Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Finalitza la presa de mostres d'amiant en aire per fer el mapa de l'amiant de Badia
El captador d'aire, en un moment de l'estudi
Aquest migdia finalitza la presa de mostres d'amiant en aire que va començar a fer-se ahir al matí a 31 comunitats de veïns de Badia per determinar la presència d'amiant en aire.

Amb els resultats que s'hi obtinguin es podrà dissenyar el mapa de l'amiant a Badia, un estudi científic que mostrarà la situació actual i permetrà establir prioritats per a la retirada d'aquest material.

Aquest estudi és un projecte únic a Europa, impulsat per la Comissió de l'Amiant de Badia, conformada per representants l'Associació de Veïns, de tots els grups polítics de l'Ajuntament de Badia i de veïns no associats. Aquest estudi està cofinançat per l'Associació de Veïns i l'Ajuntament.

El mapa de l'amiant de Badia està dirigit per l'especialista Lluís Mallart, un dels experts més reconeguts en l'àmbit internacional en aquesta matèria. El mostreig l'està fent l'empresa francesa Aléa Contrôles, que és també especialista en la realització d'aquests estudis, i que compta amb la col·laboració de persones de les diferents comunitats de veïns.

El mostreig es fa amb 11 equips d'alta tecnologia, que imiten en el seu funcionament el procés de respiració humana i que agafaran mostres a cada comunitat durant quatre hores i a tres nivells diferents dels edificis, a la banda alta, mitjana i baixa, per així conèixer si es produeixen diferències en la concentració en funció de l'elevació.

Els equips estan formats per una unitat de captació i un maletí amb un equip de succió que imiten el funcionament de l'aparell respiratori humà. Així, l'equip captador seria el nas, i el maletí, els pulmons. L'equip, que funciona de manera totalment autònoma, amb bateries, capta les partícules d'amiant que puguin ser-hi en l'aire mitjançant una sèrie de filtres que té al seu interior i, a més, registra dades com temperatura, humitat i velocitat de l'aire. Els filtres, que es recullen un cop finalitzades les quatre hores de captació d'aire, s'analitzaran després en un laboratori de França per detectar les concentracions d'amiant als diferents edificis.
Aquest estudi s'està fent gràcies a la col·laboració dels veïns, que faciliten l'accés a les comunitats i comproven que no hi ha cap incidència durant la captació de mostres d'aire.

La realització de l'estudi també ha facilitat divulgar-lo entre els mitjans de comunicació. TV3 ha estat filmant la realització de l'estudi i ha fet entrevistes a veïns, a l'associació, als especialistes i a representants de l'Ajuntament.

Els mostrejos de l'aire que finalitzen avui són la segona fase de l'estudi, que es va iniciar el segon trimestre d'enguany, amb la presa de mostres en superfície. Un cop es disposi de tota la informació, Badia comptarà amb un estudi científic pioner que determinarà la situació real de la ciutat respecte a l'amiant i que és un document fonamental per conscienciar a les Administracions de la necessitat de retirar aquest material de Badia.

Publicat el 21.11.2019
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
^