Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Projecte pioner a Badia per reduir el risc de caigudes i de fractures en dones a partir dels 75 anys
Presentació del projecte Preciosa, al CAP de Badia del Vallès
El CAP de Badia del Vallès, la Fundació Preciosa i l'Ajuntament de Badia col·laboren en un projecte pioner perquè les dones de més de 75 anys redueixin el risc de patir caigudes i les seves conseqüències com les fractures òssies.

La iniciativa ja està en marxa i els primers grups començaran després de les festivitats de Setmana Santa. En aquest primer any, s'obriran grups perquè 300 dones del municipi facin una sèrie d'exercicis molt fàcils, coneguts com exercicis OTAGO, en instal·lacions municipals. El programa d'exercicis té una durada de 6 setmanes, amb dues sessions d'una hora a la setmana (12 sessions en total). Investigacions realitzades pel Dr. Rafael Azagra, metge de família del CAP Badia, docent i investigador mèdic, i el grup de recerca que lidera (GROMAP/GROICAP) han mostrat que la realització d'aquests exercicis pot reduir un 30% el risc de patir caigudes i també redueix les fractures per fragilitat. Les sessions es faran en grup de 10-12 dones, estaran supervisades per un/una fisioterapeuta i tindran lloc en espais cedits per l'Ajuntament; concretament, el Complex Esportiu i el Casal de Gent Gran i el Casal dels Infants. L'activitat és totalment gratuïta.

L'impulsor d'aquest projecte és el Dr. Rafael Azagra. La proposta parteix dels resultats aconseguits per la seva investigació, que va constatar que la realització d'exercicis pot aconseguir una reducció important del risc de caure i provocar lesions com les fractures produïdes per osteoporosi i fragilitat. Les dades recollides en aquest projecte permetran demostrar els avantatges que comporta fer aquests exercicis per assolir més força i més equilibri i aconseguir una millor resistència davant de les caigudes.

El Dr. Azagra ha participat en la creació d'una fundació, la Fundació Preciosa, per desenvolupar la iniciativa, que compta amb el suport econòmic de dues famílies de Badia que han finançat l'inici del projecte. La intenció de la fundació és ampliar el finançament perquè aquest projecte es pugui replicar en altres municipis. Pel que fa a Badia, es preveu que l'any vinent tingui lloc una segona part del projecte amb 300 dones més.

El projecte Preciosa II es va presentar divendres al CAP Badia, amb la participació del seu impulsor, el Dr. Rafael Azagra, i l'alcaldessa de Badia, Eva Menor. La recerca està co-liderada per la Dra. Marta Zwart i el projecte compta amb la implicació d'un equip del CAP Badia, amb la directora del CAP, la Dra. Puchol, la Dra. Gabriel, infermers i infermeres i personal administratiu.  

Com participar?

Si ets dona i tens 75 anys o més, només has d'anar al CAP de Badia del Vallès i indicar que estàs interessada a participar en aquesta iniciativa. Al CAP prendran les teves dades i t'inscriuran en un grup de 10-12 dones, en l'horari que et sigui més adequat i amb companyes d'exercicis amb condicions físiques similars a la teva. Faràs una sèrie d'exercicis molt senzills en dues sessions d'1 hora, dos dies a la setmana (dilluns i dimecres o dimarts i dijous), durant 6 setmanes, dirigits per un fisioterapeuta. Durant els 12 mesos següents unes monitores et faran un seguiment telefònic cada 3 mesos per conèixer com es trobes i si has patit alguna caiguda.

El programa vol ampliar la cobertura i anar baixant l'edat de participació en edicions vinents, però la intenció és primer donar resposta a la població més vulnerable per evitar fractures que, en aquestes edats, poden ser més complicades de sanar, empitjoren la salut i dificulten la mobilitat i la qualitat de vida d'aquestes persones.

Publicat el 20.03.2023
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
^