Aquest import forma part de la subvenció de 4,4 milions d'euros que va concedir la Generalitat a l'Ajuntament per a la retirada de l'amiant, mitjançant l'Agència de Residus de Catalunya. Les empreses adjudicatàries del contracte han d'estar inscrites en el Registre d'Empreses amb Risc per Amiant (RERA). La durada del contracte serà, com a màxim, de 6 mesos, 3 mesos per obtenir els plans de treball i 3 mesos d'execució.
El procés de contractació es pot consultar al portal de Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, en aquest enllaç: https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/200110890.
Dins hi ha, entre altres documents, la memòria del projecte i els plecs de condicions tècniques i administratives.
Dos lots, amb galeries en 38 comunitats de propietaris i 37 cobertes d'amiant-ciment
El contracte està dividit en dos lots: Nord-est i Sud-oest, la distribució dels quals es pot veure en el plànol adjunt, amb la finalitat de reduir els terminis de les obres. L'objecte del contracte és l'encapsulament de l'amiant a la banda interna i externa de les galeries de 38 comunitats de propietaris que encara tenen lames i plaques d'amiant-ciment, i la higienització dels espais interiors d'un total de 37 cobertes d'amiant-ciment.
Encapsulament, el primer pas per a la retirada definitiva de l'amiant
L'encapsulament de l'amiant; és a dir, l'emprimació de les galeries amb un producte que minimitzi la dispersió de fibres d'amiant, és el procés previ a la retirada definitiva de l'amiant de tots els edificis d'habitatges de Badia, que està prevista per abans de novembre de 2025. Aquesta primera fase també contempla la higienització de l'interior de les cobertes d'amiant.
L'encapsulament es farà amb l'aplicació de dues capes del producte Cemblok, la primera, de color blanc, i la segona, de color vermell, tant a la part exterior com a la part interior de les galeries. D'aquesta manera, es podria detectar fàcilment, pel color, si s'hagués produït la pèrdua d'un fragment de la capa exterior de l'encapsulat.
Les empreses RERA (que formen part del Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant) adjudicatàries del servei hauran de realitzar un nombre determinat de mostrejos estàtics ambientals en punts fixos a l'interior i exterior de les galeries, simultàniament abans d'iniciar els treballs, durant els treballs i a la seva finalització.
La importància de la col·laboració de les comunitats de propietaris
El president o presidenta de cada comunitat de propietaris s'ha de responsabilitzar que a l'interior de les galeries no quedi cap obstacle pels operaris que han de dur a terme l'encapsulament, com cables d'estenedors, jardineres, gàbies, etc. El dia anterior a la intervenció de l'empresa, la galeria, en tota la seva alçada, haurà d'estar lliure de qualsevol obstacle o objecte.
La planta baixa de la galeria també haurà d'estar totalment neta d'objectes. Un cop s'hagi triat l'empresa o empreses que faran les obres, s'informarà de la previsió de les obres perquè les comunitats en tinguin coneixement.
Higienització dels espais interiors de les cobertes
Respecte a la higienització, es preveu el sanejament dels espais sota coberta, amb la retirada de tots els objectes ubicats en aquests espais, neteja i posterior aspiració de les fibres d'amiant que s'hagin pogut desprendre i estiguin acumulades a terra.
Un procés pioner al país
L'Ajuntament de Badia del Vallès està gestionant la retirada de l'amiant de tots els edificis residencials del municipi mitjançant una subvenció vehiculada per l'Agència de Residus de Catalunya, que va concedir el Govern de la Generalitat després que el president Pere Aragonès assistís a la presentació del Mapa de l'Amiant de Badia del Vallès.
Aquest document, que va ser fonamental per a conscienciar sobre la necessitat de retirar l'amiant, descriu la situació de Badia quant a la presència d'amiant, l'estat de degradació dels elements constructius que el contenen, la singularitat de la seva disposició i la generalització de la seva presència a tots els edificis residencials del municipi, que el fan únic a tot l'Estat; inclou, a més, les operacions que cal realitzar per a l'erradicació de l'amiant al municipi i fa una valoració d'aquestes.
El Mapa de l'Amiant el va encarregar la Comissió de l'Amiant de Badia, conformada per l'Associació de Veïns, l'Ajuntament i les forces polítiques que formen part del consistori, a més de veïns i veïnes de Badia a títol individual, i va ser redactat, entre els anys 2018 i 2021, per l'equip de l'especialista en amiant Lluís Mallart, mitjançant un conveni signat amb l'Associació de Veïns i l'Ajuntament.
Després de la presentació del Mapa de l'Amiant, el 15 de juliol de 2021, el ple de l'Ajuntament de Badia va aprovar, per unanimitat, el Mapa de l'Amiant, el 18 d'octubre de 2021. El 22 de desembre del mateix any, l'Ajuntament va acceptar la subvenció directa dinerària per un import de 4.491.818,91 euros per finançar les actuacions de desamiantat al municipi. Aquesta subvenció va ser concedida per l'Agència de Residus de Catalunya, i s'anirà lliurant a l'Ajuntament a mesura que calgui pagar els diferents treballs, que tenen com a termini final el novembre de 2025 per executar totes les accions.
El 6 de març de 2023, l'Ajuntament va formalitzar el contracte de serveis tècnics per a la projecció i direcció de les intervencions d'encapsulat de l'amiant a galeries i sanejament de l'interior de les cobertes als blocs d'habitatges de Badia del Vallès.
Finalment, el 6 de juliol de 2023 va quedar aprovat definitivament el projecte de mesures preventives d'estabilització mitjançant encapsulament de l'interior i exterior de galeries d'amiant-ciment i higienització de l'interior de cobertes d'amiant-ciment a Badia del Vallès (que inclou la memòria i plecs de prescripcions tècniques), després de superar sense al·legacions el termini de 30 dies d'exposició pública. Aquest projecte havia estat aprovat inicialment per acord de la Junta de Govern Local de l'Ajuntament el 24 de maig de 2023.