Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
La Comissió Mixta Generalitat−Ajuntament de Badia es reactiva després de tres anys
La Comissió Mixta Generalitat−Ajuntament de Badia es reactiva després de tres anys.
La Comissió Mixta formada per la Generalitat i l'Ajuntament de Badia del Vallès es va tornar a reunir ahir després de tres anys, a petició de l'Ajuntament. Entre els temes tractats, el finançament de Badia, la rehabilitació dels edificis i la retirada de l'amiant, la millora dels equipaments educatius i la reactivació comercial.

La trobada, que va tenir lloc ahir a la tarda al Palau de la Generalitat, va estar encapçalada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i l'alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, i va comptar amb la participació de 14 alts càrrecs de diversos departaments de la Generalitat. Per part de l'Ajuntament van acompanyar Eva Menor el primer tinent d'alcaldessa, Rafael Moya, i la cap del Gabinet, Mar Medina. La Generalitat va transmetre a l'Ajuntament el seu compromís per reactivar les reunions entre ambdós organismes.

Restabliment de la Comissió sobre el Finançament Específic de Badia

Durant la reunió es van tractar diversos temes que afecten la ciutadania badienca. Entre ells, la millora del finançament de Badia. En aquest sentit, es va acordar el restabliment de la Comissió sobre el Finançament Específic de Badia del Vallès per tal que elabori una proposta definitiva de finançament per al municipi.

David Rodríguez, secretari de Governs Locals i Relacions amb l'Aran va reconèixer que “el finançament local és clarament insuficient ” i es va comprometre a treballar la proposta de finançament definitiu que planteja l'ajuntament. En aquest sentit, va anunciar que es crearà un grup de treball amb representant d'ambdues administracions. De cara al 2023, va explicar que es tindrà en compte l'increment de l'IPC a l'hora d'aportar recursos a Badia en el cas de que no s'hagi arribat a cap acord sobre un nou sistema de finançament.

Rehabilitació dels blocs i construcció de balcons als edificis estrella i lineals

Quant al parc d'habitatges, es va demanar coordinar el calendari de les intervencions anunciades per la consellera amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. El director de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Habitatge, Jordi Sanuy, va explicar que, en breu, s'iniciarà la intervenció al bloc del carrer Algarve, 5 i que es preveu la rehabilitació d'un total de tres blocs aquest any i de cinc blocs a l'any a partir de l'any vinent.

Eva Menor va reiterar la demanda de l'Ajuntament perquè l'Agència de l'Habitatge de Catalunya aclareixi els requisits i valoració del preu dels balcons en els blocs lineals, per poder pactar el nou calendari d'intervencions.

Conveni per al desamiantat dels edificis de Badia

La consellera de la Presidència va explicar el conveni per al desamiantat de Badia, on el Govern, a través de l'Agència de Residus de Catalunya, finançarà amb 4.491.818 euros totes les actuacions de desamiantat dels edificis d’ús residencial del municipi i la gestió correcta dels residus generats.

Vilagrà va agrair el compromís de l'Ajuntament de Badia del Vallès i va qualificar de “lluita compartida de gran abast i transversal” la tasca conjunta entre Govern, governs locals, sectors socioeconòmics i ciutadania per a l'erradicació de l'amiant. Es tracta d'un problema greu de salut pública i el compromís de la Generalitat és total “perquè Catalunya sigui un país lliure d'amiant”, va afirmar la consellera. El Govern acabarà d'enllestir-ho tot en el Pla Nacional per a l'Erradicació de l'Amiant i amb el projecte de llei per a desenvolupar-lo.

L'alcaldessa va agrair el compromís del president de la Generalitat per a l'erradicació de l'amiant de Badia i va posar en valor la feina feta per l'Agencia de Residus de Catalunya, no només en l'aprovació de la subvenció sinó per tot el suport que està donant a l'Ajuntament en la tramitació de les licitacions. Eva Menor va fer un especial agraïment a Isaac Peraire, director de l'Agencia, pel seu compromís i dedicació amb Badia.

Petició de recursos davant dels canvis en l'oferta educativa de Badia

Eva Menor va demanar que, “de cara al repartiment dels recursos, es tinguin en compte les necessitats dels equips directius dels centres per fer els projectes  que comporta la nova oferta educativa de Badia”.

El director general de Centres Públics, Jean-Marc Segarra, va assegurar que “hem de prioritzar el projecte educatiu de Badia i, davant del canvi en l'oferta educativa, estem avaluant els projectes i les vies de finançament, i en unes setmanes donarem resposta”.

L'alcaldessa va indicar que l'Ajuntament ha detectat oportunitats de formació professionalitzadora en àmbits com la retirada de l'amiant i la rehabilitació d'edificis i que es necessitaran espais de l'edifici El Molí per encaixar aquesta formació.

Modificacions al marc legal per permetre una zona comercial de Badia a prop de l'Ikea

A la reunió també es va tractar una demanda feta per l'Ajuntament amb relació al comerç, on es  va plantejar la incorporació a la Llei 1/2009 o l'aprovació d'un reglament d'acompanyament per estendre Badia com a municipi assimilable a un de més de 50.000 habitants, com a continu urbà amb Sabadell, per fer possible l'activació d'una zona comercial al solar situat a prop de l'Ikea.

La subdirectora general de Comerç, Montserrat Gallardo, va explicar que no està plantejada la modificació de la norma i va avançar la fixació d'una reunió per veure les possibilitats en funció del marc legal.

Valorar la singularitat de Badia a l'hora de dotar els Serveis Socials

L'alcaldessa va tornar a demanar que es tinguin en compte les singularitats de Badia a l'hora de fer el repartiment de les dotacions a Serveis Socials. El director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné, va explicar que “s'està avaluant, per part del servei, indicadors per mesurar singularitats del municipi per millorar el contracte programa i així millorar la gestió de cara a l'any vinent”.

Reunió fructífera

La consellera Vilagrà va qualificar la reunió com a “fructífera”, ja que va permetre arribar a acords que són importants per a la ciutat de Badia del Vallès, i que suposen una millora en la qualitat de vida dels habitants del municipi en temes prioritaris com la salut, l'habitatge, l'educació i el comerç.

L'alcaldessa va agrair la participació d'un gran nombre d'alts responsables dels diferents departaments del Govern de la Generalitat, per poder tractar directament els temes i establir vies per a la resolució de les demandes del municipi.

Vilagrà va concloure la reunió amb el compromís de la Generalitat per “tractar cada municipi des de la seva individualitat i atenent les seves necessitats i expectatives” i va afirmar que “vetllarà perquè les reivindicacions de Badia es puguin tirar endavant”.

Publicat el 04.05.2022
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^