Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Ple del mes de novembre

logo_escutEl passat dia 30 va tenir lloc el Ple municipal corresponent al mes de novembre. La regidora d'AEB, Ruth Escolà, i el representant del PP, Rafael Muñoz, van excusar la seva assistència a una sessió en la qual tots els punts van ser aprovats per unanimitat.

La sessió va començar amb l'aprovació d'una proposta d'acord sobre el 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones. El ple va acordar, entre d'altres, instar la Generalitat a fer una aposta clara per fomentar el pacte d'Estat entre totes les forces polítiques i que defensi la Tolerància Zero envers la violència contra les dones. La regidora d'Igualtat, Mª José Granados, en el seu discurs, va insistir en la prevenció com a via per evitar unes xifres, les de morts de dones per violència masclista, que creixen dia a dia i va instar a treballar per una societat lliure de violència, justa i equitativa. La regidora de BeC Elísabeth Ruiz va voler reivindicar 365 dies sense violència de gènere, i no només un, el 25 de novembre, i va lamentar que “encara hi ha molta feina per fer”. Al seu torn, Teresa Carceller, regidora d'AEB, va declarar que les morts per violència de gènere són “l'expressió més brutal del sistema patriarcal i capitalista” i va afirmar que les dades sobre violències masclistes entre el jovent són “alarmants”. Recollint aquesta afirmació, l'alcaldessa, Eva Menor, va inferir: “sembla que estem involucionant com a societat”.

Seguidament, els regidors i regidores van aprovar la proposta d'acord contra el tancament de 29 de jutjats de violència sobre la dona, text que insta el Departament de Justícia a comparèixer davant el Ple del Parlament per donar explicacions sobre el cas així com dibuixar els possibles escenaris de futur per a la xarxa de jutjats de violència sobre els dones a Catalunya. L'acord també insta, per una banda, la Generalitat i el Parlament a promoure un gran pacte polític per garantir el desenvolupament de les diverses lleis existents contra la xacra masclista i, per una altra, al govern de l'Estat a defensar un model municipal públic que potenciï les polítiques de gènere, en especial, la detecció i el tractament en primera instància dels casos de maltractament.

El següent punt en l'ordre del dia va ser l'aprovació de l'acord per reclamar mesures urgents per pal·liar els efectes i eradicar la pobresa energètica. El text va ser defensat en primera instància pel tinent d'alcaldessa de l’Àrea d'Acompanyament a les persones, Ivan Sanz, que va començar la seva al·locució amb un significatiu “Ja està bé!” per continuar denunciant que hi ha qui sembla no ser conscient de que a Catalunya “estem vivint un moment d'emergència social”. Sanz va reclamar una reforma profunda del sector energètic i va recordar que solucionar el problema “no és una qüestió econòmica, sinó de voluntat política”. El va seguir José Pérez, regidor de BeC, que va demanar el Govern de la Generalitat que desenvolupi “d'una vegada” el reglament que ha de desenvolupar la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l’àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica i va qualificar d’”esperpent” la derogació del bo social que provoca que s'hagi de tornar a les subministradores allò que, gràcies al bo social, la gent amb més dificultats havia deixat de pagar. Finalment, Miguel Rodríguez, de l'AEB, va demanar que s'asseguri el subministrament bàsic a les llars i que es creïn punts d'atenció a la pobresa energètica. També va criticar la sentència que declara inaplicable el bo social que obliga a indemnitzar les subministradores.

Tot seguit es va aprovar una proposta d'acord per uns pressupostos socials i una fiscalitat progressiva. La regidora de BeC, Pilar Paz, va reclamar uns pressupostos fets i “per i per a la majoria” i va desmentir, al seu parer, que els pressupostos presentats pel Govern de la Generalitat siguin uns pressupostos socials. En la seva intervenció, el portaveu de l'AEB, Quim Duran, es va preguntar perquè al País Basc i a Navarra no tenen els problemes que hi ha a Catalunya i va afirmar que “no podrem obtenir una política fiscal més justa per Catalunya fins que no tinguem la clau de la caixa”. L'alcaldessa va afirmar que la inacció de la Generalitat impacta directament en l'administració local i va recordar que “les propostes que hi ha sobre la taula podrien suposar uns ingressos d'uns 1.200 milions d'euros més”. També va acusar la Generalitat de “manca de sensibilitat social”. Entre d'altres punts, el text, que com la resta va ser aprovat per unanimitat, exigeix al Govern de la Generalitat que en els pressupostos del 2017 es presenti un projecte de reforma fiscal per aconseguir una fiscalitat justa i progressiva amb l'objectiu que qui més té, més pagui i que permeti ampliar els recursos fiscals propis per atacar l'emergència social i la desigualtat.

A continuació és va aprovar una moció de BeC relativa a les cambreres de pis que, entre d'altres demandes, inclou l'impuls d'un acord entre la patronal i els sindicats, per arribar a un pacte urgent que limiti les unitats màximes de càrrega de feina per a aquest col·lectiu, per tal de garantir les condicions necessàries per assolir uns nivells de seguretat i salut laboral adients per poder dur a terme la seva feina de forma no lesiva i digna.

Finalment, el Ple també va aprovar la moció de BeC per la retirada de les avaluacions finals a l'ESO i al Batxillerat.

Publicat el 05.12.2016
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
^