Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies
Alimentació saludable, activitat física i cura dels peus, consells clau per a persones amb diabetis
Dia Mundial de la diabetis
Amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis, que té lloc el 14 de novembre, compartim aquests consells sobre la diabetis que ens han fet arribar des de l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS). Tal com explica Mar Isnard, responsable de l'àrea d'infermeria i continuïtat assistencial de l'Atenció Primària Metropolitana Nord, “per a les persones que pateixen diabetis hi ha tres recomanacions clau: alimentació saludable, activitat física i cura dels peus”. A més, en el cas de persones que han de prendre medicació, també és molt important fer un bon compliment del tractament.

La dieta juga un paper clau en el maneig de la diabetis. És fonamental seguir un patró d'alimentació distribuïda en diversos àpats al dia (4-5), prioritzar els aliments vegetals i de temporada com fruites, verdures i llegums, utilitzar oli d'oliva verge extra i optar per tècniques de cocció lleugeres (bullir, vapor, planxa i forn, són preferibles als fregits i guisats). També és important optar per aliments integrals, limitar el consum de carns vermelles i embotits, així com potenciar el consum regular de peix. A més, cal evitar begudes ensucrades, sucs, alcohol, tabac i altres substàncies tòxiques.

D'altra banda, l'activitat física regular és també una recomanació bàsica. L'exercici físic diari i regular ajuda a disminuir el sucre, el colesterol i la pressió arterial, millorant la circulació i el funcionament del cor. Per això, es recomana realitzar activitat física durant 30-60 minuts al dia i evitar el sedentarisme.

Un altre aspecte vital per a les persones que pateixen diabetis és la cura dels peus. És molt important que les persones amb diabetis prenguin precaucions especials per cuidar dels seus peus, ja que tenen un major risc de complicacions degut a les alteracions de la circulació i la sensibilitat. Aquests pacients poden no notar el fred, la calor, el dolor o la pressió adequadament i, fins i tot, poden tenir ferides sense adonar-se'n. Per evitar problemes, és fonamental mantenir una higiene adequada dels peus i revisar-los diàriament per detectar qualsevol lesió o ferida. Així mateix, és important escollir un calçat adequat.

A l'atenció primària Metropolitana Nord hi ha registrades més de 107.000 persones amb diabetis, a les quals se les acompanya amb la gestió de la malaltia, se'ls fa seguiment i cures concretes, quan són necessàries –com en el cas de peu diabètic, per exemple–. Mar Isnard recorda que “les persones que pateixin diabetis poden comptar amb els i les professionals de l'atenció primària per resoldre els seus dubtes i consultes del dia a dia”.

I és precisament amb aquest vessant d'acompanyament i també de prevenció pròpia de l'atenció primària que a diversos centres d'atenció primària (CAP) del territori es duen a terme aquesta setmana taules informatives i activitats dirigides a la ciutadania, com xerrades. L'objectiu és sensibilitzar a la població amb relació a la diabetis, fer-los arribar consells bàsics per a persones diabètiques i també ajudar en la prevenció de la malaltia.

Més informació sobre diabetis i el dia mundial
El Dia Mundial de la Diabetis té lloc el 14 de novembre amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. La data de celebració d'aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l'aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina, l'any 1922.

La diabetis mellitus, sovint coneguda simplement com a diabetis, és una malaltia crònica caracteritzada per un alt nivell de sucre (glucosa) a la sang a causa de la incapacitat del cos per processar-la adequadament. Aquesta condició es produeix quan el pàncrees no produeix suficient insulina (una hormona que permet que la glucosa entri a les cèl·lules del cos per ser utilitzada com a energia) o quan les cèl·lules no responen adequadament a la insulina produïda.

Aquesta malaltia pot portar a diverses complicacions de salut si no es controla adequadament, com ara problemes cardíacs, dany als ronyons, problemes als ulls i neuropatia. És una malaltia crònica que requereix una gestió i control continu per part del pacient, incloent-hi una dieta equilibrada, exercici regular i, en alguns casos, medicaments o insulina.

Publicat el 14.11.2023
COMPARTIR
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
MÉS ACTUALITAT:
×  
L'alcalde, Josep Martínez, informa de l'adjudicació per asistència tècnica de retirada de l'amiant L'alcalde, Josep Martínez, informa de l'adjudicació per asistència tècnica de retirada de l'amiant
^