeres persones que va alertar sobre els perills d'aquest material: “Amb Francisco Martínez, Paco, vam començar aquest llarg recorregut; anys després, ell va morir a causa de l'amiant”.

Juan José Díaz, president de l'Associació de Veïns, va voler “agrair la col·laboració dels veïns i veïnes que van obrir les portes dels seus habitatges per fer possibles els mesuraments”.

El responsable del Mapa de l'Amiant, Lluís Mallart, va destacar que “per primera vegada tenim uns indicadors de referència ambiental de caràcter domèstic relacionats amb l'amiant: l'estat de degradació, el nivell de despreniment de fibres i el risc potencial d'exposició a les persones, per tenir-los en compte en el Pla Nacional de Retirada de l'Amiant”.

Compromís “absolut” de la Generalitat
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer la cloenda de l'acte. A la seva intervenció va subratllar la importància del Mapa de l'Amiant: “Avui és un dia important per Badia del Vallès però també és un dia important per Catalunya. Avui es presenta aquest estudi pioner al país, que és un pas importantíssim per eliminar l'amiant”.

Aragonès va assegurar que “el compromís del Govern de Catalunya hi és, i és absolut”. Va explicar que, el 2019, el govern de la Generalitat va posar en marxa la Comissió per a l'Erradicació de l'Amiant, i va assegurar que “Ara aprovarem el Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant i posarem en marxa un Projecte de Llei per a aconseguir-ho, que portarem al Parlament de Catalunya”.

Badia, referent en la lluita per a l'erradicació de l'amiant
El president va definir Badia del Vallès com “un referent en la lluita per a l'erradicació de l'amiant” i va donar les gràcies a la ciutadania i a l'Ajuntament “per haver estat empenyent, liderant i exigint”.

Un cop finalitzada la roda de premsa, el president de la Generalitat, acompanyat per l'alcaldessa i per membres de la Comissió de l'Amiant, va visitar l'habitatge d'un veí, per veure, in situ, la presència d'amiants als habitatges. També van recórrer Badia del Vallès per veure les diferents tipologies d'edifici i la presència d'amiant degradat en tots ells.

Publicat el 22.07.2021
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa
^