Ahir es va dur a terme una reunió del Consell Assessor Territorial, convocada per la Delegació del Govern i amb presència de responsables dels departaments d'Igualtat, Exteriors i Drets Socials de la Generalitat, on va participar l'alcaldessa, Eva Menor. Aquest matí, l'alcaldessa també ha assistit una reunió del Consell Comarcal del Vallès Occidental sobre les mesures a aplicar davant la crisi d'Ucraïna. En ambdues trobades s'ha incidit en què és clau organitzar bé la resposta solidària per assegurar el seu èxit i s'han transmès una sèrie de recomanacions als ens locals sobre com vehicular l'ajuda, que detallem a continuació.
Canals oficials d'informació
Si vols ajudar, millor amb aportacions econòmiques a les ONG que estan treballant sobre el terreny
Si vols fer una aportació econòmica, fes-ho directament mitjançant els comptes i enllaços habilitats per les ONG, com Creu Roja i OXFAM Intermon, entre altres, per evitar que hi hagi persones que s'aprofitin de la crisi humanitària amb pràctiques fraudulentes.
Amb l'aportació econòmica a les ONG, a més de reduir els costos d'enviament, garanteixes que les persones reben allò que realment necessiten.
Trobaràs el llistat de les ONG al web http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/ucraina.
No recomanem que s'organitzin més campanyes de recollida de material per les dificultats logístiques que comporten i perquè no es pot assegurar que els materials arribin a les persones destinatàries.
Informació per a l'acollida de persones ucraïneses
Per ara, hi ha prou recursos per acollir les persones que estan arribant. S'està prioritzant que l'acollida sigui de mig i llarg termini, per assegurar l'arrelament de les persones i les famílies al seu nou entorn.
Si vols ser una persona voluntària per acollir, pots indicar el teu interès al correu electrònic comiteacollida.igualtat@gencat.cat. Aquest correu també serveix per informar sobre la població ucraïnesa arribada al municipi, per tal de poder-los facilitar accés a assessorament jurídic, psicològic, escolarització d'infants i accés a la sanitat pública.
No és aconsellable el trasllat de persones des de la frontera, com a iniciativa particular.
Informació per a l'acollida d'infants
En aquests moments, la gran majoria de persones que arriben són persones adultes i infants acompanyats. En el cas de persones menors d'edat no acompanyades, és la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA) qui assumeix la tutela i gestiona l'acollida en família.
Les persones o entitats que vulguin acollir infants han de seguir aquest circuit:
Cal destacar que s'ha rebut una allau de peticions de famílies acollidores, així que hi ha llista d'espera per a acollir infants.
Escolarització dels infants ucraïnesos
En el cas que hagis acollit un infant d'Ucraïna, cal que ho comuniquis al Servei d'Educació de l'Ajuntament per a la seva escolarització immediata i l'obtenció de la beca menjador.
En funció del desenvolupament de la crisi i l'arribada de persones desplaçades, s'anirà actualitzant la informació. La prioritat en tot moment és la coordinació entre tots els organismes i entitats implicades per garantir l'eficiència de l'ajut humanitari.
Si necessites més informació, pots contactar l’Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament, als telèfons 93 693 33 00 i 93 718 22 16.