Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Badia, prova pilot per a la millora del Servei Local de Teleassistència mitjançant la digitalització
Badia, prova pilot per a la millora del Servei Local de Teleassistència mitjançant la digitalització. Fotografia: Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha posat en marxa, en col·laboració amb l'Ajuntament, la prova pilot del projecte 'Tot en un sensor'. Basat en la Internet de les Coses, que desenvolupa funcionalitats innovadores fent servir el monitoratge intel·ligent d'hàbits de conducta, facilita detectar possibles canvis en els hàbits quotidians que puguin indicar la presència de situacions d'emergència o de risc.

El projecte implica la instal·lació d'un conjunt de sensors no invasius (detectors de temperatura, d'humitat, presència, lluminositat, infrarojos, i d'acceleració) orientats a obtenir patrons de comportament i a detectar precoçment situacions de risc. A través de la intel·ligència artificial s'estableixen patrons de conducta a partir de l'observació creuada d'aspectes com l'índex d'activitat per hores (moviment entre habitacions), ús de la dutxa (aigua calenta/freda), anàlisi del patró de moviment d'una persona (velocitat, anomalies, oblits), entre d'altres. La identificació d'alteracions en aquests patrons permetran la detecció i la intervenció ràpida en cas de necessitat.

Participen 21 persones que viuen soles a Badia del Vallès

Per portar a terme el projecte pilot s'han seleccionat 21 persones usuàries del servei que viuen soles a Badia del Vallès. La mostra es distribueix en tres grups de set participants amb les següents característiques:

  • Grup 0: Persones que fan un ús mitjà del servei.
  • Grup 1: Persones que fan un ús del servei superior a la mitjana, amb trucades associades a possibles situacions de soledat.
  • Grup 2: Persones que fan un ús del servei superior a la mitjana, amb trucades per motius sociosanitaris.

La finalitat d'aquesta prova pilot és contrastar la validesa de la població destinatària i poder definir els indicadors del projecte a partir de l'observació dels diferents àmbits i patrons de conducta de les persones participants dins les seves llars, amb l'objectiu que a finals de 2023 s'hagin instal·lat a tota la província de Barcelona 18.000 dispositius de monitoratge intel·ligent en 3.000 domicilis de persones usuàries del Servei Local de Teleassistència. Les persones usuàries que participen al pilot valoren sobretot que la tecnologia instal·lada no és invasiva, ja que no grava ni so ni imatge, i que se senten més segures.

La digitalització, a través dels anomenats terminals IP, comportarà una millora en la fiabilitat tecnològica del servei, ja que permetrà conèixer l'estat del terminal en tot moment, i aportarà més seguretat a l'hora de saber que la persona està connectada i que el seu servei funciona correctament.

A més, la digitalització facilitarà la implementació de noves eines orientades a la planificació del servei des dels municipis, el suport a persones cuidadores, el foment de l'envelliment actiu, o la interconnexió amb altres serveis. En definitiva, obre noves vies per a la innovació en les cures, especialment en els àmbits preventius, com és el cas d'aquest projecte.

Publicat el 02.05.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Festa Major 2022 a Badia Festa Major 2022 a Badia
×  
La consellera Violant Cervera anuncia una inversio? de 19 milions d'euros als edificis de Badia La consellera Violant Cervera anuncia una inversio? de 19 milions d'euros als edificis de Badia
^