Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El Ple Municipal aprova modificar les ordenances amb increments per garantir la qualitat dels serveis davant d'un entorn inflacionista
×  
Ordenances fiscals 2024 a Badia Ordenances fiscals 2024 a Badia
El Ple Municipal de Badia del Vallès va aprovar aquest dimecres increments en taxes i preus públics per a l'any 2024 per assegurar la qualitat dels serveis en un entorn clarament inflacionista i per complir amb la normativa vigent.

Les modificacions es produeixen en 19 taxes municipals i 3 preus públics. Entre les novetats, destaca un nou preu públic per a les persones que utilitzen el servei de teleassistència, que només s'aplicarà a les rendes més altes. D'aquesta manera, el servei podrà arribar a més persones de manera equitativa.

A continuació, resumim les principals modificacions:

  • Impost sobre Béns Immobles (IBI): Tindrà un increment anual de 30 a 45 euros com a màxim. Amb l'increment, les persones propietàries d'habitatges a Badia continuaran pagant un IBI substancialment inferior al de l'entorn, ja que la mitjana al Vallès Occidental és de 500 euros, mentre que a Badia és de 275 euros. També s'ha aprovat mantenir la bonificació en els blocs d'habitatges més nous, els situats als carrers Porto, 4 i Mallorca, 2. L'IBI de Badia s'havia mantingut congelat des de l'any 2020, tot i la inflació.
  • Residus: Augmentarà 7 euros l'any.
  • Clavegueram: S'incrementarà 1,90 euros l'any.
  • Mercat municipal: L'augment se situarà entre els 3,94 i els 57,80 euros anuals, en funció de la mida de la parada.
  • Mercat ambulant: Increment entre 3,47 i 11,26 euros al mes. No es modificava des de l'any 2016.
  • Aparcament d'Av. de Burgos: Augment d'1,50 euros al mes per la pujada de les despeses en neteja, llum i subministraments.

Canvis en els preus públics per aplicació de la normativa

A causa de la normativa vigent, ja no es poden fer distincions en els preus públics entre persones empadronades en el municipi i aquelles que no ho estan. A conseqüència d'aquest canvi normatiu, l'Ajuntament ja no pot discriminar en els preus i activitats com fer un casament tindrà el mateix preu per a persones residents i no residents en Badia. Les activitats socioeducatives i per joves també s'igualen.

En el cas de les persones que són sòcies del servei d'Esports, el canvi normatiu representa un increment d'entre 1 i 2 euros per persona en l'abonament mensual, i entre 2 i 3,75 euros per persona en l'abonament trimestral.

Nou preu públic en Teleassistència i Servei d'Atenció Domiciliària

Aquest nou preu públic només s'aplicarà en persones amb rendes altes, i de manera progressiva, en funció de la renda, per garantir l'equitat i ampliar el nombre de persones que es poden beneficiar d'aquests serveis.

Concretament, s'aplicarà quan la persona tingui una renda individual superior a 1.435 euros mensuals per al Servei d'Atenció Domiciliària, i una renda individual superior a 1.076 euros mensuals en Teleassistència. Els Serveis Socials poden decidir no aplicar aquests preus en casos puntuals en què la persona perceptora tingui despeses addicionals com a familiars a càrrec seu.

Posem exemples de com s'aplicarà aquest preu de manera progressiva. Una persona que tingui una renda mensual individual superior als 3.500 euros, pagarà uns 5,85 euros per hora d'assistència. Una persona amb renda individual de 1.700 euros mensuals, uns 2,34 euros l'hora.

L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va indicar que, en el cas més extrem, l'increment dels impostos representarà una pujada total de 50 euros l'any. L'alcaldessa va explicar que mantenir els preus de l'any 2023 implicaria deixar de percebre mig milió d'euros a l'any, que és el cost que té el servei d'assistència domiciliària.

Aquestes modificacions en les ordenances es van aprovar ahir amb el vot favorable del grup Socialista; l'abstenció de Totes Fem Badia i Esquerra Republicana de Catalunya, i el vot negatiu de PP i Vox.

Com es modificaran impostos, taxes i preus públics l'any 2024

Publicat el 28.10.2023
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^