Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
El 20 i el 21 de novembre es mesuraran els nivells d'amiant en aire a 31 comunitats de veïns de Badia
• L'estudi és un projecte únic a Europa per l'amplitud del seu abast, i permetrà conèixer la situació actual de l'amiant a Badia i fixar prioritats per a la seva retirada.
Un dels equips que es faran servir, presentats a la Comissió de l'Amiant de Badia
Dimecres 20 i dijous 21 tindrà lloc la fase de mesurament de la concentració d'amiant en aire a 31 comunitats de veïns de Badia, amb equips de mostreig especialitzats. Amb els resultats que s'hi obtinguin es podrà dissenyar el mapa de l'amiant a Badia, un estudi científic que mostrarà la situació actual i permetrà establir prioritats per a la retirada d'aquest material. A partir d'avui, dilluns 11 de novembre, i fins al dijous, es fan presentacions a les 31 comunitats de veïns on es durà a terme l'estudi, perquè les persones que hi viuen coneguin com es farà i per demanar la col·laboració en la seva realització.

L'elaboració del mapa de l'amiant és un projecte únic a Europa, on mai s'ha fet un estudi tan complet per analitzar la situació de l'amiant en una població, La iniciativa està organitzada per la Comissió de l'Amiant de Badia, conformada per representants l'Associació de Veïns, de tots els grups polítics de l'Ajuntament de Badia i de veïns no associats. Aquest estudi està cofinançat per l'Associació de Veïns i l'Ajuntament.

El mapa de l'amiant de Badia està dirigit per l'especialista Lluís Mallart, un dels experts més reconeguts en l’àmbit internacional en aquesta matèria. El mostreig serà efectuat per l'empresa francesa Aléa Contrôles, que és també especialista en la realització d'aquests estudis, i que comptarà amb la col·laboració de persones de les diferents comunitats de veïns.

Equips d'alta tecnologia

El mostreig es farà amb 11 equips d'alta tecnologia, que imiten en el seu funcionament el procés de respiració humana i que agafaran mostres a cada comunitat durant quatre hores i a tres nivells diferents dels edificis, a la banda alta, mitjana i baixa, per així conèixer si es produeixen diferencies en la concentració en funció de l'elevació.

Els equips estan formats per una unitat de captació i un maletí amb un equip de succió que imiten el funcionament de l'aparell respiratori humà. Així, l'equip captador seria el nas, i el maletí, els pulmons. L'equip, que funciona de manera totalment autònoma, amb bateries, capta les partícules d'amiant que puguin ser-hi en l'aire mitjançant una sèrie de filtres que té al seu interior i, a més, registra dades com temperatura, humitat i velocitat de l'aire. Els filtres s'analitzaran després en el laboratori per detectar les concentracions d'amiant als diferents edificis.

Col·laboració indispensable dels veïns

Per poder dur a terme l'estudi és imprescindible la col·laboració dels veïns, per facilitar l'accés a les comunitats i per comprovar que no hi ha cap incidència durant la captació de mostres d'aire durant les sis hores que estaran funcionant.

Per això, la Comissió de l'Amiant ha organitzat una sèrie de reunions informatives de mitja hora al vestíbul de cada comunitat, en què s'explicarà als veïns de cada immoble com es durà a terme l'estudi i què han de fer per assegurar que la presa de mostres es fa correctament. Les reunions informatives tindran lloc la setmana vinent, de dilluns 11 a dijous 14 de novembre, en horari de tarda. La Comissió ha penjat cartells a cadascuna de les 31 comunitats on es farà l'estudi, informant del dia i l'hora de les reunions.

Els dies immediatament anteriors a la presa de les mostres, el 18 i el 19 de novembre, es faran reunions a la Biblioteca de Badia per explicar en detall el funcionament dels equips a les persones que participin en l'estudi.

Els mostrejos de l'aire que es faran els dies 20 i 21 de novembre són la segona fase de l'estudi, que es va iniciar el segon trimestre d'enguany, amb la presa de mostres en superfície. Un cop es disposi de tota la informació, Badia comptarà amb un estudi científic pioner que determinarà la situació real de la ciutat respecte a l'amiant i que és un document fonamental per conscienciar a les Administracions de la necessitat de retirar aquest material de Badia. A més, l'estudi també permetrà fixar prioritats a l'hora de dur a terme aquesta retirada, en funció de la situació de cada comunitat.

Per assegurar disposar d'un informe el més ampli i representatiu possible, és fonamental la col·laboració dels veïns. Per això us animen a assistir a les reunions informatives i a participar en la presa de mostres que es farà aquest mes.  

 

 

 

Publicat el 11.11.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^