Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Badia estrena la tarifa plana per al transport públic metropolità
Badia estrena la tarifa plana per al transport públic municipal
Les persones de Badia del Vallès ja poden desplaçar-se amb títols d'una zona en els trajectes en què l'origen i la destinació són un municipi de l'AMB. Amb aquesta mesura, ja poden estalviar gairebé el 50% del preu dels desplaçaments dins dels 36 municipis que formen part de la primera i segona corones tarifàries, com és el cas de Barcelona.

Des de l’1 de gener, els veïns i les veïnes de Badia, a l’igual que la resta de 18 municipis que formaven part de la segona corona tarifària, poden desplaçar-se pels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb el títol d’una zona. Amb aquest canvi, els veïns i veïnes de Badia poden arribar a tenir un descompte del 49% en el preu del viatge (és el cas de la targeta de 10 viatges T-10, que costarà gairebé la meitat que fins ara, de 20,10 a 10,20 euros). A més, aquest any 2019 l’AMB ha congelat els preus de les tarifes del transport, així que la T-10 d’una zona continua tenint el mateix preu que el 2018, 10,20 euros.

Aquest nou model s’aplica únicament en els trajectes que tinguin origen i destí dins de l’àmbit dels 36 municipis que integren l’AMB i no suposa cap canvi de zona tarifària.

Municipis que es beneficiaran de la tarifa plana de transport des de l'1 de gener de 2019

Badia es beneficia per duplicat en la seva integració, perquè se situarà a la zona 1-2, un fet que farà que els bitllets per anar als municipis de la zona 2 mantinguin el preu actual. És a dir, els habitants de Badia podran anar a Barcelona en transport públic per la meitat de preu i no hauran de pagar més per anar a Sabadell.

L’acord també inclou els bitllets senzills de Ferrocarrils, Rodalies i autobusos
Els bitllets senzills, no integrats de FGC, Rodalies de Catalunya i autobusos metropolitans i interurbans també es regeixen per aquesta tarifa plana quan cobreixin el trajecte entre dos municipis de l'AMB. L’acord beneficiarà a més de 3 milions de ciutadans i suposarà també un increment de la demanda de viatges que s’ha calculat en 4,6 milions de viatges nous.

El tribut metropolità i perquè gairebé no afecta Badia
Aquesta mesura es finança mitjançant l’aplicació del tribut metropolità, que l'AMB amplia als divuit municipis de la segona corona que es beneficiaran de la integració i que, fins ara, no el tenien implantat. El tribut metropolità s’aplica dins de l’Impost de Béns Immobles (IBI).

En el cas de Badia, però, la gran majoria de ciutadans no es veuran afectats per aquest tribut perquè l’ordenança de l’AMB que recull l’aplicació del tribut indica, en l’article 4, que “Estarán exentas del pago del tributo todas aquellas fincas residenciales que tengan un valor catastral inferior a 45.118,76 euros y que sean utilizadas para la primera residencia del propietario". Això fa que, per les característiques dels habitatges de la gran majoria d’edificis de Badia, no es pugui aplicar aquest tribut.

La creació d'aquesta zona metropolitana de tarifa plana s'emmarca en el futur model tarifari quilomètric que s'aplicarà a partir de l'any 2021 en l'àmbit de l'ATM de Barcelona i, posteriorment, a tot Catalunya. El nou model preveu una tarifació en funció dels quilòmetres de recorregut dins del sistema tarifari integrat, amb salts de 5 km a partir dels primers 10 km de trajecte, en convivència amb la nova zona de tarifa plana (36 municipis), que es mantindrà.

Excepcions en la tarifació
Hi ha excepcions en la tarifa plana. El títol T-16, com que està pensat per a la mobilitat local i escolar, només serà vàlida a la zona tarifària del nen, com fins ara. Respecte a la resta de tarifació social, està previst que, en el futur, seran beneficiaris tots els 36 municipis, però actualment només permet els desplaçaments de tots els ciutadans metropolitans per la primera corona. En el futur, també podran utilitzar el transport metropolità amb títols socials a la segona corona, com és el cas de Badia del Vallès, segons es vagi ampliant el servei, a través de canvis de concessions o bé de convenis amb altres operadors.

Publicat el 02.01.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^