Els possibles motius
Hi ha una sèrie de motius que poden explicar que el concurs hagi quedat desert. Entre ells, la gran exigència tècnica i econòmica dels plecs, haver inclòs la substitució d'elements de les cobertes amb amiant per garantir el compliment de les ITEs després de la retirada; la manca d'empreses especialitzades i la situació del mercat actual, amb una alta demanda de serveis tècnics d'enginyeria i construcció; la complexitat del procés, i el fet que no hi hagi referents en processos de desamiantat tant grans com el de Badia.
Els plecs es van elaborar en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya, l'organisme que atorga la subvenció de 4,5 milions per tot el procés de retirada de l'amiant. Van passar un període de 30 dies d'exposició pública europea per a al·legacions i esmenes, degut a la quantia del seu import, tràmit on el Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya va presentar dues esmenes que es van recollir als plecs de condicions. No es va presentar cap altra al·legació. Tot i això, finalment no s'ha presentat cap empresa.
L'encapsulat, en primer lloc
Per evitar que aquesta dificultat freni el procés de retirada de l'amiant, l'Ajuntament ha modificat el procés de licitació per treure a concurs, en primer lloc, els plecs de condicions per a la redacció del projecte d'encapsulat i la seva execució. D'aquesta manera, s'assegura que s'estabilitza l'amiant quan abans i es garanteix que no generi un efecte negatiu per a la salut de la ciutadania de Badia. L'encapsulat és un procés d'emprimació dels elements d'amiant que evita que es desprenguin fibres d'aquest material.
Al mateix temps que es fa l'encapsulament es treballarà en la redacció dels projectes i la contractació d'empreses per a la retirada de l'amiant. Així, es preveu que l'encapsulament s'iniciarà el 2023 i la retirada de l'amiant, entre finals de 2023 i principis de 2024.