Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Vols conèixer la flora i la fauna del Parc de Joan Oliver? Participa en el Bioblitz Metropolità, aquest cap de setmana!
Vols conèixer la flora i la fauna del Parc de Joan Oliver? Participa en el Bioblitz Metropolità, aquest cap de setmana
Badia participa en la quarta edició del Bioblitz Metropolità, organitzada per l'AMB i adaptada a les mesures de la covid-19 en dos formats simultanis: el presencial i el virtual. L'objectiu principal és que els ciutadans es posin el barret de científics i participin en l'elaboració d'un cens de biodiversitat urbana.

combinarà les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual, valorat molt positivament a l'edició passada de resultes de la Covid-19.

Aquesta jornada de ciència ciutadana pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals i de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat. Totes les activitats presencials estaran adaptades a les mesures preventives vigents.

L'AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen del Parc de Joan Oliver i de la Jugatecambiental dels diumenges a participar de les activitats programades, totes relacionades amb la realització de censos d'éssers vius, que s'elaboraran a partir de les observacions que es facin. En aquesta ocasió estan previstes activitats diverses com gimcanes per trobar tota mena d'organismes o per fer revisió de caixes niu. Aquestes activitats tindran lloc el diumenge 23, Es poden consultar totes les programacions, horaris i ubicacions a www.amb.cat/jugatecambiental.

Fotografia i comparteix la flora i la fauna de Badia!
Paral·lelament, també es convida tota la ciutadania a penjar fotografies a les xarxes socials d'espècies de flora i fauna que s'observin, ja sigui en la participació de les activitats com en els moments de gaudi i lleure als parcs i a les platges metropolitans al llarg de tot el cap de setmana.

Les persones participants han de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o Instagram, etiquetar el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir les etiquetes #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana i indicar en quin parc o platja s'ha fet l'observació en qüestió i el nom de l'espècie, si es coneix.

En el cas d'Instagram, qui disposi d'un perfil tancat cal que enviï una captura de pantalla de l'observació per missatge privat al xat del perfil @parcsplatgesAMB.

A mesura que els participants vagin publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l'AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l'espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l'espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l'organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives.

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l'AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d'exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho i Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l'AMB a través del Visor de fauna (https://visorfauna.amb.cat).

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

Edicions anteriors
El 3r Bioblitz Metropolità, celebrat el 17 de maig del 2020, es va realitzar exclusivament en format virtual a causa de les restriccions marcades per la pandèmia. Es van rebre gairebé unes 600 observacions que mostraven 220 espècies de flora i fauna diferents.

El 2n Bioblitz Metropolità, celebrat el 26 de maig del 2019, va comptar amb la participació de 1.400 persones, que van identificar 184 espècies diferents, 120 de les quals corresponen a fauna i 64 a flora. Cal destacar que de les 120 espècies de fauna, se'n van censar 40 de protegides.
Més informació: http://www.amb.cat/es/web/territori/actualitat/campanyes/bioblitz-metropolita.

Bioblitz Metropolità, Pla de millora de la biodiversitat i Covid-19
Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que els voluntaris visquin en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d'una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l'experimentació. Es tracta d'un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

El Bioblitz Metropolità s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans, com la naturalització de les basses o espais aquàtics, els hotels d'insectes i jardins de papallones, les accions per conservar els sistemes dunars o la instal·lació de caixes niu i menjadores.

Es tracta d'un conjunt de solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d'aquests espais oberts. En aquest sentit, la natura i la biodiversitat tenen un paper molt important en la prevenció i el comportament de les pandèmies. El funcionament correcte dels ecosistemes és imprescindible per controlar els patògens que hi són presents. Per aquest motiu, és de vital importància potenciar la biodiversitat als parcs i les platges metropolitans, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i disminuir la probabilitat que hi hagi pandèmies com la del coronavirus.

Publicat el 21.05.2021
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia Eva Menor informa sobre l'estat d'emergència per sequera a Badia
×  
Missatge de Nadal de l'alcaldessa Missatge de Nadal de l'alcaldessa
^