Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna 2015 a Badia del Vallès

Cartell Festa de la Llengua Materna 2015El dijous 19 de febrer de 2015, Badia del Vallès celebrarà per sisè any consecutiu el Dia Internacional de la Llengua Materna.

Els actes començaran el 17 de febrer, amb un cinefòrum al Casal d'Avis. Ja el dia 19, a la Biblioteca Vicente Aleixandre de Badia, a partir de les 17.30 h, hi ha previstes diferents activitats sobre les llengües per celebrar aquesta diada. Així, a la sala infantil de la Biblioteca, hi haurà activitats destinades als infants: un taller de cal·ligrafia àrab, un contacontes del món, l'Arbre de les llengües de Badia del projecte LECXIT i altres activitats sobre diversitat lingüística. Els instituts i la ciutadania en general podran visitar fins el 26 de febrer, a la biblioteca, l'exposició Català, llengua d'Europa. També hi haurà un apartat on es podran consultar les dades sobre les llengües que es parlen a Badia.

A les 19 h, a la sala polivalent de la Biblioteca, l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, presentarà la celebració d'aquesta festa i donarà pas a la xerrada del periodista Jordi Finestres, descobridor de la història de centenars d'infants orfes de la Guerra Civil que, gràcies a una organització internacional, van viure a Puigcerdà (Cerdanya), apadrinats per anglesos, australians i nord-americans com Gary Cooper, Frank Sinatra, Ingrid Bergman, Groucho Marx o la primera dama dels Estats Units Leonor Roosevelt. La documentació sobre aquests nens va ser eliminada planificadament i sistemàticament pel govern franquista, que va acusar aquesta organització (actualment, la més gran del món) de tràfic de blanques i d'esclavitud infantil. La seva investigació el va conduir a la Universitat de Rhode Island (als Estats Units) on va trobar tota la documentació en unes caixes, al magatzem de la biblioteca. Aquesta increïble història l'explica el seu descobridor, Jordi Finestres, al llibre El xalet de Puigcerdà. Solidaritat sota les bombes.

Al web de Ràdio Badia, l'alumnat dels cursos de català per a persones adultes i participants del Voluntariat per la llengua intervindran en una taula rodona per parlar sobre la immigració a Catalunya, a través de les reflexions del llibre Els altres catalans, de Paco Candel, en commemoració dels 50 anys de la seva publicació.

Dia Internacional de la Llengua Materna

La celebració d'aquesta diada té el seu origen a Bangladesh i se celebra des de 1953 per commemorar la mort d'uns estudiants en unes manifestacions pel reconeixement oficial de la seva llengua, el bengalí.

El 1999, la UNESCO va aprovar la demanda de Bangladesh de convertir aquesta festa en un dia de reconeixement internacional i des de llavors, se celebra arreu del món amb l'objectiu de promoure la diversitat lingüística i reconèixer la llengua com un factor d'identitat cultural.

Publicat el 13.02.2015
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
^